Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Graphic Novels, απομυθοποίηση και «ιστορικοποίηση»: Μιλώντας για το ’21 στο κοινό του 21ου αιώνα

Σαμπανίκου Εύη

8 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:22:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 46
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ανακοίνωση περιστρέφεται γύρω από την ιδεολογική προσέγγιση της Μάχης της Πλατείας στο 1821. Αποτέλεσμα της συνεργασίας του δημιουργού του συγκεκριμένου graphic novel Soloup και μιας δυναμικής και επιστημονικά έγκυρης ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την υποστήριξη του ΕΛΙΔΕΚ, η Μάχη της Πλατείας, το μεγαλύτερο έως τώρα Ελληνικό graphic novel, περιέχει όλες τις αρετές των απαλλαγμένων από εθνικισμούς σύγχρονων προσεγγίσεων, αποφεύγοντας τους σκοπέλους της μυθοποίησης-απομυθοποίησης και διατηρώντας κριτική ματιά απέναντι στην «ιστορικοποίηση» του είδους (genre). Προσεγγίζει με μια ανοιχτή ματιά το κοινό του 21ου αιώνα, εκφράζοντας τα ερωτήματα νέων κυρίως ανθρώπων και φέρνοντας τα ιστορικά γεγονότα στην κλίμακα της ανθρώπινης διάστασης και διάδρασης.

Σαμπανίκου Εύη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Εύη Σαμπανίκου είναι ιστορικός της τέχνης και καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αντικείμενο τον οπτικό πολιτισμό και την ιστορία της τέχνης. Οι προπτυχιακές της σπουδές είχαν αντικείμενο την Αρχαιολογία (Παν. Ιωαννίνων) και την Αγγλική Φιλολογία (ΑΠΘ), ενώ οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές (Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Cambridge, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Courtauld Institute of Art) την Ιστορία και τη Θεωρία της Τέχνης και τη Μεταβυζαντινή Ζωγραφική.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις περιοχές της θεωρίας της τέχνης, της φωτογραφίας, της τέχνης με νέα μέσα, των κόμικς και σε ευρύτερα ζητήματα πολιτισμικής διαχείρισης. Συνδυάζοντας τα παραπάνω με τις προεκτάσεις της σύγχρονης φιλοσοφίας στην τέχνη, συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς ερευνητικές δραστηριότητες για τον Μεταουμανισμό και είναι ιδρυτικό μέλος των διεθνών συνεδρίων Βeyond Humanism. Ανάμεσα στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της συγκαταλέγονται τα βιβλία: Evi D. Sampanikou (ed) (2017). Audiovisual Posthumanism, Cambridge Scholars Press, και Evi D. Sampanikou & Jan Stasienko (eds) (2021), Posthuman Studies Reader. Core Readings on Transhumanism, Posthumanism and Metahumanism a Reader on Posthumanism. Schwabe Verlag.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» 01:37:09

Ιαν 31, 2020

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Μητσοτάκης Κυριάκος Πιμπλής Νίκος Λασκαρίδης Πάνος Μάνος Ιωάννης Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καραμανωλάκης Βαγγέλης Γκλαβίνας Παναγιώτης Γρηγορίου Βασίλειος Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Τσούχλος Νίκος Κωβαίος Άγγελος

Γλώσσα: Ελληνική