Καραμεσίνη Μαρία
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
14/02/2022
Διάρκεια
01:47:46
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου
Χώρος
Διαδικτυακές διαλέξεις
Διοργάνωση
Εργαστήριο Σπουδών Φύλου - Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής - Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
ισότητα των φύλων, COVID-19, οικονομία της φροντίδας, Στρατηγική της Λισαβόνας
Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου διοργάνωσε στις 14 Φεβρουαρίου διαδικτυακή διάλεξη στο πλαίσιο του έργου ProGender: A Digital Hub on Gender, the Covid-19 Crisis and its Aftermath, για τη θεματική ενότητα Gender, care and labour με τίτλο "From work-life balance to the care economy: gender equality policy after the Covid-19 pandemic". Kεντρική ομιλήτρια της διάλεξης ήταν η Μαρία Καραμεσίνη (Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, πρώην Πρόεδρος και Διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου).
Στόχος της διάλεξης ήταν να παρουσιάσει μια φεμινιστική πρόταση για την ανάπτυξη μιας οικονομίας της φροντίδας, να αναλύσει τις διαφορές της από την παραδοσιακή πολιτική εξισορρόπησης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να προτείνει πολιτικές και μέτρα για την οικονομία της φροντίδας, προς υλοποίηση από τώρα αλλά και μετά την πανδημία. Η Μαρία Καραμεσίνη ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της διάλεξης τα εξής θέματα:
- Η ιστορική εμφάνιση της πολιτικής εξισορρόπησης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σε εθνικό επίπεδο και η σημασία της για την πολιτική της ισότητας των φύλων.
- Η πολιτική της ΕΕ για τη συμφιλίωση επαγγελματικής-προσωπικής ζωής, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση και της Στρατηγικής της Λισαβόνας.
- Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-2008 και των πολιτικών λιτότητας στην εξισορρόπηση επαγγελματικής-προσωπικής ζωής στην ΕΕ.
- Οι θετικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2019, στο διάστημα μεταξύ της χρηματοπιστωτικής και της πανδημικής κρίσης.
- Η πανδημική κρίση και η ώθηση που έδωσε στην τοποθέτηση της οικονομίας της φροντίδας στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ για την μετά την πανδημία εποχή.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο.
Η Μαρία Καραμεσίνη είναι Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου.
Μεταξύ 2010 και 2015 υπήρξε διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου και το 2011 διοργάνωσε διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Γυναίκες, ισότητα των φύλων και οικονομική κρίση». Από το 2015 έως και το 2019 ήταν Πρόεδρος και Διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Από το 1997 μέχρι και το 2014, υπήρξε μέλος όλων των επίσημων ομάδων/δικτύων εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανισότητες φύλου στην αγορά εργασίας και την αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών απασχόλησης από τη σκοπιά του φύλου. Μεταξύ 2004 και 2007 ήταν εθνική εμπειρογνώμων και για τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης, ενώ μεταξύ 2008 και 2014 για την αξιολόγηση όλης της πολιτικής ισότητας των φύλων στην Ελλάδα. Ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει συμμετάσχει στην ομάδα συγγραφής της πρώτης έκθεσης σε κοινοτικό επίπεδο για την Ενσωμάτωση της Διάστασης του Φύλου στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση (gender mainstreaming) και στην ομάδα ανάπτυξης Δεικτών παρακολούθησης και αξιολόγησης της προόδου της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση ως προς την Ισότητα των Φύλων.
Τα τελευταία της βιβλία της σε θέματα φύλου:
1. Καραμεσίνη Μ. (2021), Γυναίκες, φύλο και εργασία στην Ελλάδα, Αθήνα: Εκδ. Νήσος
2. Καραμεσίνη Μ. και Μ. Συμεωνάκη επιμ. (2019), Συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας στην Ελλάδα. Γένεση, εξέλιξη και αποτίμηση μιας πολιτικής, Αθήνα: Εκδ. Νήσος/Εργαστήριο Σπουδών Φύλου – Πάντειο Πανεπιστήμιο.
3. Καραμεσίνη Μ. – J. Rubery επιμ. (2015), Γυναίκες και λιτότητα. Η οικονομική κρίση και το μέλλον της ισότητας των φύλων, Αθήνα: Εκδ. Νήσος/Εργαστήριο Σπουδών Φύλου – Πάντειο Πανεπιστήμιο.