Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Για έναν κριτικό βιταλισμό: το νέο πρόβλημα της έμβιας ύλης και η σύγχρονη γαλλική φιλοσοφία

Worms Frédéric, Πρελορέντζος Γιάννης

26 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:27:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2741
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Worms Frédéric
Πρελορέντζος Γιάννης

Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική

Ημερομηνία
26/02/2014

Διάρκεια
01:27:20

Εκδήλωση
Φιλοσοφικά Συμβάντα και Φιλοσοφία του Συμβάντος

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος / Αuditorium THEO ANGELOPOULOS

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
σύγχρονη γαλλική φιλοσφοφία, θεωρία των στιγμών, Ανρί Μπρεξόν

Ο Frédéric Worms, καθηγητής φιλοσοφίας στην École normale supérieure του Παρισιού, θεμελιωτής της θεωρίας των στιγμών και διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης της Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας (Ciepfc) συζητά με τον Γιάννη Πρελορέντζο, καθηγητή νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συνάντηση που αποσκοπεί σε μια πρωτότυπη προσέγγιση της φιλοσοφίας στη Γαλλία κατά τον 20º αιώνα.

Ο Frédéric Worms διευθύνει στις εκδόσειs P.U.F. τη σειρά «Philosophie Française Contemporaine» και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της φιλοσοφίας του Μπερξόν παγκοσμίως. Υπήρξε μάλιστα ο ιθύνων νους της πρόσφατης πρώτης κριτικής έκδοσης των έργων του Μπερξόν.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο κύκλο ομιλιών και συζητήσεων με το γενικό τίτλο FOCUS PHILOSOPHIE που οργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Worms Frédéric Καθηγητής Φιλοσοφίας

Ο Frédéric Worms (Φρεντερίκ Βορμς, γεν. 1964) είναι καθηγητής φιλοσοφίας και διευθυντής του Διεθνούς κέντρου μελέτης της σύγχρονης γαλλικής φιλοσοφίας (CIEPFC) στην École Normale Supérieure του Παρισιού. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μελετητές της φιλοσοφίας του Μπερξόν παγκοσμίως. Υπήρξε ο ιθύνων νους της πρόσφατης πρώτης κριτικής έκδοσης των έργων του Μπερξόν σε 9 τόμους (από το 2007 ως το 2011, Paris, P.U.F., σειρά «Quadrige/Grands textes»). Επίσης τα τελευταία χρόνια διευθύνει στις εκδόσειs P.U.F. τη σειρά «Philosophie Française Contemporaine». Έργα του Βορμς:

Droits de l’homme et philosophie, (Presses-Pocket, 1993, 2ηέκδοση CNRS Éditions 2009).
Introduction à “Matière et mémoire” de Bergson, suivie d’une brève introduction aux autres livres de Bergson, (PUF, 1997).

Le vocabulaire de Bergson, (Ellipses, « Vocabulaire de…. », 2000).

Bergson ou Les deux sens de la vie : étude inédite, (PUF, « Quadrige. Essais, débats », 2004).

La philosophie en France au XXe siècle – Moments, (Gallimard, « Folio inédit », 2009).

Le moment du soin. À quoi tenons nous ?, (PUF, 2010).

Revivre – Éprouver nos blessures et nos ressources, (Flammarion, « Sens propre », 2012).

La vie qui unit et qui sépare, (Payot, Manuels, 2013).

Les 100 mots de la philosophie (επιμ.); (PUF Que sais je? 2013).

(μαζί με τον Philippe Soulez, Bergson: biographie, complétée par Frédéric Worms, Paris, (Flammarion, «Grandes biographies», 1997, επανέκδοση, PUF, «Quadrige», 2002).

(μαζί με τον Arnaud Bouaniche και τον Frédéric Keck, “Les deux sources de la morale et de la religion”, Henri Bergson, (Ellipses, «Philo-oeuvres», 2003).

Πρελορέντζος Γιάννης Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Ο Γιάννης Πρελορέντζος, αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1985) και διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Paris-IV (1992), υπήρξε καθηγητής νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου δίδασκε από το 2000, και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2019. Είχε διδάξει προηγουμένως στο Πανεπιστήμιο Πατρών, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris 1 – Panthéon-Sorbonne, και διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φιλοσοφία» (κατεύθυνση «Ιστορία της φιλοσοφίας») του Τομέα (του Τμήματος πλέον) Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 μέχρι σήμερα. Έχει δημοσιεύσει μακρά σειρά μελετών, κυρίως στα ελληνικά και στα γαλλικά, για τον Descartes, τον Spinoza και τον Bergson και, δευτερευόντως, για πτυχές της φιλοσοφίας και/ή του έργου των Hobbes, Malebranche, Rousseau, Condorcet, Kant, Vladimir Jankélévitch, Sartre, Merleau-Ponty, Lévinas, Éric Weil, Gilles Deleuze, Jacques Bouveresse, Frédéric Worms, Chantal Jaquet, Philippe Sabot, Gilbert Romeyer Dherbey, Κορνήλιου Καστοριάδη, Κώστα Παπαϊωάννου, Ευάγγελου Μουτσόπουλου και Κωστή Παπαγιώργη. Τα πιο πρόσφατα πονήματά του τιτλοφορούνται Για τον σκωτικό Διαφωτισμό (2019) και Φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Γαλλία 1930-1960 (2016). Έχει επίσης μεταφράσει και σχολιάσει στα γαλλικά τα κεντρικά βιβλία της Πολιτείας του Πλάτωνος και στα ελληνικά Τα πάθη της ψυχής του Descartes, τη Δημιουργική εξέλιξη του Bergson, τον Μπερξονισμό του Deleuze, τη μελέτη του Philippe Sabot, Φιλοσοφία και λογοτεχνία. Προσεγγίσεις και διακυβεύματα ενός ζητήματος και τις νουβέλες του Benjamin Constant (Αδόλφος. Το κόκκινο τετράδιο. Σεσίλ). Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας (2015).

Βασικά ερευνητικά ενδιαφέροντα

  • το φιλοσοφικό έργο του Descartes, του Spinoza, του Rousseau, του Bergson, του Sartre, του Merleau-Ponty, του Deleuze και του Vladimir Jankélévitch∙
  • οι θεωρίες περί παθών (της ψυχής) στη νεότερη φιλοσοφία και οι θεωρίες των συναισθημάτων και των συγκινήσεων (émotions/emotions) από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα∙
  • η φιλοσοφία στη Γαλλία στον εικοστό αιώνα –και μέχρι τις μέρες μας– και, δευτερευόντως, στον δέκατο ένατο αιώνα∙
  • οι σχέσεις της φιλοσοφίας με τη λογοτεχνία και, δευτερευόντως, με τις επιστήμες και τις τέχνες.

Σχετικές ομιλίες