Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

H «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» συζητά διαδικτυακά για τις εξελίξεις που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ

Αποστολίδης Παύλος, Βαΐτσης Χρήστος, Ροζάκης Χρήστος, Τσούκαλης Λουκάς, Φίλης Κωνσταντίνος, Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος

23 Ιουνίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:03:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1122

H «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» συζητά διαδικτυακά για τις εξελίξεις που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ σε εκδήλωση που διοργάνωσε στις 23 Ιουνίου 2020 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς κοινό αλλά βιντεοσκοπήθηκε από το BLOD για να το συναντήσει «με ασφάλεια» μέσω του διαδικτύου.

Το θέμα αναλύουν οι:

Παύλος Αποστολίδης, Πρέσβης ε.τ., πρώην διοικητής της ΕΥΠ
Χρήστος Βαϊτσης, Πτέραρχος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας
Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής, Sciences Po, Παρίσι, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωνσταντίνος Φίλης , Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Συντονιστής ήταν ο Πρέσβης ε.τ. και Πρόεδρος της Κ.Π., Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος.

Κοινή θέση όλων των διαπρεπών ομιλητών, ήταν η αναγκαιότητα επανέναρξης του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δυο κρατών, διαλόγου που ουσιαστικά διακόπηκε από το 2012.

Οι ομιλητές επισήμαναν επίσης ότι, οποιαδήποτε λύση του ελληνοτουρκικού προβλήματος προϋποθέτει από ελληνικής πλευράς ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση, προκειμένου να αποκλειστούν οι φωνές εκείνες που άθελα ή ηθελημένα θέτουν μαξιμαλιστικές εθνικιστικές ή και λαϊκιστικές απόψεις και ουσιαστικά υπονομεύουν κάθε σχετική πρωτοβουλία.

Κάθε προσπάθεια λύσης εμπεριέχει πολιτικό κόστος για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό κάθε σχετική πρωτοβουλία είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη, αν δεν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Περαιτέρω οι ομιλητές της εκδήλωσης ανέφεραν ότι, η επίλυση των προβλημάτων στις σχέσεις μας με την Τουρκία, έστω και με ορισμένες αναγκαίες υποχωρήσεις, είναι προτιμότερη από τη ΜΗ λύση, όπως μας διδάσκει και η περίπτωση της Κύπρου, ενώ, ιστορικά, κάθε μεταγενέστερα επιτευχθείσα λύση ήταν επαχθέστερη της προηγούμενης , όπως π.χ. η Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.

Επίσης, επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητη η πλήρης και αντικειμενική πληροφόρηση της ελληνικής κοινωνίας μέσω υπεύθυνου δημοσίου διαλόγου, από πολιτικούς, δημοσιογράφους αλλά και άλλους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, προκειμένου να δημιουργηθεί ψύχραιμη, λογική, ρεαλιστική, αλλά και εφαρμόσιμη άποψη.

Ως παράδειγμα μιας τέτοιας ελλιπούς πληροφόρησης, που τελικά αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε σχετική προσπάθεια, οι ομιλητές ανέφεραν ενδεικτικά τη σύγχυση της κοινής γνώμης (και δυστυχώς όχι μόνο) ως προς τις έννοιες της κυριαρχίας (πχ. εδάφους) και των κυριαρχικών δικαιωμάτων (πχ. δικαιωμάτων εκμετάλλευσης πόρων).

Αποστολίδης Παύλος Πρέσβης επί τιμή

Ο Παύλος Αποστολίδης (1942) είναι Έλληνας διπλωμάτης, πρέσβης ε.τ και πρώην διοικητής της ΕΥΠ. Διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα εισερχόμενος σε αυτό το 1965. Το 1984 μετατέθηκε στην Άγκυρα ως σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας. Υπήρξε πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο (1990), την Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Ομάν, γενικός διευθυντής διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος (1995 – 1998) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες. Το 1998 διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και το επόμενο έτος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Μετά την αποχώρησή του από το διπλωματικό σώμα διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος (2004 – 2011) του διοικητικού συμβουλίου της ALPHA Bank καθώς και ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι την διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Βαΐτσης Χρήστος Πτέραρχος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Ο Πτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 27 Φεβρουαρίου 2015 έως 16 Ιανουαρίου 2017.

