Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

H σιωπηλή ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα - Συζήτηση πρώτη: Απεικονίζοντας τα προβλήματα

Κανάκης Νικήτας, Παπαμηνά Μαρία, Οικονόμου Δώρα

3 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 55:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1491

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα επιδεινώνεται ραγδαία. Έχοντας περιορισμένη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, ελάχιστες ευκαιρίες για εργασία και έλλειψη πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες ή προστασία, οι μετανάστες έρχονται αντιμέτωποι με την ένδεια, την απομόνωση και τις ρατσιστικές επιθέσεις.
 
Ελληνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εργάζονται ακούραστα για να ανακουφίσουν τις ολοένα και πιο απειλητικές για τη ζωή των μεταναστών συνθήκες, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους.
 
Η οργάνωση PICUM μαζί με ευρωπαϊκές και διεθνείς ΜΚΟ πήρε την απόφαση να ανταποκριθεί στη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση συγκεντρώνοντας Ελληνικές, Ευρωπαϊκές και διεθνείς ΜΚΟ, ομάδες μεταναστών, δημοσιογράφους και χρηματοδότες που ανησυχούν για την κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα, ώστε να αναπτύξουν στρατηγικές για τη βελτίωση της ζωής των μεταναστών.
 
Οι συζητήσεις αυτής της ημερίδας παρέχουν τη βάση για τη συνέχιση της εκστρατείας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση και την έκκληση για δεσμεύσεις για παύση της ατιμωρησίας σε σχέση με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των μεταναστών στην Ελλάδα και τη διασφάλιση της προστασίας τους.
 
Στο πλαίσιο της ημερίδας έλαβαν χώρα δύο συζητήσεις στρογγυλή τραπέζης. Στην πρώτη, με θέμα "Απεικονίζοντας τα προβλήματα" συμμετείχαν οι:

Νικήτας Κανάκης, "Πρόσβαση σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες"

Μαρία Παπαμηνά, "Άσυλο, κράτηση και σύνορα"

Δώρα Οικονόμου, "Ρατσιστική βία και λογοδοσία της αστυνομίας"

Κανάκης Νικήτας Πρόεδρος, Γιατροί του Κόσμου Ελληνικό τμήμα

Ο Νικήτας Κανάκης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Λακωνία. Σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύτηκε στην παιδοδοντία και την οδοντιατρική ειδικών ασθενών στο Πανεπιστήμιο του Leeds στη Μεγάλη Βρεταννία. Στη συνέχεια, σπούδασε στο τμήμα Διεθνούς Ιατρικής- Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι πρόεδρος των ''Γιατρών του Κόσμου'', συμμετέχοντας σε εκαντοντάδες ανθρωπιστικές και επείγουσες ιατρικές αποστολές σε όλο τον κόσμο (Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Κόσοβο, Ερυθραία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ινδία, Τουρκία, κλπ). Ιδρυτικό μέλος της MKO "ACT4 People". Πρωτοστάτησε στο κίνημα κατά του trafficking στην Ελλάδα, ιδρύοντας παράλληλα τον πρώτο ξενώνα για θύματα δουλεμπορίου στην χώρα μας. Διετέλεσε άμισθο μέλος της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την αντιμετώπιση του δουλεμπορίου (2003-2004), εκπροσωπώντας την κοινωνία των πολιτών. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής (ΣΦΟΑ). Στις Ευρωεκλογές του 2004 συμμετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Παπαμηνά Μαρία Δικηγόρος - Συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες
Οικονόμου Δώρα Υπεύθυνη Δράσης, Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό τμήμα

Σχετικές ομιλίες