Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γαλλικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, 19ος-20ος αιώνας. Μια νέα έρευνα

Παπαστεφανάκη Λήδα

21 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 955
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Παπαστεφανάκη Λήδα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
21/12/2016

Διάρκεια
17:55

Εκδήλωση
Γαλλία-Ελλάδα, 1915-1995: αρχεία, ιστορία, μνήμη (Ελληνογαλλική Ημερίδα)

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)

Διοργάνωση
Γενικά Αρχεία του Κράτους
École Française d’Athènes

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
Γενικά Αρχεία του Κράτους, Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας, ελληνογαλλικές σχέσεις

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας μετά από την υπογραφή  σχετικού Μνημονίου συνεργασίας  οργανώνουν  κοινές επιστημονικές εκδηλώσεις. Μέσα από την ανάγνωση και ερμηνεία των αρχειακών πηγών των δύο χωρών και την προβολή σημαντικού οπτικοακουστικού υλικού που αποδίδει το πνεύμα της εποχής και διατίθεται στις αρχειακές συλλογές, οι εκδηλώσεις αυτές εστιάζουν στην ιστορία των ελληνογαλλικών σχέσεων, σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, θεσμικό και πολιτιστικό κατά την χρονική περίοδο 1915-1995.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, τα Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας οργάνωσαν στο Παρίσι, στις 24-26 Νοεμβρίου 2016, Συνέδριο με θέμα: «Γαλλία-Ελλάδα, 1915-1995: αρχεία,  ιστορία,  μνήμη», με την συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών και αρχειονόμων και σημαντικών προσωπικοτήτων που κατέθεσαν τις εμπειρίες τους και φώτισαν σημαντικά γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου.
 
Σε συνέχεια αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Γαλλική Σχολή Αθηνών συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα,  την Τετάρτη, 21  Δεκεμβρίου  2016, Ημερίδα με το ίδιο θέμα, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Παπαστεφανάκη Λήδα Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Η Λήδα Παπαστεφανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και έκανε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές και υποστήριξε την διδακτορική της διατριβή (2002). Από το 2003 διδάσκει «Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία» στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σήμερα ως επίκουρη καθηγήτρια. Έχει δημοσιεύσει την μονογραφία Εργασία, τεχνολογία και φύλο στην ελληνική βιομηχανία. Η κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά (1870-1940) (Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009). Είναι συν-επιμελήτρια των τόμων Ορυχεία στο Αιγαίο. Βιομηχανική αρχαιολογία στην Ελλάδα (Αθήνα: Μέλισσα, 2009). Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου (Ιωάννινα: Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Ισραηλιτική Κοινότητα Iωαννίνων, εκδόσεις Ισνάφι, 2016). Αγορές και Πολιτική: Ιδιωτικά συμφέροντα και Δημόσια Εξουσία (18ος-20ός αιώνας), Πρακτικά 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας (Βόλος: Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας & Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, υπό εκτύπωση 2016), ενώ αναμένεται να εκδοθεί η μονογραφία της Προσεγγίσεις στην ιστορία των ελληνικών μεταλλείων (1860-1940).

Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της εκβιομηχάνισης και της εργασίας, την ιστορία της επαγγελματικής υγείας, την ιστορία των πόλεων, την ιστορία των γυναικών και του φύλου, την προφορική ιστορία, τη βιομηχανική αρχαιολογία.

Είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας (και μέλος του ΔΣ από το 2010), της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς - Ελληνικό Τμήμα, της συντονιστικής επιτροπής του European Labour History Network (από το 2013), ενώ συμμετέχει στο Ελληνικό «Δίκτυο Ιστορικών για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου» της International Federation for Research in Women’s History.

Σχετικές ομιλίες