Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γαστρονομία και τουρισμός: μια δυναμική συνέργεια! Η τοπική διατροφική παράδοση ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής ανάπτυξης

Martinetti Achille, Pinatel André, Καλώστος Γεώργιος, Νόβακ Ζωή, Τσιφόρος Γιάννης, Τσόκλη Μάγια

6 Φεβρουαρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 133:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1984
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η προσέγγιση του Συνεδρίου έγινε μέσα από τρεις διαφορετικές και συνάμα αλληλένδετες σκοπιές: την τοπική γαστρονομική παράδοση ως κινητήρια δύναμη της περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης, τη συνεργασία διαφόρων φορέων από διαφορετικούς τομείς, καθώς και τους τρόπους προώθησης και επικοινωνίας της τοπικής γαστρονομίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Μέσα από χειροπιαστά παραδείγματα καλών πρακτικών που παρουσιάστηκαν από τους κεντρικούς ομιλητές, Γάλλους και Έλληνες, την εποικοδομητική συζήτηση και τη διαδραστική συμμετοχή των παρευρισκομένων, αναδείχθηκαν ζητήματα που άνοιξαν το δρόμο σε δράσεις και ενέργειες για την ενίσχυση του τουριστικής ανάπτυξης με τη σύμπραξη της γαστρονομίας τόσο σε εθνικό, όσο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει η ένταξη της γαστρονομίας στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού τουρισμού, τονίστηκε η ανάγκη που υπάρχει για συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επισημάνθηκε το πόσο απαραίτητη είναι πλέον η λειτουργία ενός θεσμικού πλαισίου που να ευνοεί τις τοπικές συνέργειες. Η αξιοποίηση της τοπικής προέλευσης των προϊόντων προϋποθέτει υψηλή τεχνογνωσία, αποτελεί τη βάση του regional marketing και συνήθως ξεκινάει μέσα από πρωτοβουλίες ιδιωτικού χαρακτήρα που αποδεικνύεται πως επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, η σημασία της τοπικής γαστρονομίας για την ανάπτυξη του τουρισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αναδείχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Συνέδριο της SOPEXA GROUPE με τίτλο «Η τοπική διατροφική παράδοση ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής ανάπτυξης» που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της  HORECA 2012, στις 6 Φεβρουαρίου 2012, στο Metropolitan Expo στην Αθήνα.

Στο Συνέδριο αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις από διακεκριμένους ομιλητές που μοιράστηκαν τόσο τις εμπειρίες τους, όσο και την τεχνογνωσία τους, καταλήγοντας σε συμπεράσματα απαραίτητα για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Με κίνητρο την ενίσχυση της ελληνικής τεχνογνωσίας του τουριστικού κλάδου σε μια δύσκολη -για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη- οικονομική περίοδο, το Συνέδριο συγκέντρωσε επαγγελματίες του τουρισμού, της εστίασης και του τομέα των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, ειδικούς στο μάρκετινγκ, εκπροσώπους από αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς και από το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, η οποία  ανέδειξε τις απόψεις ομιλητών και κοινού προσθέτοντας την προσωπική της σφραγίδα στη ροή του προγράμματος.

Στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Γεωργικού Επιμελητηρίου Προβηγκίας κ. André Pinatel παρουσίασε το δρόμο του κρασιού της Προβηγκίας και τους στόχους του προγράμματος του Επιμελητηρίου: ανάπτυξη της αγροτουριστικής προσφοράς για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προσέγγιση του κοινού μέσα από τα νέα μέσα επικοινωνίας (ιστότοποι, smartphones, κλπ) και συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς αμπελοκαλλιέργειας καθώς και με τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Στη συνέχεια, ο  Διευθυντής της AegeanCuisine κ. Γιώργος Καλώστος μίλησε για την πρωτοβουλία της AegeanCuisine, ενός συστήματος μελών-επιχειρήσεων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας. Ο κ. Καλώστος επεσήμανε πως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής συστάθηκε «Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή Γαστρονομίας εκ Προσωπικοτήτων» με σκοπό την ποιοτική αξιολόγηση και ένταξη των επιχειρήσεων σε ένα σύστημα ανάδειξης και προβολής της αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας. Στη Επιτροπή συμμετέχουν προσωπικότητές όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Νίκος Σαράντος, καθώς και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.

Γενικά τουριστικά στοιχεία για την Κορσική, γνωστή για το κρασί της από την αρχαιότητα, παρουσίασε ο κ. Achille Martinetti, Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της Κορσικής. Καταδεικνύοντας Προϊόντα Προστατευόμενης Προέλευσης (ΠΟΠ) παρόμοια με της Ελλάδας όπως το κρασί, το τυρί Le Brocciu (αιγοπρόβειο), τα εσπεριδοειδή και πολλά άλλα, ο κ.  Martinetti υπογράμμισε την ανάγκη για διαφοροποίηση στην αγορά, για προώθηση της ποιοτικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων βάσει της τοπικής τεχνογνωσίας.

