Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γαλλία-Ελλάδα, 1915-1995: αρχεία, ιστορία, μνήμη - Εισαγωγικές ομιλίες

Καραπιδάκης Νίκος, Farnoux Alexandre, Μινώτου Μαριέττα

21 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 14:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 940
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας μετά από την υπογραφή  σχετικού Μνημονίου συνεργασίας  οργανώνουν  κοινές επιστημονικές εκδηλώσεις. Μέσα από την ανάγνωση και ερμηνεία των αρχειακών πηγών των δύο χωρών και την προβολή σημαντικού οπτικοακουστικού υλικού που αποδίδει το πνεύμα της εποχής και διατίθεται στις αρχειακές συλλογές, οι εκδηλώσεις αυτές εστιάζουν στην ιστορία των ελληνογαλλικών σχέσεων, σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, θεσμικό και πολιτιστικό κατά την χρονική περίοδο 1915-1995.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, τα Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας οργάνωσαν στο Παρίσι, στις 24-26 Νοεμβρίου 2016, Συνέδριο με θέμα: «Γαλλία-Ελλάδα, 1915-1995: αρχεία,  ιστορία,  μνήμη», με την συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών και αρχειονόμων και σημαντικών προσωπικοτήτων που κατέθεσαν τις εμπειρίες τους και φώτισαν σημαντικά γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου.
 
Σε συνέχεια αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Γαλλική Σχολή Αθηνών συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα,  την Τετάρτη, 21  Δεκεμβρίου  2016, Ημερίδα με το ίδιο θέμα, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Καραπιδάκης Νίκος Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Διευθυντής περιοδικού Νέα Εστία

O Nίκος Ε. Καραπιδάκης γεννήθηκε το 1955 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Αρχειονομία - Παλαιογραφία στην Ecole Nationale des Chartes. Εργάσθηκε ως αρχειονόμος από το 1982 στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας, στα Γενικά Αρχεία της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια, από το 1989 έως το 1993, ως διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Από το 1990 διδάσκει μεσαιωνική ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στο συγγραφικό του έργο ασχολείται με την ιστορία των θεσμών, των κοινωνικών ομάδων και την ιστοριογραφία του Μεσαίωνα και της Ενετοκρατίας.

Farnoux Alexandre Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Paris IV) - Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου

Ο καθηγητής Alexandre Farnoux είναι Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Paris IV) και Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Σπούδασε κλασικά γράμματα στην Γαλλία. Πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή (1990) στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης-Paris IV επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην αρχιτεκτονική και κεραμική τέχνη των τελών της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, στην ανασκαφή των Μαλίων Κρήτης. Το 1999, έλαβε άδεια διεύθυνσης ερευνών, την υψηλότερη ακαδημαϊκή βαθμίδα στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, εκπονώντας τη μεταδιδακτορική διατριβή «Αρχαιολογίες του Ομήρου». Έχει διατελέσει καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Κλασικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Ελληνικής Τέχνης στην Σορβόννη. Κατείχε επίσης τη θέση του Διευθυντή του γαλλικού Ινστιτούτου Τέχνης και Αρχαιολογίας. Ακόμη, υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Από το 2011 έως το 2019 διηύθυνε την Γαλλική Σχολή Αθηνών (έτος ίδρυσης: 1846).

Το ανασκαφικό του ενδιαφέρον εστιάζεται χρονολογικά στην Εποχή του Χαλκού και γεωγραφικά  στην Ανατολική Κρήτη (Επαρχία Μιραμπέλλου, Λατώ, Δρήρος) και στις Κυκλάδες (Δήλος). Σχετίζεται, δε, με τα επιστημονικά πεδία της Αρχαιολογίας, της Τοπογραφίας, καθώς και της Αρχαιολογίας της Θρησκείας. Μάλιστα, οι έρευνές του στις προαναφερθείσες περιοχές της Κρήτης, σε συνεργασία και με Έλληνες αρχαιολόγους, απέσπασαν, το 2010, το βραβείο του Ιδρύματος P. Dumesnil που απονέμεται από τη Γαλλική Ακαδημία των Επιγραφών και των Καλών Τεχνών. Τα σημαντικότερα ερευνητικά του αντικείμενα αφορούν κυρίως στην Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα, στη γέννηση των πολιτειών και την ανάπτυξη των πόλεων στην Κρήτη, στη συμβολή της Αρχαιολογίας και της Φιλολογίας (της αρχαίας γραμματείας εν γένει) στη γνώση της ελληνικής τέχνης, στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχαιολογίας και στην εκ νέου ανακάλυψη της Αρχαίας Τέχνης μέσα από την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία του 19ου και 20ού αιώνα. Τέλος, το βιογραφικό του Alexandre Farnoux περιλαμβάνει εκδόσεις ατομικών συγγραμμάτων και συμμετοχές σε συλλογικά έργα, καθώς και δημοσιεύσεις πληθώρας άρθρων με θέμα την Πρωτοϊστορία του Αιγαίου, την Αρχαιολογία και Ιστορία της Ελληνικής Τέχνης, καθώς και την Ιστορία της Αρχαιολογίας.

Μινώτου Μαριέττα Διευθύντρια, Κεντρική Υπηρεσία, Γενικά Αρχεία του Κράτους (K.Υ.-Γ.Α.Κ.)

Η Μαριέττα Μινώτου είναι Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (K.Υ.-Γ.Α.Κ.).

Σχετικές ομιλίες