Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γη, αέρας, νερό και φωτιά: Η τεχνολογία της κεραμικής στην Κίνα

Μαγγίνης Γιώργης

31 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:00:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2952
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή την ανταλλαγή δύο εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Πεκίνο το φθινόπωρο του 2017 (έτος φιλίας Ελλάδας-Κίνας) σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργάνωσε δύο ομιλίες γύρω από τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό.

Στην πρώτη ομιλία, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Μαΐου και δημοσιεύτηκε στο Blod (εδώ), ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Θεοδόσης Τάσιος, ανέπτυξε το θέμα: «Μερικές συγκρίσεις μυθολογίας και φιλοσοφίας στην Κινεζική και την Ελληνική αρχαιότητα».

Η δεύτερη ομιλία με τίτλο «Γη, αέρας, νερό και φωτιά: Η τεχνολογία της κεραμικής στην Κίνα» - στην οποία αναφέρεται η παρούσα ανάρτηση -, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου, με ομιλητή τον Γιώργη Μαγγίνη, Διδάκτορα αρχαιολογίας και Ιστορίας της τέχνης και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

«Γη, αέρας, νερό και φωτιά: Η τεχνολογία της κεραμικής στην Κίνα»

Από την αυγή του πολιτισμού στην Κίνα, η τέχνη της κεραμικής υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πεδία δημιουργικότητας και τεχνικής καινοτομίας. Η πολιτική ενοποίηση των βασιλείων της χώρας υπό τον αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ κατά τον όψιμο 3ο αι. π.Χ., η οποία σημαίνει την απαρχή της αυτοκρατορικής Κίνας, αντιπροσωπεύεται από το αρχαιότερο παράδειγμα μαζικής παραγωγής κεραμικών στην ανθρώπινη ιστορία, τον περίφημο «πήλινο στρατό». Οι φυσικοί πόροι, οι επενδύσεις της αυτοκρατορικής διοίκησης, η αδιάπτωτη συνέχεια παραγωγής αλλά και η προσαρμοστικότητα των κεραμέων επέτρεψαν στα προϊόντα εκατοντάδων εργαστηρίων να κατακτήσουν τις αγορές της Μέσης και Εγγύς Ανατολής από τον 8ο αιώνα μ.Χ., ενθαρρύνοντας την τεχνική εξειδίκευση και την αισθητική εκλέπτυνση των περιόδων Σουνγκ (10ος-13ος αι.), Τζιν (12ος-13ος αι.), Γιουάν (13ος-14ος αι.) και Μινγκ (14ος-17ος αι.). Η διάλεξη αυτή θα καλύψει θέματα τεχνολογικά (υλικά κεραμικών, εφυαλώσεις, τεχνικές διακόσμησης, όπτηση) και ιστορικά (κοινωνία και εμπόριο) μέσα από παραδείγματα της συλλογής κινεζικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.

Μαγγίνης Γιώργης Αρχαιολόγος - Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

Ο Γιώργης Μαγγίνης είναι ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS), όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 2001 διδάσκει ιστορία της βυζαντινής τέχνης (SOAS κ.α.), της ισλαμικής τέχνης (SOAS, Ινστιτούτο Courtauld, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στο Κατάρ κ.α.) και της κινεζικής τέχνης (SOAS, Μουσείο Μπενάκη). Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και στην Αίγυπτο. Έχει εργαστεί στον καθεδρικό ναό Αγίας Σοφίας Λονδίνου ως υπεύθυνος αρχείου και επιμελητής μουσείου, στην επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, σε μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. Έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω στην κυπριακή προϊστορία, την ισλαμική τέχνη, τις σιναϊτικές σπουδές, τις ευρωπαϊκές διακοσμητικές τέχνες, την κινεζική κεραμική καθώς και την ελληνική και αρμενική διασπορά. Το 2016 εξέδωσε δύο βιβλία: Mount Sinai: A History of Travellers and Pilgrims και China Rediscovered: The Benaki Museum Collection of Chinese Ceramics.

Σχετικές ομιλίες