Η Διευθύντρια του «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας» κα Ζωή Νόβακ αναφέρθηκε στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κρητικής διατροφής υπογραμμίζοντας ότι «αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και προβάλλοντας αποτελεσματικά την γαστρονομία ως κομμάτι του Brand του προορισμού «Κρήτη» το νησί μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στην συνεχώς αυξανόμενη αγορά του γαστρονομικού τουρισμού, καθώς και να αυξήσει την ζήτηση για τα προϊόντα της». Η κα Νόβακ τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι απλά η προβολή αλλά η δημιουργία ενός «Κινήματος» με την συμμετοχή δημοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών, για την επιστροφή σε αυτό που είναι παραδοσιακό, ποιοτικό, υγιεινό, διαφορετικό και ντόπιο.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Τσιφόρος αναφέρθηκε στα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας υπογραμμίζοντας τον αναγκαίο προσανατολισμό της ελληνικής γεωργίας στην αγορά ποιοτικών και υγιεινών διατροφικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Ο κ. Τσιφόρος τόνισε  τη σημασία της σύνδεσης της αγροτικής ανάπτυξης με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών ποιότητας, λέγοντας ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών στο πλαίσιο ενός εξειδικευμένου θεσμικού πλαισίου».

Martinetti Achille Πρόεδρος του Comité de développement du Pays Ajaccien – I TRE VALLI
Pinatel André Πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Κοινότητας Provence-Alpes-Côte d'Azur

O André Pinatel είναι Πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Κοινότητας Provence-Alpes-Côte d'Azur. Το 2009 τιμήθηκε με τη διάκριση του Chevalier από τη Légion d’Honneur.

Καλώστος Γεώργιος Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Διευθυντής Aegean Cuisine

Ο Γιώργος Καλώστος, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Η.Π.Α. αποκτώντας τα διπλώματα ΒΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομία (Rutgers University) και ΜΒΑ στο Διεθνές Marketing και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Wagner College), διετέλεσε για πέντε χρόνια υπεύθυνος του εμπορικού τμήματος της Πρεσβείας της Μαλαισίας στη Νέα Υόρκη.

Μετά τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα, σαν Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα marketing, διοίκησης επιχειρήσεων και εξαγωγικού εμπορίου, είχε ενεργή συμμετοχή σε πολλά έργα για λογαριασμό ιδιωτικών και δημοσίων οργανισμών, αλλά και σε χρηματοδοτούμενα  προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οργάνωση, προώθηση και ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερα από δέκα χρόνια διετέλεσε στέλεχος στις εταιρείες Sunlight του Ομίλου Γερμανός, Γαλλής Α.Ε.Β.Ε, ΛΔΚ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε στην Αθήνα,  Neoset και ΜΕΤΩΝ-ΕΤΕΠ Α.Ε. στη Ρωσία.

Από το 2003 διηύθυνε και συντόνιζε την ανάπτυξη και υλοποίηση των δράσεων του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α) Νοτίου Αιγαίου, της περιφέρειας που αποτελείται από τα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου τα οποία χαρακτηρίζονται για την ποικιλότητα τους και τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν εξελιχθεί σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Από τις πλέον δημοφιλείς και επιτυχείς δράσεις του Κ.Ε.Τ.Α αναδείχθηκε η πρωτοβουλία Aegean Cuisine τις δράσεις της οποίας διευθύνει ο Γιώργος Καλώστος σε στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Σκοπός της Aegean Cuisine είναι η ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της Αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας με στόχο τη δημιουργία υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας τουριστικών προορισμών στα νησιά.

Νόβακ Ζωή Μηχανικός Περιβάλλοντος, Περιφερειολόγος, Διευθύντρια Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας

Η Ζωή Νόβακ είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος και Περιφερειολόγος με μεταπτυχιακό στον “Έλεγχο Ποιότητας & Διαχείριση Περιβάλλοντος”. Επίσης είναι η πρώτη ελληνίδα μέλος του Διεθνούς Μητρώου Διαμεσολαβητών Συνεργασίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Partnership Brokers Accreditation Scheme).

