Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γιάννης Βλαχογιάννης, ο ιδρυτής των ΓΑΚ, ο ιστορικός, ο λογοτέχνης

Σωτηρόπουλος Δημήτρης, Καραπιδάκης Νίκος, Πολίτης Αλέξης, Γκλαβίνας Γιάννης

26 Νοεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:31:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 169

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), Δάφνης 61, στο Ψυχικό, μία εκδήλωση – αφιέρωμα στον Γιάννη Βλαχογιάννη.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την προοπτική να θεσμοθετηθεί σε ετήσια βάση, αφορά τον ίδιο τον Γιάννη Βλαχογιάννη.

Σκοπός ήταν να γίνει μία συζήτηση για τις τρεις διαστάσεις του έργου του: του αρχειοδίφη και πρώιμου αρχειονόμου, του πρώτου Διευθυντή των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και του λογοτέχνη, μία μάλλον υποτιμημένη διάστασή του.
Συνομιλούν οι:
Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος Εφορείας των Γ.Α.Κ.
Νίκος Καραπιδάκης, Ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, τ. Πρόεδρος Εφορείας των Γ.Α.Κ., Διευθυντής περιοδικού Νέα Εστία
Αλέξης Πολίτης, Ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος της Εφορείας των Γ.Α.Κ.

Πρόθεση των Γ.Α.Κ. είναι τα τρία κείμενα των συνομιλητών να αποτελέσουν μια εκδοτική σειρά που θα φιλοξενήσει τα επόμενα αφιερώματα στον Βλαχογιάννη.

Σωτηρόπουλος Δημήτρης Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1972. Είναι Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενώ επίσης διδάσκει στο ΠΜΣ “Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση” καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και Αντιπρόεδρος στο Παρατηρητήριο για τη Διδασκαλία της Ιστορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΟΗΤΕ). Εξάλλου, είναι Γραμματέας Σύνταξης της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ, και έχει υπάρξει τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας, Η Καθημερινή, του περιοδικού Lifo, του Πρώτου Θέματος και σήμερα της Athens Voice. Είναι μέλος της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη καθώς και της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών.

Έχει εκδώσει προσφάτως μαζί με τον Ευ. Χατζηβασιλείου την μελέτη, "Στρεβλή πορεία, 1960-1974. Πολιτική και κουλτούρα από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία" (Μεταίχμιο, 2024) ενώ παλαιότερες μονογραφίες του είναι το "Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, 1910-2001" (Εστία, 2019) και το Από τον “Ανένδοτο” στην “δεξιά-αντιδεξιά”. Πολιτικοί και κοινωνικοί διχασμοί στη “μακρά” δεκαετία του 1960" (εκδ. “Καθημερινή”, 2019).

Έχει, τέλος, επιμεληθεί 10 συλλογικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων, μεταξύ αυτών, το αγγλόφωνο, P. Panayiotopoulos – D.P. Sotiropoulos (eds), Political and Cultural Aspects of Greek Exoticism (Palgrave Macmillan, 2019).

Καραπιδάκης Νίκος Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Διευθυντής περιοδικού Νέα Εστία

O Nίκος Ε. Καραπιδάκης γεννήθηκε το 1955 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Αρχειονομία - Παλαιογραφία στην Ecole Nationale des Chartes. Εργάσθηκε ως αρχειονόμος από το 1982 στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας, στα Γενικά Αρχεία της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια, από το 1989 έως το 1993, ως διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους από το 2010 έως το 2020. Από το 1990 διδάσκει μεσαιωνική ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στο συγγραφικό του έργο ασχολείται με την ιστορία των θεσμών, των κοινωνικών ομάδων και την ιστοριογραφία του Μεσαίωνα και της Ενετοκρατίας.

Πολίτης Αλέξης Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Αλέξης Πολίτης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Από το 1976 έως το 1989 εργάσθηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών ερευνών του Ε.Ι.Ε. και από τότε έως το 2012 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης· σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του. Τα επιστημονικά του ενδιαφέρονται έχουν στραφεί προς τη λογοτεχνία του ώριμου Διαφωτισμού και του Ρομαντισμού, το Δημοτικά τραγούδι, την ιστορία των ιδεολογιών, της ανάγνωσης, των βιβλιοθηκών. Τελευταίες εργασίες του: Νικόλαος Κασομούλης. Με το σπαθί στο χέρι και με το τουφέκι. Στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, Ηράκλειο (Π.Ε.Κ.) 2021. Διαβάζοντας ποίηση. Διονύσιος Σολωμός· Αλέξανδρος Μάτσας· Μανόλης Αναγνωστάκης· Τίτος Πατρίκιος· Γιώργης Μανουσάκης· Αργύρης Χιόνης· Διονύσης Σαββόπουλος και η Ανθολογία Χαμηλή Φωνή, (Κίχλη) 2023. Από το 2021 τρέχει στο //Mathesis.cup.gr/ το μάθημά του «Η ποίηση ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά σημαίνει».

Γκλαβίνας Γιάννης Αρχειονόμος - Ιστορικός, Γενικά Αρχεία του Κράτους

Ο Γιάννης Ν. Γκλαβίνας είναι διδάκτωρ της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και εργάζεται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και ποικίλα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, τις πληθυσμιακές μετακινήσεις της περιόδου 1912 - 1923, τις κρατικές πολιτικές λογοκρισίας κ.ά., ενώ είχε την επιμέλεια εκθέσεων αρχειακού υλικού σχετικά με την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα και τη λογοκρισία στη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Σχετικές ομιλίες