Βεΐζης Απόστολος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/06/2015
Διάρκεια
12:32
Εκδήλωση
Μετανάστευση, κρίση και δικαιώματα: Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Χώρος
New York College
Διοργάνωση
New York College
Επιστημονικός Όμιλος Νέων Πολιτικών Επιστημόνων
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
μετανάστευση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μετακινούμενοι πληθυσμοί
Από το 2008 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) έχουν ανταποκριθεί σε επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών και προσφύγων .Σήμερα οι MSF εργάζονται στα Δωδεκάνησα, στην Αθήνα και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).
Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο και τη βία πραγματοποιούν το ταξίδι τους προς τη Δύση περνώντας και από το νότιο Αιγαίο.
Στα νησιά αυτά δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα υποδοχής, στέγασης και ιατρικής εξέτασης και οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για πολύ καιρό, για να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα, ούτως ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Εκτός από την παροχή ιατρικής βοήθειας οι ομάδες των MSF διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως σαπούνια, οδοντόβουρτσες, πετσέτες και κουβέρτες .
Καθώς ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, μία δεύτερη ομάδα των MSF παρέχει ιατρική βοήθεια με κινητές ιατρικές μονάδες σε διάφορα σημεία γύρω από το χωριό της Ειδομένης.
Στην Αθήνα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ιατρική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική βοήθεια σε πρόσφυγες που έχουν υποστεί βασανιστήρια.
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει επειγόντως να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και να τους προσφέρουν επαρκή ιατρική βοήθεια και προστασία.
Ο Απόστολος Βεΐζης είναι ιατρός. Από το 2004 εργάζεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα- Ελληνικό Τμήμα.
Πριν εργάστηκε ως Υπεύθυνος Αποστολής και Ιατρικός Συντονιστής στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους Γιατρούς του Κόσμου σε Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσική Ομοσπονδία, Αλβανία, Αίγυπτο, Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα.
Συμμετείχε σε διερευνητικές αποστολές, επείγουσες παρεμβάσεις και αξιολογήσεις σε Κιργιστάν, Μαρόκο, Αρμενία, Λίβανο, Συρία, Ουκρανία, Τουρκμενιστάν, Ζάμπια, Μαλάουι, Ουζμπεκιστάν, Κύπρο, Τατζικιστάν και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Συμμετείχε και παρουσίασε σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και συνέβαλε σε συγγραφή κειμένων και εργασιών.