Τοφαρίδου Φρόσω
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
12/11/2016
Διάρκεια
19:28
Εκδήλωση
Γλωσσικά επαγγέλματα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (Συνέδριο)
Χώρος
Πανεπιστήμιο Αθηνών, αμφιθέατρο AULA Φιλοσοφικής Σχολής
Διοργάνωση
Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Γραφείο Λευκωσίας της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Τομέας Γλωσσολογίας - Τμήμα Φιλολογίας - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Γλωσσολογία / Γλωσσικά Θέματα
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση, γλωσσικά επαγγέλματα, ψηφιακός γραμματισμός, Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, ελληνική γλώσσα, ορολογία, μετάφραση, ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης, γλωσσικές δεξιότητες, ψηφιακές δεξιότητες, #TranslatingEurope
Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της ενότητας «Ελληνική Γλώσσα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά» του Συνεδρίου με τίτλο «Γλωσσικά επαγγέλματα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά», το οποίο διοργανώθηκε από τα Γραφεία Αθηνών και Λευκωσίας της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το συνέδριο αφορούσε το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στο πλαίσιο της συγκρότησης και της λειτουργίας της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, μιας από τις εμβληματικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2014-2019.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε αρχικά στην διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Κύπρο σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ανέλυσε την κατάσταση όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, την κατάσταση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και στον δημόσιο τομέα και τέλος την χρήση των γλωσσών στο ψηφιακό περιβάλλον στην Κύπρο.
Ιστοσελίδα του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Φρόσω Τοφαρίδου είναι Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Κατά τα προηγούμενα έτη υπηρέτησε στη θέση της Επιθεωρήτριας των Γαλλικών και για περίοδο δύο περίπου χρόνων εκτελούσε επίσης καθήκοντα επιθεωρήτριας της Γερμανικής, της Ρωσικής και της Τουρκικής γλώσσας. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle – ParisIII από τα τμήματα Lettres Modernes και Français Langue Étrangère. Eίναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στη Γλωσσολογία (Maîtrise) και στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών (DEA) του πιο πάνω πανεπιστημίου. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως καθηγήτρια Γαλλικών, επιμορφώτρια καθηγητών γλωσσών Μέσης Εκπαίδευσης (πρόγραμμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης) στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύντρια Δημόσιου Λυκείου.
Έχει διοργανώσει και συντονίσει επιμορφωτικά προγράμματα και δράσεις για τους καθηγητές των Γαλλικών και άλλων γλωσσών της Δημόσιας και Ιδιωτικής Μέσης Εκπαίδευσης σε συνεργασία με ιδιωτικούς και άλλους δημόσιους φορείς. Συμμετείχε επίσης ως επιμορφώτρια στο πρόγραμμα κατάρτισης νεοπροαχθέντων Διευθυντών και Βοηθών Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του οποίου τώρα έχει την γενική ευθύνη συντονισμού. Είναι μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας που έχει εκπονήσει την πρόταση «Διαμόρφωση Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών - 2015».
Εκπροσωπεί την Κύπρο στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε δύο Τεχνικές Ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα διδασκαλίας και αξιολόγησης σύγχρονων γλωσσών.