Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γονίδια ή περιβάλλον; Τι επηρεάζει το χαρακτήρα μας;

Στυλιανοπούλου Φωτεινή, Σταματάκης Αντώνης

30 Απριλίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:47:59 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4034
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Στυλιανοπούλου Φωτεινή
Σταματάκης Αντώνης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
30/04/2014

Διάρκεια
00:47:59

Εκδήλωση
Athens Science Festival 2014

Χώρος
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση
SciCo
British Council
Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση

Κατηγορία
Βιολογία

Ετικέτες
Athens Science Festival, γονίδια, περιβάλλον, χαρακτήρας, DNA

Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας στο 1ο Athens Science Festival.

Από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ επιστήμης στην Αθήνα προσκαλώντας το κοινό να εξερευνήσει τις επιστήμες που το περιβάλλουν.

Το Athens Science Festival διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo” και το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, με τη συμμετοχή των:

Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση Υπουργείου Παιδείας – Ε.Ι.Ε – ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος – Αστεροσκοπείο Αθηνών – ΕΛΚΕΘΕ – Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά – ΚΑΠΕ – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (5 Τμήματα) – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο – Ένωση Ελλήνων Χημικών – Ένωση Ελλήνων Φυσικών – ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης – Ελληνική Εταιρία για τις Νευροεπιστήμες – Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – Διερευνητική Μάθηση – Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων – Ελληνική Κρυσταλλογραφική Εταιρία Ινστιτούτου Γνωσιακής Έρευνας και Τεχνολογίας – Ελληνική Αστρονομική Ένωση – EPSON – CAID.

Ακολουθώντας μεγάλα αντίστοιχα διεθνή φεστιβάλ , το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας ενθαρρύνει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Μέσα από μια σειρά διαδραστικών εκθεμάτων, ομιλιών, προβολών και βιωματικών εμπειριών, στόχοι του φεστιβάλ είναι:
• να  συνδέσει τις επιστήμες με την καθημερινή μας ζωή ή να αναδείξει τον ρόλο της επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή
• να παρουσιάσει  την εξαιρετική ερευνητική εργασία που πραγματοποιείται και στην Ελλάδα 
• να εμπνεύσει και να δημιουργήσει νέα πρότυπα από το χώρο των επιστημών 
• να αναδείξει την «ομορφιά» της επιστήμης  και της έρευνας και να ψυχαγωγήσει μέσω αυτών
• να δώσει σε απαντήσεις σε πολύπλοκα επιστημονικά θέματα.

Οι ενότητες που καλύπτει το φεστιβάλ περιλαμβάνουν:
Φυσική, Χημεία, Βιοτεχνολογία- Γενετική, Γεωλογία, Μαθηματικά, Περιβάλλον-Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών,  Υγεία, Διατροφή, Αστρονομία, Τεχνολογία, Επιστήμη Υλικών, Ρομποτική, Επιστήμη και Τέχνη.

Στυλιανοπούλου Φωτεινή Ομότιμη Καθηγήτρια Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ

Η Φωτεινή Στυλιανοπούλου είναι διδάκτωρ Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ. Από το 1985 μέχρι το 2015 ήταν Καθηγήτρια Βιολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Ήταν από τους πρώτους που δίδαξαν Νευροεπιστήμες στα μεταπτυχιακά και πρωτοπόρος στην έρευνα της Νευροβιολογίας της Συμπεριφοράς στη χώρα μας. Έχει επιβλέψει 25 διδακτορικά και περισσότερα από 80 Master’s. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στους μηχανισμούς πλαστικότητας του εγκεφάλου και ιδιαίτερα στις επιδράσεις των πρώιμων εμπειριών στη ανάπτυξη του εγκεφάλου και την διαμόρφωση της συμπεριφοράς. Το 1978 ήταν Επισκέπτης Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ. Έχει 88 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις με τελευταίο (2018) το FENS Kavli Network of Excellence Mentoring Prize. Υπήρξε εκλεγμένη Γενική Γραμματέας του FENS (Federation of European Federation of Neuroscience Societies) (2010-12). Από το τέλος του 2015 είναι μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (αρχικά ως Αντιπρόεδρος και από την άνοιξη του 2017 ως Πρόεδρος).

Σταματάκης Αντώνης Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας - Βιολογίας Συμπεριφοράς, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ

Ο Αντώνης Σταματάκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Γενική Βιολογία από το ίδιο τμήμα και είναι Διδάκτωρ Βιολογίας με ειδίκευση στη Φυσιολογία-Νευροβιολογία.

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας-Βιολογίας Συμπεριφοράς στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΡΕΥΝΑ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

  • Νευροβιολογική βάση συμπεριφοράς.
  • Επίδραση πρώιμων εμπειριών στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Μηχανισμοί Μάθησης-Μνήμης.
  • Φυλετικός διμορφισμός εγκεφάλου.
  • Απόκριση του νευρικού συστήματος σε τραύμα.

Σχετικές ομιλίες