Ιγνατιάδου Δέσποινα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/02/2019
Διάρκεια
00:26:23
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Χώρος
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αμφιθέατρο)
Διοργάνωση
Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
γνωστική μαγεία, φυλακτό, παράσταση, μαγικός λίθος, σύμβολο, τάφος, ρωμαϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, επιγραφή, ημιπολύτιμος λίθος, θεότητες, προστασία
Οι μαγικοί λίθοι είναι φυλακτά που εικονογραφούνται με μορφές θεοτήτων ή συνδυασμούς τους, με μαγικούς λόγους και με σύμβολα, αρκετά από τα οποία δεν έχουν ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. Αναλόγως της εικονογραφίας τους θεωρείτο ότι προστάτευαν διαφορετικά μέρη του σώματος. Δημιουργήθηκαν κυρίως το 2ο και 3ο αιώνα. Δύο ημιπολύτιμοι λίθοι με εσώγλυφες παραστάσεις και επιγραφή, δεμένοι με χρυσό, βρέθηκαν σε πλούσιο τάφο, στο εβραϊκό τμήμα του ρωμαϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης.
Η Δρ. Δέσποινα Ιγνατιάδου είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής και Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τέως Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Έργων Μεταλλοτεχνίας και Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Συντήρηση Αρχαιοτήτων στο Institute of Archaeology, University of London, με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Η διδακτορική της διατριβή στο ΑΠΘ έχει εκδοθεί με τον τίτλο Διαφανής ύαλος για την αριστοκρατία της αρχαίας Μακεδονίας.
Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Θεσσαλονίκη, Δίον, Αιγές, Άγιος Πέτρος, Πομπηιόπολις Παφλαγονίας, Λάβρανδα Καρίας, Wroxeter Αγγλίας). Έχει συνεπιμεληθεί και συνοδεύσει πολλές αρχαιολογικές εκθέσεις, όπως οι Χρυσός των Μακεδόνων και Γυάλινος Κόσμος, των οποίων συνυπογράφει και τους καταλόγους/οδηγούς.
Δημοσιεύει μελέτες για πολλές όψεις του αρχαίου ελληνικού υλικού πολιτισμού: την υαλουργία, τη μεταλλοτεχνία και τις πολύτιμες ύλες, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη θρησκεία και τον συμβολισμό, τα ταφικά έθιμα, τη μαγεία, την προ-ρωμαϊκή ιατρική και φαρμακολογία, τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα φυτά και τα ζώα, καθώς και για την αρχαιομετρία.
Κατόπιν πρόσκλησης διδάσκει ειδικά θέματα σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια. Είναι μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Archaeological Institute of America και αντεπιστέλλον μέλος της Shanghai Archaeology Forum Awards Committee.