Τσόκας Γρηγόρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/09/2015
Διάρκεια
24:33
Εκδήλωση
Η΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου "Διάζωμα"
Χώρος
Ξενοδοχείο "Γαλήνη" (Καμένα Βούρλα) - Πολιτιστικό Κέντρο Ορχομενού
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Φυσικές επιστήμες
Ετικέτες
Σωματείο «Διάζωμα», αρχαιολογία, αρχαιολογική κοινότητα, αρχαία θέατρα, τοπικές κοινωνίες, κοινωνία των πολιτών, αρχαιολογική έρευνα, αναστήλωση αρχαίων μνημείων, γεωφυσική έρευνα
Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της Η’ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «Διάζωμα».
Το ΔΙΑΖΩΜΑ ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου και με την καθοριστική συμμετοχή τριών «οικογενειών» που αποτελούν τα συστατικά του στοιχεία: την οικογένεια της αρχαιολογικής κοινότητας (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές κλπ), την οικογένεια των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της χώρας και την οικογένεια των τοπικών κοινωνιών (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πολίτες).
Βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να συνδέσει και να υποκινήσει όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (πολίτες, δημάρχους – περιφερειάρχες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς), με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία, μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.
Με όχημα τους πολίτες και τις ιδέες τους αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα που δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων: με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, από την άλλη. Η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος, είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.
Στο επίκεντρο της φετινής Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος τέθηκε «η στρατηγική για τον ψηφιακό πολιτισμό» και η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στο έργο της ανάδειξης και της αποκατάστασης των μνημείων.
Το παραπάνω θέμα προσπάθησαν να διαφωτίσουν το πρωί της Κυριακής με τις εισηγήσεις τους μέλη και συνεργάτες του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ.κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης και Πέτρος Θέμελης, Ομότιμοι καθηγητές αρχαιολογίας, με θέμα "Ψηφιακό ημερολόγιο ανασκαφής", Κωνσταντίνος Μπολέτης, Δρ.Αρχιτέκτων - Μηχανικός, αναστηλωτής στο θέατρο Διονύσου Αθήνας, με θέμα "Νέες τεχνολογίες στην αναστήλωση των μνημείων", Κώστας Κωνσταντινίδης, «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό»,Γρηγόρης Τσόκας, καθηγητής εφαρμοσμένης γεωφυσικής Α.Π.Θ. «Γεωφυσικές έρευνες», Νίκος Λιανός, αρχιτέκτων, Επ. Καθηγητής ΤΑΜ-∆ΠΘ, «3D Scanning – Θέατρα Γιτάνων και Αβδήρων», Πέτρος Κατσούδας, πολιτικός μηχανικός-μέλος της επιστημονικής ομάδας για αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης, Πρόδρομος Τσιαβός, νομικός, «Ανοιχτά Δεδομένα».
Την Πολιτιστική Διαδρομή στη Στερεά Ελλάδα παρουσίασαν οι κ.κ. Παναγιώτης Νταής, στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, Παναγιώτης Βλάχος, νομικός και Τάκης Μαστραντώνης, Δρ. Χημικός – μηχανικός και σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού. Τη διαδρομή οπτικοποίησε με ένα video ο Κώστας Νέδας, Δρ. τοπογράφος-μηχανικός.
Την Κυριακή στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρευρέθηκαν ο κος Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και η έφορος Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, κ. Μάνια Παπακωνσταντίνου.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής (Α.Π.Θ., 1979), κάτοχος του τίτλου Master of Science in Exploration Geophysics (Univ. of Leeds, U.K., 1980) και Διδακτορικού Διπλώματος στην Εφαρμοσμένη Γεωφυσική, (Α.Π.Θ., 1985). Εκπαιδεύτηκε ως Γεωφυσικός Προγραμματιστής από την εταιρεία Western Geophysical Company (Hounslow-London, 1988) ως στέλεχος της τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ (νυν ΕΛ.ΠΕ.). Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Dept. of Physics and Electronics του Πανεπιστημίου του York (U.K. 1990) και επισκέπτης καθηγητής στο Colorado School of Mines (U.S.A., 1994). Το ερευνητικό του έργο αφορά τα παρακάτω αντικείμενα: α) εντοπισμός και απεικόνιση θαμμένων αρχαιοτήτων με Γεωφυσικές Μεθόδους β) μέθοδοι πεδίων δυνάμεων (potential fields) και γ) τεχνικές επεξεργασίας και ερμηνείας γεωφυσικών σημάτων βασισμένες στα μιγαδικά χαρακτηριστικά τους.
Έχει διευθύνει περισσότερες από 300 εξερευνήσεις αρχαιολογικών χώρων με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι συγγραφέας περισσοτέρων των 200 επιστημονικών άρθρων (120 σε περιοδικά ISI) καθώς και βιβλίων και τεχνικών εκθέσεων. Επίσης συμμετείχε στη σύνταξη του αερομαγνητικού χάρτη της Μακεδονίας και Θράκης. Έλαβε σειρά διεθνών διακρίσεων (καλύτερη εργασία στις ηλεκτρικές μεθόδους Εφαρμοσμένη Γεωφυσικής του έτους 1997 σε παγκόσμιο επίπεδο, 3 βραβεία καλύτερης εργασίας σε παγκόσμια συνέδρια, μέλος εκδοτικών επιτροπών και εκδότης επιστημονικών περιοδικών, μέλος διεθνών επιτροπών).
Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Συνεργασίας Ελλήνων Επιστημόνων του Υπουργείο Εξωτερικών (2002-2004) και μέλος όλων των επιτροπών του κράτους που σχετίζονται με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
http://geophysics.geo.auth.gr/~gtsokas/documents/home.html
http://geophysics.geo.auth.gr/ApplGeo/