Ξεκινώντας την σταδιοδρομία της ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ποιότητας, σύντομα στράφηκε στην μορφή τουρισμού που ενσωματώνει τις αρχές της αειφορίας και οικολογίας, αναλαμβάνοντας την διαχείριση ενός Δικτύου επιχειρήσεων τουρισμού υπαίθρου στην Κρήτη. Αυτό αποτέλεσε την πρώτη της επαφή με τις προκλήσεις –και ευκαιρίες– της δικτύωσης μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων για την επίτευξη τοπικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, η οποία έχει αποτελέσει από τότε το επίκεντρο της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής ασχολίας της.

Η εξιδείκευσή της είναι στην διαμεσολάβηση και δημιουργία Cluster και Δικτύων μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέσα απ' την καθιέρωση διατομεακών συνεργασιών (Partnerships) μεταξύ του δημοσίου, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Το 2009 ανέλαβε την διεύθυνση του “Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας”, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που είχαν δημιουργήσει από κοινού οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης για την προβολή της Κρητικής Διατροφής και την πιστοποίηση εστιατορίων που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα και παρθένο ελαιόλαδο.

Αποστολή της εταιρείας είναι η προβολή και διάδοση της Κρητικής Διατροφής και των τοπικών προίόντων η οποία θα αυξήσει την ζήτηση, και η πιστοποίηση εστιατορίων με το “Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας” η οποία θα αναπτύξει την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών γαστρονομικού τουρισμού αντιπροσωπευτικων της Κρητικής Διατροφής που στηρίζοντουν ουσιαστικά την τοπική παραγωγή.

Ο στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η καθιέρωση της Κρήτης ως διεθνή γαστρονομικό προορισμό, επιτυγχάνοντας πραγματική βιωσιμότητα που θα στηρίζεται στα τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και θα δημιουργεί μαι υγιή και αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ του αγροτικού και τουριστικού τομέα, των δύο βασικών πυλώνων της οικονομίας του νησιού.

Τσιφόρος Γιάννης Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΕΓΕΣ

Ο Γιάννης Τσιφόρος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής και Δασολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του ΓΕΩΤΕΕ από το 1982. Εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις marketing σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Από το 1979 έως το 1992 υπηρέτησε στην ΠΑΣΕΓΕΣ ως στέλεχος στην Υπηρεσία Δασικής Οικονομίας και Αλιείας, ενώ το 1991 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ. Από το 1992 έως το 1998 λειτούργησε ιδιωτικό γραφείο εκπόνησης οικονομοτεχνικών μελετών, μελετών ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανιών και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατέχοντας Πτυχίο Μελετητή Γ΄ τάξεως του ΥΠΕΧΩΔΕ. Από το 1998 έως το 2001 υπηρέτησε στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. αρχικά ως τεχνικός επιβλέπων και στη συνέχεια ως Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Επίβλεψης Μελετών του Εθνικού Κτηματολογίου. Από το 2001 έως σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ. Χειρίζεται πολύ καλά δύο ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά) και έχει λάβει μέρος σε πολλά εγχώρια και ευρωπαϊκά συνέδρια, με εισηγήσεις και αναφορές κυρίως σε θέματα αγροτικής πολιτικής.

Τσόκλη Μάγια Δημοσιογράφος

Η Μάγια Τσόκλη γεννήθηκε στο Παρίσι. Ακολουθώντας τις επαγγελματικές μετακινήσεις του πατέρα της,  έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ελλάδα όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα.

Μετά από σπουδές κοινωνιολογίας δούλεψε στο χώρο της Μόδας κοντά στον Γιάννη Τσεκλένη και δημιούργησε το δικό της ατελιέ.

Το 1997 ξεκίνησε μία συνεργασία με την πολιτιστική εκπομπή της τότε ΕΤ2 «Συν και Πλην» και στη συνέχεια ανέλαβε μαζί με τον σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη την δημιουργία μιας ταξιδιωτικής εκπομπής. Έτσι ξεκίνησε το 1999 το «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» στη ΝΕΤ που με τα χρόνια εξελίχθηκε στην εκπομπή «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη».

Σήμερα, η σειρά αυτή κλείνει τα 11 χρόνια συνεχούς  παρουσίας στην κρατική τηλεόραση, έχει κάνει γυρίσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στο κόσμο, έχει βραβευτεί επανειλημμένα και θεωρείται στην Ελλάδα ως η εγκυρότερη στο χώρο του ταξιδιού.

Η Μάγια Τσόκλη έχει ταυτιστεί με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία. Εδώ και δύο χρόνια διευθύνει το Passport (passport.kathimerini.gr), το μηνιαίο ταξιδιωτικό περιοδικό με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην κατηγορία του που ανήκει στον όμιλο της Καθημερινής.

Από τον Οκτώβριο του 2007 και για 2 χρόνια συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Σχετικές ομιλίες