Μπακογιάννης Ευθύμιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/05/2022
Διάρκεια
00:05:35
Εκδήλωση
"Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ" Μια μεγάλη χειρονομία για τη Θεσσαλονίκη: 2. Η κεντρική ιδέα και οι παρουσιάσεις
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς
Διοργάνωση
Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη, Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, 17η διεθνής Biennale Architettura
ΙΙ. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ: Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Στη δεύτερη ενότητα τα θέματα εκκινούν από την προβληματική της ακαδημαϊκής προσέγγισης του άξονα της Αριστοτέλους ως εκθεσιακού γεγονότος και στους τρόπους με τους οποίους η πλατεία λειτουργεί ως τόπος και δημόσιο σπίτι. Η πολιτική γεωγραφική θεώρηση της Αριστοτέλους ως ρήγματος που έγινε γέφυρα συμπληρώνει το γενικότερο σχολιασμό.
Η ημερίδα ολοκληρώνεται με την ευρύτερη ανάπτυξη, από τους Επιμελητές και τον Εθνικό Επίτροπο των παραμέτρων της Μεγάλης Χειρονομίας της Θεσσαλονίκης και της εκθεσιακής της ανάδειξης, στο πλαίσιο του επίκαιρου κεντρικού ερωτήματος της τελευταίας Biennale Architettura «Πως θα ζήσουμε μαζί;». Αιτιολογείται η κεντρική ιδέα και οι σχεδιαστικές επιλύσεις της διπλής έκθεσης και των δύο εκδόσεων που τη συνοδεύουν. Παρουσιάζονται συνοπτικά οι ιστορικές αφετηρίες του αρχιτεκτονικού οράματος, οι πολιτικές – ιδεολογικές διαστάσεις, η ατελής υλοποίηση, η περιβαλλοντική λειτουργία και η σύγχρονη λειτουργία της Αριστοτέλους, ως παλίμψηστο με κοινωνικές, πολιτικές, συμβολικές και ψυχαγωγικές παραμέτρους.
O Eυθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. πολεοδόμος-συγκοινωνιολόγος μηχανικός, είναι επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ-ΣΑΤΜ, Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού. Έχει 15 χρόνια εμπειρίας στον συντονισμό και την υλοποίηση πολεοδομικών και κυκλοφοριακών μελετών, την επίβλεψη κατασκευής έργων και τις διαδικασίες χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Έχει μετάσχει σε πλήθος μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ ή εθνικούς πόρους (υπουργεία – δήμους) σε περισσότερους από 50 φορείς. Έχει συγγράψει δεκάδες επιστημονικά άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια ως ομιλητής με σχετική θεματολογία.
Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του έχει συμβάλει από διάφορες θέσεις στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα. Σήμερα είναι γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.