Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Γίνεται πράξη η βιοτεχνολογία»: Πολιτικές, έρευνα, καινοτομία και η κληρονομιά της δεκαετίας του 1980

Βλαντώνη Κατερίνα

18 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 26:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 622
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το διήμερο συνέδριο με τίτλο "Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων" έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου.

Η παρουσίαση «Γίνεται πράξη η βιοτεχνολογία»: Πολιτικές, έρευνα, καινοτομία και η κληρονομιά της δεκαετίας του 1980 έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με την Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέλλα Ζαμπαρλούκου.

Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων
 

Τα οράματα επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας στη δεκαετία του 1980 διαψεύσθηκαν σε μεγάλο βαθμό κυρίως λόγω του συσχετισμού πολιτικών, οικονομικών και νεοσυντεχνιακών συμφερόντων, ή λόγω διοικητικών-γραφειοκρατικών αδυναμιών. Όμως οι πολιτικές που προτάθηκαν, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και η ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού, δημιούργησαν υποθήκες που επηρέασαν με ανεξίτηλο τρόπο τις εξελίξεις. Σκοπός της διημερίδας, στην οποία συμμετέχουν τόσο ερευνητές, όσο και πρωταγωνιστές της εποχής, είναι η κριτική ανάλυση των γεγονότων, καθώς και των επιπτώσεων τους στον τεχνο-επιστημονικό μετασχηματισμό της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της διημερίδας συζητήθηκαν η διάδοση της πληροφορικής στην ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’80, η Τεχνολογική αλλαγή και στρατιωτική τεχνολογία, η βιοτεχνολογία, ο Αναπτυξιακός Μετασχηματισμός, οι Μηχανικοί και τα Τεχνικά Έργα, ο Τεχνολογικός μετασχηματισμός και στρατηγικός (από)προσανατολισμός του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα του ’80 και τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την Τεχνολογική Εξέλιξη και Οικονομική Ανάπτυξη της δεκαετίας του ’80.

Συνδιοργανωτές:
Innovathens

Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας –  ΕΜΠ

Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης – ΕΚΠΑ

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - ΕΚΠΑ

Βλαντώνη Κατερίνα Υπ. Δρ. Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Κατερίνα Βλαντώνη είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο τμήμα ΜΙΘΕ του ΕΚΠΑ, στον Τομέα Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας. Το θέμα της διατριβής της είναι στο πεδίο της ιστορίας και κοινωνιολογίας της τεχνολογίας και έχει τίτλο: "Τεχνολογικά ατυχήματα και η έννοια της διακινδύνευσης".

Μετά την αποφοίτησή της από το ΜΙΘΕ, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Ευρωπαϊκές Σπουδές της Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Σχετικές ομιλίες