Εκπαίδευση
Γεννήθηκε στη Λάρισα. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980.

Είναι απόφοιτος:

του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΚΕΑΤ/ΣΟΤ)
του Σχολείου Εκπαιδευτών Εδάφους (ΣΠΑ/ΣΕΕ)
της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ)
της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)
του Canadian Forces Command and Staff College (C.F.C.S.C) του Καναδά
του Σχολείου Ασφάλειας Πτήσεων (University of Southern California) των ΗΠΑ
του Royal College of Defense Studies (RCDS) του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού Διεθνών Σπουδών (MA of Arts in International Studies) από το Πανεπιστήμιο King’s College University του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο.

Από ξένες γλώσσες ομιλεί την Αγγλική.

Τοποθετήσεις
Φεβρουάριος 2015 – Ιανουάριος 2017: Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας
Μάρτιος 2013 – Φεβρουάριος 2015: Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ)
Ιούλιος 2012 – Μάρτιος 2013: Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ)
Νοέμβριος 2011 – Ιούλιος 2012: Υπαρχηγός Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ)
Μάρτιος 2010 – Νοέμβριος 2011: Διευθυντής Κλάδου Στρατηγικής και Πολιτικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/Δ΄ ΚΛ)
Αύγουστος 2009 – Μάρτιος 2010: Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Αύγουστος 2008 – Αύγουστος 2009: Διευθυντής Διεύθυνσης Στρατιωτικού Προσωπικού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ/Β1)
Ιούλιος 2007 – Αύγουστος 2008: Διοικητής της 110ΠΜ
Φεβρουάριος 2007 – Ιούλιος 2007 : Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ
Δεκέμβριος 2006 – Φεβρουάριος 2007: Διευθυντής Διεύθυνσης Τυποποίησης – Αξιολόγησης του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Β3)
Οκτώβριος 2004 – Οκτώβριος 2005: Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας
Ιούλιος 2003 – Οκτώβριος 2004: Επιτελής στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Σχεδίων του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Α1)
Αύγουστος 2000 – Ιούλιος 2003: Τμηματάρχης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ικάρων
Ιούλιος 1998 – Αύγουστος 2000: Αεροπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ο.Δ. Γερμανίας
Ιούνιος 1996 – Ιούλιος 1998: Διοικητής της 110ΠΜ/348ΜΤΑ
Ιούλιος 1993 – Ιούνιος 1996: Επιτελής στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Σχεδίων του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Α1)
Δεκέμβριος 1991 – Ιούλιος 1992: Επιτελής στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ΑΤΑ/Β1)
Αύγουστος 1990 – Νοέμβριος 1991: Διοικητής Σμήνους Μάχης της 110ΠΜ/337ΜΠΚ
Ιούνιος 1980 – Αύγουστος 1990: 110ΠΜ/337ΜΠΚ σε αεροσκάφη F-4E

Πτητικά Καθήκοντα
Έχει συμπληρώσει πάνω από 4000 ώρες πτήσης.
Έχει ιπταθεί με διάφορα μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως F/RF-4E.

