Μπουκουβάλα Τίνα
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
06/07/2021
Διάρκεια
00:59:09
Εκδήλωση
Η ελληνική Μουσική στην Αμερική: Μια διερεύνηση στη μουσική μεταβολή και ταυτότητα
Χώρος
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διοργάνωση
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
ελληνική μουσική, Αμερική, μουσική μεταβολή, μουσική ταυτότητα, μουσική, εθνική ταυτότητα, ελληνική παραδοσιακή μουσική, λαϊκή μουσική, ελληνοαμερικανική κοινότητα, ομαδική συνοχή
Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, το 2021, γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινιάζει προς τιμήν του βασικού δωρητή του, Φοίβου Ανωγειανάκη, ετήσιους κύκλους ομιλιών για το ευρύ κοινό που θα παρουσιάζουν θέματα σχετικά με τα λαϊκά μουσικά όργανα, τη μουσική, το χορό, το τραγούδι, αλλά και ευρύτερους προβληματισμούς που άπτονται της επιστήμης της Εθνομουσικολογίας. Για την τριετία 2021-2023 οι κύκλοι των ομιλιών εντάσσονται στη γενική θεματική «Μουσικές ταυτότητες», η οποία θα διατρέχει το σύνολο των δράσεων του Μουσείου κατά την περίοδο αυτή. Ο φετινός κύκλος ομιλιών επιδιώκει να συνδυάσει την παραπάνω θεματική με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και να διερευνήσει τη σχέση της Μουσικής με τη διαδικασία συγκρότησης της εθνικής ταυτότητας.
Πρώτη ομιλία αυτού του κύκλου είναι αυτή της Tina Boukouvalas με τίτλο Greek Music in America: An Examination of Musical Change and Identity. Σκοπός της διάλεξης είναι, χρησιμοποιώντας εποπτικό και ηχητικό υλικό, να αναδειχθεί η ανάπτυξη και η παραγωγή της ελληνικής μουσικής στην Αμερική, προβάλλοντας παράλληλα το ρόλο που αυτή έπαιξε στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων εκεί.
Η Ελλάδα διαθέτει μια πλούσια παραδοσιακή και λαϊκή μουσική παράδοση, την οποία οι Έλληνες της διασποράς μετέφεραν στις νέες τους πατρίδες. Στις ελληνοαμερικανικές κοινότητες, η μουσική κατείχε σημαντική θέση στις περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες- συνδέοντας όχι μόνο το παρελθόν με το παρόν, αλλά και τα μέλη των κοινοτήτων μεταξύ τους, μέσα από ένα ισχυρό πλέγμα αναμνήσεων και αφηγήσεων. Το διάστημα 1896-1942, πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική περίπου 2.000 ηχογραφήσεις και ακολούθησαν χιλιάδες άλλες. Αυτές περιλαμβάνουν παραδοσιακή μουσική από όλες τις περιοχές του ελληνισμού και αναδεικνύουν τα διαφορετικά είδη και τις αλλαγές που αυτά υπέστησαν.
Για τους πρώτους μετανάστες, η μουσική χρησίμευε, κυρίως, για να συνδέσει τα μέλη των κοινοτήτων με την πατρίδα τους. Αργότερα, η μουσική αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο για τη δημιουργία και διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας, τη μεταφορά πληροφοριών στις νέες γενιές και τη δημιουργία ενός πλαισίου όπου έβρισκε χώρο η έκφραση της ομαδικής/ εθνικής συνοχής. Η μουσική έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση της εθνικής ταυτότητας, ενσωματώνοντας αμερικάνικα στιλιστικά στοιχεία και δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στους Ελληνοαμερικανούς να ανακατασκευάσουν και να επαναδιαπραγματευθούν την εθνική ταυτότητά τους.
Η ομιλία δημοσιεύεται σήμερα στην πρωτότυπη μορφή της, στην Αγγλική γλώσσα. Μέσα στο φθινόπωρο του 2021, η ομιλία θα είναι διαθέσιμη στο BLOD και με ελληνικούς υπότιτλους.
Η Τίνα Μπουκουβάλα είναι Διευθύντρια της Florida Cultural Resources, Inc. Έχει υπηρετήσει ως Πολιτειακή Λαογράφος και Διευθύντρια του Προγράμματος για την παραδοσιακή ζωή της Φλόριντα, του Bureau of Historic Preservation της πολιτείας. Επίσης, είναι επιμελήτρια στο Ιστορικό Μουσείο της Νότιας Φλόριντα και επιμελήτρια Τεχνών & Ιστορικών Πηγών της πόλης Tarpon Springs. Έχει διδακτορικό τίτλο στη Λαογραφία από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Ακόμη, η Τίνα Μπουκουβάλα έχει πραγματοποιήσει έρευνα στον τομέα της Λαογραφίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Fulbright στην Ελλάδα. Είναι συγγραφέας και έχει εκδώσει τα: Greek Music in America (2019), Greeks in Tarpon Springs (2016), The Florida Folklife Reader (2011), Just Above the Water: Florida Folk Art (2004) και South Florida Folklife (1994). Ασχολείται με την ιστορική συντήρηση και έχει δημοσιεύσει πολλές σχετικές εργασίες.