Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας: Τι μας διδάσκει η ιστορία του για το πρόσωπο του πολέμου σήμερα

Coker Christopher, Κουλουμπής Θεόδωρος, Ξυτάκη Μαρία

3 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 58:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2080
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Coker Christopher
Κουλουμπής Θεόδωρος
Ξυτάκη Μαρία

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
03/03/2016

Διάρκεια
58:53

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Θουκυδίδης, Ιστορία, πολιτική φιλοσοφία, πόλεμος

Το Megaron Plus συνεχίζοντας την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE  παρουσίασε τη διάλεξη «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας;»,  με ομιλητή τον Christopher Coker, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του LSE. 

Την ομιλία σχολίασε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Κουλουμπής, ενώ τη συζήτηση με το κοινό η οποία επακολούθησε (δεν περιλαμβάνεται στην ανάρτηση του Blod) συντόνισε ο Σπύρος Οικονομίδης, διευθυντής του Hellenic Observatory (Ελληνικό Παρατηρητήριο) και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE (δείτε το βιογραφικό του καθηγητή Οικονομίδη, εδώ).

Στη διάλεξή του ο καθηγητής Christopher Coker [Κρίστοφερ Κόουκερ], εξήγησε γιατί ο Θουκυδίδης –ο πρώτος πολιτικός φιλόσοφος και ιστορικός του πολέμου– έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην κατανόηση των αιτιών των σημερινών συγκρούσεων και, στη συνέχεια, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο το έργο του επηρεάζει τη στρατιωτική σκέψη μέχρι και σήμερα, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους θα ήταν δηκτικός απέναντι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου και εξήγησε γιατί το έργο του μας διδάσκει περισσότερα για τα κινητήρια πάθη του τζιχαντισμού από όσα οι περισσότερες σύγχρονες αναλύσεις.

Ο Θουκυδίδης, υποστήριξε ο ομιλητής, είναι σύγχρονός μας με έναν τρόπο που οι άλλοι δύο συνάδελφοι «ανταγωνιστές» του, ο Σουν Τσου και ο Καρλ φον Κλάουζεβιτς, δεν είναι… Και, εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος του δεν ήταν πολύ διαφορετικός από τον δικό μας…

Coker Christopher Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, London School of Economics (LSE)

Ο Christopher Coker είναι καθηγητής –και πρώην επικεφαλής– στην έδρα Διεθνών Σχέσεων της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE) και επισκέπτης καθηγητής στη Σουηδική Σχολή Εθνικής Άμυνας. Έχει επίσης διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στις πιο σημαντικές Σχολές Διεθνών Σπουδών του κόσμου. Το πλούσιο συγγραφικό έργο του έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες και περιλαμβάνει τα βιβλία «Globalisation and Insecurity in the Twenty-first Century», «Rebooting the West», «Empires in Conflict: the growing rift between Europe and the United States» κ.ά. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι τα «Future War» (2015) και «Can war be eliminated?» (2014).  Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες «The Wall Street Journal», «The Wall Street Journal (Europe)», «The Times», «The Independent», «The European» κ.ά. Δίνει τακτικά διαλέξεις στο Εθνικό Κολλέγιο Αμυντικών Σπουδών του Λονδίνου, το Κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ρώμη, το Κέντρο για την Διεθνή Ασφάλεια στη Γενεύη και το Εθνικό Ινστιτούτο Αμυντικών Σπουδών του Τόκυο, ενώ έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε πλήθος στρατιωτικών φορέων της Δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Αυστραλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κουλουμπής Θεόδωρος Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Θεόδωρος Α. Κουλουμπής (1935-2022) ήταν ομότιμος καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων και μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Το έργο του τα τελευταία χρόνια εστιαζόταν στην επίλυση διαφορών στο διεθνές περιβάλλον. Ήταν συγγραφέας (μαζί με τον James H Wolfe) ενός γνωστού συγγράμματος, του International relations: Power and justice (Prentice Hall, 4η έκδοση, 1990). Επίσης, συγγραφέας του βιβλίου The US,Greece and Turkey: The troubled triangle (Praeger, 1983) και συνεπιμελητής του "Journal of southeast european and Black Sea studies", που εκδίδεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ και από τους Frank Cass Publishers στο Λονδίνο.

Ξυτάκη Μαρία Επίτιμη Πρόεδρος, Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του London School of Economics

Η Μαρία Ξυτάκη εργάζεται ως Project Leader στο Τμήμα Group Financial Management and Control και συγκεκριμένα στο γραφείο του CFO στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στο project management καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών digital marketing, διαφήμισης, εταιρικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει εργαστεί για την Thomson Reuters, τη Γενική Τράπεζα και για διεθνή fashion brands καθώς και για διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής online υπηρεσιών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MSc in New Media, Information and Society από το London School of Economics and Political Science και πτυχιούχος Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College) από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση. Είναι αισιόδοξη εκ φύσεως και πιστεύει στη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού και τη σκληρή δουλειά. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό από το 2010. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics.

Σχετικές ομιλίες