Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χαιρετισμοί – Σύντομες τοποθετήσεις τιμώμενων προσώπων & Προβολή Ντοκιμαντέρ

Μπένος Σταύρος, Κολώνας Λάζαρος, Παπαναστασίου Γιώργος, Φαρμάκης Νεκτάριος, Βικάτου Ολυμπία, Σαράντη Φωτεινή, Σώκος Θύμιος, Σταυροπούλου - Γάτση Μαρία, Σταμάτης Γιώργος, Παπανικόλας Παναγιώτης, Δρίβας Γιώργος

21 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:24:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 26
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι εργασίες και οι παράπλευρες εκδηλώσεις της ΙΖ΄ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ πραγματοποιήθηκαν στα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας από Πέμπτη 19 έως Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, με γενικό τίτλο: «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: 14 χρόνια μετά».

Η τιμητική εκδήλωση, με τίτλο: «Οι πρωταγωνιστές της ανάδειξης των Αρχαίων Θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας» ήταν μία συνδιοργάνωση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και του Δήμου Αγρινίου και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

Α΄ ΜΈΡΟΣ:
Χαιρετισμοί – σύντομες τοποθετήσεις τιμώμενων προσώπων:
Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ
Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού
Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου
Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού
Φωτεινή Σαράντη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος
Θύμιος Σώκος, τέως Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας
Μαρία Σταυροπούλου – Γάτση, Αρχαιολόγος - Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού
Γιώργος Σταμάτης, Αρχαιολόγος
Παναγιώτης Παπανικόλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ»
Γιώργος Δρίβας, Σκηνοθέτης

Προβολή Ντοκιμαντέρ:
«Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας».
Συμπαραγωγή της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Διαζώματος.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Δρίβας.
Αρχισυνταξία: Χρήστος Λάζος και Κασσιανή Μπένου.

Β΄ ΜΈΡΟΣ:
Παρουσίαση έργων αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων Οινιαδών, Πλευρώνας, Στράτου από την Φωτεινή Σαράντη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Παρουσιάσεις μελετών αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων της Μακύνειας και της Καλυδώνας από τη Φωτεινή Σαράντη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και το Νίκο Χατζηδάκη, αρχιτέκτονα – μηχανικό.

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Κολώνας Λάζαρος Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων

Ο Λάζαρος Κολώνας είναι επίτιμος γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και διδάκτωρ Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, με θέμα: «Βούντενη. Ένα σημαντικό μυκηναϊκό κέντρο της Αχαΐας».

Υπηρέτησε ως αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ από το έτος 1973 έως 2006, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπαλληλικής του ιδιότητας διενήργησε σειρά σωστικών ανασκαφών στα γεωγραφικά όρια ευθύνης των Εφορειών Ολυμπίας, Κέρκυρας, Αθηνών και Πατρών καθώς και σημαντικές συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες στη Βούντενη Αχαΐας, την αρχαία Στράτο, τους Οινιάδες, την Πλευρώνα, την Σπολάιτα Αγρινίου και τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας καθώς και στα Τζανάτα Πόρου Κεφαλληνίας. Επόπτευσε και πήρε μέρος στις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες του Ζ. Κουστώ στην Ελλάδα το 1976.

Έχει πάρει μέρος σε αρχαιολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ανακοινώσεις, έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Αυστρίας καθώς και στα Πανεπιστήμια Πατρών, Αθηνών και Ιωαννίνων. Διοργάνωσε και πήρε μέρος με ανακοίνωσή του στο Διεθνές Συμπόσιο που έγινε στους Δελφούς το 2003 με θέμα «Η διατήρηση των μνημείων». Δίδαξε στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πατρών το μάθημα «Εισαγωγή στην Έννοια της Πολιτιστικής Διαχείρισης» στα ακαδημαϊκά έτη 2008-2009 και 2009-2010. Μελέτησε και δημοσίευσε διάφορα θέματα σχετικά με το γνωστικό του αντικείμενο.

Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ) και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Υπήρξε ένας από τους βασικούς συντάκτες του νέου αρχαιολογικού νόμου, Ν. 3028/2002 καθώς και του Οργανισμού του ΥΠΠΟ, ΠΔ 191/2003. Διετέλεσε μέλος του Ιδρύματος Ψύχα, του Ιδρύματος Κανελλοπούλου, της Ιστορικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος σε διάφορες επιστημονικές επιτροπές όπως για την προστασία, έρευνα και ανάδειξη των προϊστορικών εγκαταστάσεων της Επαρχίας Πατρών: Α) Τείχος Δυμαίων Β) Μυκηναϊκά νεκροταφεία, της επιστημονικής επιτροπής για την προστασία, έρευνα και ανάδειξη τριών (3) αρχαίων πόλεων ν. Αιτωλοακαρνανίας: ΠΛΕΥΡΩΝΑ – ΟΙΝΙΑΔΕΣ – ΠΑΛΑΙΡΟΣ και της επιστημονικής επιτροπής «Μουσειολογική, μουσειογραφική μελέτη του Νέου Μουσείου Πατρών». Ήδη, το Νέο Μουσείο της Πάτρας, που είναι έργο του, λειτουργεί.

Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Του απενεμήθη από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Carlo Azeglio Ciampi, το παράσημο του Αστέρα της Αλληλεγγύης της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη συμβολή του στην αρχαιολογική έρευνα και επιστήμη και δη στην έρευνα και μελέτη του μυκηναϊκού κόσμου.

Παπαναστασίου Γιώργος Δήμαρχος Αγρινίου
Φαρμάκης Νεκτάριος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Βικάτου Ολυμπία Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού

Η Ολυμπία Βικάτου είναι Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Δρ. Αρχαιολόγος και έχει διατελέσει Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Σαράντη Φωτεινή Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος
Σώκος Θύμιος τ. Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας
Σταυροπούλου - Γάτση Μαρία Αρχαιολόγος - Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Μαρία Σταυροπούλου – Γάτση, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι αρχαιολόγος και έχει διατελέσει Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ.

Σταμάτης Γιώργος Αρχαιολόγος
Παπανικόλας Παναγιώτης Διευθύνων Σύμβουλος, Ολυμπία οδός

O Παναγιώτης Παπανικόλας, έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού το 1987 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MSc) – 1990 και Διδακτορικού (PhD) – 1995 από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Καναδά στη Δομοστατική Μηχανική.

Το 1998 εκλέγεται αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, στο Καναδά ενώ εργάζεται ως Τεχνικός Διευθυντής για τη Μελέτη και Κατασκευή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Το 2004 αναλαμβάνει χρέη Διευθυντή Εργασιών στο Περιφερειακό Γραφείο Ιωαννίνων του έργου της Εγνατίας Οδού και το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου & Διευθυντής Χώρας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη της Vinci Concessions. Από το 2014 μέχρι και σήμερα διατελεί χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της Ολυμπίας Οδού, μιας εταιρείας επιφορτισμένης με την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου με διόδια που συνδέει την Αθήνα με την Τσακώνα.

Κατά την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία έχει κερδίσει αρκετά βραβεία, με το πιο πρόσφατο αυτό που έλαβε το 2006, Βραβείο «Διεθνής Ομοσπονδία Σκυροδέματος (FIB), Βραβείο Εξεχόντων Δομικών Έργων, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου».

Δρίβας Γιώργος Σκηνοθέτης

Σχετικές ομιλίες

ΙΖ' Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» - 1ο μέρος 03:07:20

Σεπ 22, 2024

ΙΖ' Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» - 1ο μέρος

Μπένος Σταύρος Διαμαντόπουλος Σπύρος Παπανικόλας Παναγιώτης Τριανταφυλλάκης Γιάννης Ραυτόπουλος Νίκος Σελιμάς Γιάννης Κατσούλης Παναγιώτης Μαυρομμάτης Αθανάσιος Κατερινοπούλου Κατερίνα Καλτσάς Πάνος Χατζηνικολάου Μπέττυ Χριστοφίδης Τάκης Πελτέκης Σάββας Δασκαλάκης Πάνος Κουρουπός Γιώργος Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Μανωλοπούλου Γεωργία Μπελογιάννη Μαίρη Μπολέτης Κωνσταντίνος Μονεμβασίτης Γιώργος Νταής Παναγιώτης Ορφανός Νίκος Πρασίνου Δώρα Σωτήρχος Ηλίας Τσιαβός Πρόδρομος Τσολάκη Άρτεμις Αδαμόπουλος Γιώργος Θειακού Φαίη Μαυριδόγλου Βασίλης Φωτέας Σωτήρης

Γλώσσα: Ελληνική

ΙΖ' Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» - 2ο μέρος 01:42:52

Σεπ 22, 2024

ΙΖ' Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» - 2ο μέρος

Μπένος Σταύρος Σοφικίτου Μαρία Αβραμοπούλου Κατερίνα Κουρασάνη Μαρία Χιώτης Χρήστος Μάρης Φώτης Φρέγκογλου Ευδόκιμος Λιανού Εύα Σαπουντζή Ιωάννα Κάππας Ξενοφών Μαλαπάνη Πόπη

Γλώσσα: Ελληνική