Καμηλάκη Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/12/2022
Διάρκεια
00:21:09
Εκδήλωση
Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου
Χώρος
Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο)
Διοργάνωση
Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών)
Μουσείο Γρίφων Μεγίστης (Καστελλορίζου)
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Κατηγορία
Μαθηματικά
Ετικέτες
Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, γρίφος, Δούρειος Γρίφος, αρχαία ελληνικά μαθηματικά, οστομάχιον, μαθηματικά, μαθηματικός γραμματισμός, Δημόσιον Καπνεργοστάσιον Αθηνών, Καστελλόριζο, Γαλάζια Σπηλιά
Το Μουσείο Γρίφων Καστελλορίζου και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) μετά το Καστελλόριζο και την Πάτρα κατευθύνθηκαν δυναμικά στην Αθήνα και συνομίλησαν με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.
Το συναρπαστικό αυτό επιστημονικό γεγονός, κοινό σημείο συνάντησης της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τέχνης, μετέτρεψε για ένα τριήμερο (16-18.12) το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο «θεματοφύλακα» της γνώσης σε κέντρο εξερεύνησης της γνώσης.
Γιατί το Φεστιβάλ Γρίφων ήρθε στην Αθήνα;
Το Καστελλόριζο φαντάζει ως μια μικρή κουκίδα. Όσο μικρή όμως είναι μια κουκίδα, τόσο περισσότερη συμπυκνωμένη γνώση μπορεί να παράξει και να τη διοχετεύσει με μια άνευ προηγουμένου ορμή. Και ποια άλλη πόλη θα μπορούσε να λάβει με βέλτιστο τρόπο αυτόν τον πολιτισμό, από την πρωτεύουσα του πολιτισμού;
Γιατί Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου;
Το Καστελλόριζο, όλως παραδόξως, διακρίνεται και στους γρίφους: το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε το ομώνυμο Μουσείο, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα δε, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).
Στο Φεστιβάλ της Αθήνας οι Γρίφοι συνάντησαν τις επιστήμες και τον πολιτισμό μέσα από πρωτότυπες δράσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς, διαδραστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια. Οι 50 και πλέον ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί, καθοδήγησαν μικρούς και μεγάλους να παίξουν και να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν, αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά. Αφού λοιπόν κατανόησαν φαινομενικά δύσκολες έννοιες, μέσω λογικών και εκπαιδευτικών γρίφων, η εμπειρία της εκμάθησης επιστημών έγινε πιο αποτελεσματική και απολαυστική.
Κι όπως το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Γρίφων είναι η Μέδουσα, ένα ελκυστικό και συνάμα τρομακτικό σύμβολο, έτσι και το ίδιο το Φεστιβάλ Γρίφων μετέτρεψε τις συνήθως αποτρεπτικές και τρομακτικές επιστήμες σε άκρως ελκυστικές και αγαπημένες.
To BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις απογευματινές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Η Μαρία Καμηλάκη είναι προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ κατά το διάστημα Νοενβρίου 2018 - Οκτωβρίου 2021 διετέλεσε προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης.
Παράλληλα, από το 2017 διδάσκει ως καθηγήτρια - σύμβουλος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών του Ε.Α.Π. Σύγχρονες τάσεις στη Γλωσσολογία για εκπαιδευτικούς και συνεργάζεται ως εμπειρογνώμων με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.
Μεταξύ 2018 - 2020 υπήρξε ακαδημαϊκή υπότροφος στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και από το 2013 έως το 2019 λέκτορας Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (παμψηφεί «Άριστα») και κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης (MSc) στην Πολιτιστική Διαχείριση (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, 2014) και την εφαρμοσμένη Γλωσσολογία (University of Edinburgh, 2002).
Κατά την εκπόνηση της Διδακτορικής της Διατριβής τιμήθηκε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» και του Βρετανικού Ερευνητικού Συμβουλίου «Economic & Social Research Council» (E.S.R.C.). Είναι συγγραφέας του Οδηγού για εκπαιδευτικούς «Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν».
Βιωματικό εργαστήριο για τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον (Βιβλιοθήκη της Βουλής, Σειρά «Μέθοδοι και εργαλεία», Αθήνα 2020) και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Πιπέρι στο στόμα!». Όψεις των λέξεων - ταμπού στην Νέα Ελληνική (Αθήνα, Εκδόσεις Καλλιγράφος, 2015).
Συστηματικά δημοσιεύει μελέτες της σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ στην παρούσα φάση ολοκληρώνει τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Από τις γλωσσικές στάσεις στις γλωσσικές πολιτικές: Συζητώντας για το γλωσσικό ζήτημα στη Βουλή των Ελλήνων».
Έχει επιμεληθεί την πολυμεσική έκθεση Γλωσσόpolis: Περιηγήσεις στη Νέα Ελληνική (2016), σε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και την επετειακή έκθεση του Κοινοβουλίου «Αντικρίζοντας την Ελευθερία!» Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά (2021). Είναι μητέρα τριών παιδιών.