Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Giving online access to audiovisual collections. A European perspective

Rendina Marco

30 Οκτωβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:30:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 64
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (ΕΑΕ) διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Οπτικοακουστικά Αρχεία: ζητήματα διαχείρισης και πρόσβασης», τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς (World Day for Audiovisual Heritage), όπως καθιερώθηκε το 2005 από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, για την ανάδειξη της οπτικοακουστικής αρχειακής κληρονομιάς ως μέσου καταγραφής της ανθρώπινης δράσης και διάσωσης της ιστορικής μνήμης.

Η συνεχόμενη εξέλιξη των σύγχρονων τεχνολογιών και ο αυξανόμενος όγκος των οπτικοακουστικών τεκμηρίων δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις για τους φορείς διατήρησής τους και καθιστούν επιτακτική μια σειρά πολιτικών σχετικά με την αρχειοθέτηση, διατήρηση, αξιοποίηση και πρόσβαση στις συλλογές, με δεδομένο και τη μετάβαση από αναλογικές σε ψηφιακές μορφές. Υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος της απαξίωσης αντίστοιχων συλλογών υλικού σε φιλμ, ταινίες και δίσκους λόγω οικονομικής ανεπάρκειας ή υποτίμησης της σημασίας τους και της ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης των μέσων ανάγνωσης. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν την ανάγκη η αρχειακή κοινότητα να εστιάσει στο ζήτημα της ευθραυστότητας των ιστορικών ηχογραφήσεων και κινούμενων εικόνων.

Οι διοργανωτές φιλοδοξούν η συνάντηση να αποτελέσει την πρώτη ευκαιρία για αντίστοιχους φορείς να παρουσιάσουν πρακτικές και να μοιραστούν προβληματισμούς, ώστε να εμπεδωθεί ο διάλογος σε θέματα αξιοποίησης οπτικοακουστικών συλλογών και διασφάλισης της πρόσβασης σε αυτές. Το πρόγραμμα της ημερίδας συγκροτείται από παρουσιάσεις περιεχομένου και πολιτικών διατήρησης και πρόσβασης συναφών φορέων, την εμπειρία ερευνητών και δημιουργών καθώς και ειδικές προβολές ιστορικών οπτικοακουστικών τεκμηρίων στα οποία αποτυπώνονται εικόνες της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα.

Rendina Marco International Projects Coordinator, Istituto Luce - Cinecittà (Ιταλία)

Ο Marco Rendina συνεργάζεται εδώ και δύο δεκαετίες με μουσεία, αρχεία και βιβλιοθήκες σε όλη την Ευρώπη, στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Υποστηρίζει την ανοικτή πρόσβαση, έχει μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ψηφιακών βιβλιοθηκών και ενθαρρύνει την καινοτομία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Σήμερα, είναι σύμβουλος στο Istituto Luce Cinecittà, όπου συντονίζει τα διεθνή έργα έρευνας και καινοτομίας.

Εργάζεται, επίσης, ως εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην υποομάδα DCHE (Digital Cultural Heritage and Europeana) και από το 2018 είναι Πρόεδρος του Europeana Aggregators Forum.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου πολλών διεθνών οργανισμών και δικτύων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η European Fashion Heritage Association, το Jewish Heritage Network και το EUscreen Foundation.

Σχετικές ομιλίες