Προαγωγές
Ανθυποσμηναγός: 27/05/1980
Υποσμηναγός: 07/06/1983
Σμηναγός: 30/06/1986
Επισμηναγός: 30/06/1991
Αντισμήναρχος: 05/07/1995
Σμήναρχος: 26/03/2002
Ταξίαρχος: 03/03/2008
Υποπτέραρχος: 02/03/2010
Αντιπτέραρχος: 25/07/2012

Μετάλλια – Παράσημα
Ανώτερος Ταξιάρχης Τάγματος της Τιμής
Ανώτερος Ταξιάρχης Τάγματος του Φοίνικα
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως
Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου
Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής
Διαμνημόνευση Σταυρού Αξίας και Τιμής
Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Μεγάλης Μονάδας Α’ Τάξεως
Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ Τάξεως
Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α’ Τάξεως
Médaille de la Défense Nationale (Γαλλία)
Ordre National du Mérite (Γαλλία)

Ροζάκης Χρήστος Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ - πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Ο Χρήστος Ροζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Ιλινόις και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Γενεύης. Διετέλεσε υφηγητής και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Γενεύης, στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Εδιμβούργου, της Λευκωσίας κ.α. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος της. Έχει επίσης διατελέσει γενικός γραμματέας του ΕΛΙΑΜΕΠ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην περίοδο 1996-97 υπηρέτησε υφυπουργός Εξωτερικών. Από το 1987 είναι μέλος αρχικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και από το 1998 δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του οποίου διετέλεσε αντιπρόεδρος. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θράκης. Έχει επίσης παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το συγγραφικό έργο του αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα του ανθρώπου, τη διεθνή πολιτική και την ελληνική εξωτερική πολιτική. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τσούκαλης Λουκάς Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Sciences Po (Παρίσι) - Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School) και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Υπήρξε σύμβουλος πρώην προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Συγγραφέας πολλών βιβλίων από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το νέο του βιβλίο Europe’s Coming of Age κυκλοφόρησε από το Polity Press τον Οκτώβριο 2022 και στη συνέχεια στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας από το Βασιλιά της Ισπανίας, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.

Ιστότοπος του Λουκά Τσούκαλη

Φίλης Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Καθηγητής & Διευθυντής, ACG Institute of Global Affairs, Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν στο χώρο της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στρατηγικός αναλυτής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Κατέχει Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας, Μεταπτυχιακό στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση και Διδακτορικό στη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στη ρωσική κατά την πρώτη περίοδο Putin (2000-2004). Έχει διατελέσει Διευθυντής για θέματα Ρωσίας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου και το Νοέμβριο του 2004 ορίστηκε Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας και Ευρασίας του ΙΔΙΣ, το οποίο μετονομάστηκε σε Κέντρο Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης τον Σεπτέμβριο του 2008.

Εξελέγη Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009) και παράλληλα υπήρξε Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών. Εν συνεχεία, αναλαμβάνει ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008 – 2010). Σε αυτό το διάστημα ολοκληρώνει κύκλο αναλύσεων και διαλέξεων, με έμφαση στο ρόλο της Ρωσίας στην ΝΑ Ευρώπη, καθώς και γύρω από ζητήματα γεωπολιτικής της ενέργειας. Ενδιάμεσα τοποθετείται Επιστημονικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (2009-2010).

Τον Ιούλιο του 2012 διορίστηκε από το ΔΣ του ΙΔΙΣ, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε υπεύθυνος του προγράμματος Jean Monnet για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. (2013 – 2014), Διευθυντής Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015) αλλά και μέλος ομάδας εργασίας του ΚΕΜΕΑ, επιφορτισμένης με την ανάλυση κινδύνων ριζοσαπστικοποίησης για την εθνική ασφάλεια.

Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και πολυεθνικές εταιρείες.

Είναι διαλέκτης της Σχολής Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού, διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων και είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ καθώς και του Ελληνορωσικού Συνδέσμου.

Έχει σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων και σημαντικό αριθμό διαλέξεων στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στα πανεπιστήμια Harvard, Oxford και London School of Economics, αλλά και τακτικές δημόσιες παρεμβάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Πρέσβης ε.τ. - Μέλος, Συμβουλευτική Επιτροπή, ΕΛΙΑΜΕΠ - Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία - πρώην Γ.Γ. υπουργείου Εξωτερικών

Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία -με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το 1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.

Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.

Σχετικές ομιλίες