Χαρδούβελης Γκίκας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/09/2012
Διάρκεια
00:22:29
Εκδήλωση
Hellenic Chinese Business Partnering Conference 2012. Business Opportunities: Privatizations and investments in Greece
Χώρος
Ξενοδοχείο Divani Caravel
Διοργάνωση
Business Confucius Institute at the Athens University of Economics and Business (BCI/AUEB)
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
Ελλάδα, ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις, Κίνα, πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, δημοσιονομική προσαρμογή, ανταγωνιστικότητα
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε το 2ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (Hellenic– Chinese Business Partnering Conference 2012) που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (BCI/ΟΠΑ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Στο Συνέδριο με τίτλο: «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα» εξετάστηκαν οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η πορεία και οι επιτυχίες του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αλλά και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης επιτυχία του προγράμματος. Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης, οι δυνατότητες επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στο νέο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Στην παρέμβασή του, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, υπογράμμισε την τεράστια πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στη δημοσιονομική προσαρμογή, προσθέτοντας όμως ότι απαιτούνται και πρόσθετες περικοπές δαπανών. Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι τα επιτεύγματα της Ελλάδας στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research - CEPR του Λονδίνου, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management, Πρόεδρος του Ταμείου Υποτροφιών του ελληνικού Ιδρύματος Harvard και Έφορος του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος το επτάμηνο Ιούνιος 2014 - Ιανουάριος 2015. Χρημάτισε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ενώ τo 2000-2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Είναι κάτοχος Ph.D. στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας (1983) και MSc., καθώς και Bachelor of Arts στα Εφηρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers (1989-1993). Έχει υπάρξει Πρόεδρος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ (2012-2014).
Από το 2005 έως τον Νοέμβριο του 2011 διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου EUROBANK EFG. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).
Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Journal of Finance,The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α..