Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Gastarbeiter 2.0. - Μια συζήτηση για τη διαρροή εγκεφάλων, με αφορμή την προβολή ενός ντοκιμαντέρ

Αργυρός Κώστας, Λαμπριανίδης Λόης, Φλάκα Κατερίνα, Noske Nadine

16 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 74:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2151
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Αργυρός Κώστας
Λαμπριανίδης Λόης
Φλάκα Κατερίνα
Noske Nadine

Γλώσσα
Ελληνική, Γερμανική (με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
16/09/2013

Διάρκεια
74:11

Εκδήλωση
Gastarbeiter 2.0. - Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση

Χώρος
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα

Διοργάνωση
Goethe-Institut Athen

Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα

Ετικέτες
Βερολίνο, διαρροή εγκεφάλων, οικονομική κρίση, gastarbeiter 

Το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας διοργάνωσε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2013, προβολή του ντοκιμαντέρ του Κώστα Αργυρού “Gastarbeiter 2.0”, που έχει ως θέμα του το φαινόμενο της εγκατάστασης στο Βερολίνο πολλών Ελλήνων, οι οποίοι, υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, αναζητούν εκεί καλύτερη τύχη.

Μετά την προβολή της ταινίας, έγινε συζήτηση για τη «διαρροή εγκεφάλων», στην οποία, εκτός από τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ  Κώστα Αργυρό, συμμετείχαν ο Καθηγητής του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης, η Διαχειρίστρια του Δικτύου EURES (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απασχόλησης) στην Ελλάδα Κατερίνα Φλάκα και η καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Goethe Nadine Noske, η οποία ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

“Το Βερολίνο είναι φτωχό αλλά είναι σέξυ” είχε πει κάποτε ο δήμαρχός του, Κλάους Βόβεραϊτ και αυτή την άποψη φαίνεται ότι συμμερίζονται και πάρα πολλοί νέοι Έλληνες. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι σήμερα ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για αναζήτηση εργασίας σύγχρονων μεταναστών από την Ελλάδα κυρίως για νέους ανθρώπους, που πλήττει η καλπάζουσα στη χώρα μας ανεργία. Μόνο, που πολύ συχνά στις βαλίτσες τους κουβαλούν εκτός από ελπίδες και πολλές ψευδαισθήσεις. Βασικότερο λάθος που συνήθως κάνουν, είναι ότι ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι χωρίς το απαραίτητο εφόδιο της γερμανικής γλώσσας. 

Πριν από ένα περίπου χρόνο ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Βερολίνο και συνάντησε νέους Έλληνες, που έφτασαν εκεί τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι από αυτούς τα έχουν καταφέρει, κάποιοι άλλοι όμως είναι ακόμα σε αναζήτηση μιας “χρυσής ευκαιρίας”. Και κάποιοι, που αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τα βρήκαν, έχουν ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής. 

Οι “Gastarbeiter 2.0” έχουν φυσικά διαφορετικές προοσδοκίες αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν και πολύ διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις, από εκείνους που έφτασαν εδώ οργανωμένα τις δεκαετίες του '50 και του '60 και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη...

Αλλά οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι, που δείχνουν να ελκύονται από το μύθο του Βερολίνου. Η πόλη που πάντα φιλοξενούσε εκατομμύρια μετανάστες, κυρίως από την Τουρκία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, τραβάει σήμερα σαν μαγνήτης και νέους από την Ισπανία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία. Και αυτοί, παρά το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και τις δεξιότητες, που φέρνουν μαζί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα των Ελλήνων. 

Αργυρός Κώστας Δημοσιογράφος

Ο Κώστας Αργυρός γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1967.

Έκανε σπουδές Επικοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Από το 1988 ως το 1999 εργάστηκε ως ανταποκριτής διαφόρων μέσων (Ριζοσπάστης, Καθημερινή, BBC) στην Κεντρική Ευρώπη με έδρα τη Βιέννη. Έχει συνεργαστεί με περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και με εφημερίδες της Αυστρίας και της Γερμανίας. Έχει δουλέψει ως συντάκτης ύλης στην Καθημερινή από το 1999 έως το 2001. Από το 2007 έως το 2009 ήταν συντονιστής του σαββατιάτικου ενθέτου “review” στον Ελεύθερο Τύπο.

Συνεργάζεται με τη δημόσια τηλεόραση από το 2002 σε σειρά εκπομπών διεθνούς θεματολογίας. (“Ανταποκριτές”, "Ελλάδα-Ευρώπη", "EYPΩEKΛOΓEΣ 2004", “Eurostyle-H Eυρώπη Aύριο", "Ελλάδα Δύναμη Ανθρωπιάς") και ήταν ο δημιουργός και παρουσιαστής της εκπομπής “27 της Ευρώπης” στη ΝΕΤ.

Ο Κώστας Αργυρός έχει τιμηθεί με το βραβείο “Ελένης Βλάχου” το 2007, με το Βραβείο "Κωνσταντίνος Καλλιγάς" το 2011 και με το βραβείο του Ελληνικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009 και το 2011, για κάλυψη θεμάτων που αφορούν την Ευρώπη.

Λαμπριανίδης Λόης Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Ο Λόης Λαμπριανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Είναι οικονομικός γεωγράφος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex (ΜΑ) και στο LSE (PhD). Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής (ΕΜΠΑΠ).

Έχει συγγράψει κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, καθώς και τα βιβλία: "Η γεωγραφική διάσταση των υπεργολαβικών σχέσεων παραγωγής στη βιομηχανία" (Παρατηρητής, 2003), "Περιφερειακά πανεπιστήμια στην Ελλάδα" (Παρατηρητής, 1993), "Οικονομική γεωγραφία" (Πατάκης, 2001), "Αλβανοί μετανάστες στη Θεσσαλονίκη: Διαδρομές ευημερίας και παραδρομές δημόσιας εικόνας" (σε συνεργασία με την Α. Λυμπεράκη, Πατάκης, 2001), "Η επιχειρηματικότητα στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο" (Πατάκης, 2005).

Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν γνωστικά αντικείμενα όπως: η νέα οικονομική γεωγραφία της υπαίθρου, η χωροθέτηση της βιομηχανίας, τα κίνητρα περιφερειακής ανάπτυξης, τα προγράμματα ανάπτυξης περιοχών, η γεωγραφική διάσταση των υπεργολαβικών σχέσεων, οι επιπτώσεις των περιφερειακών πανεπιστημίων στις τοπικές οικονομίες, οι οικονομικές επιπτώσεις του ανοίγματος των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι συνέπειες της εισροής οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.
Φλάκα Κατερίνα Διαχειρίστρια Δικτύου EURES στην Ελλάδα
Noske Nadine Καθηγήτρια, Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας

Σχετικές ομιλίες