Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χαιρετισμός Προέδρου «Συλλόγου των Αθηναίων»

Σκιαδάς Ελευθέριος

24 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 09:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 556
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές – μηχανικοί και έγκριτοι νομικοί παρουσίασαν τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών που υποστηρίζουν την επιστροφή τους, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από τον «Σύλλογο των Αθηναίων» στο Μουσείο της Ακροπόλεως (24 & 25 Σεπτεμβρίου 2016) υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Νέα στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Ελγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η Ζωφόρος του Παρθενώνος, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρεταννικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικαταστάσεως τους, το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλεως είναι μερικά από τα θέματα των επιστημονικών παρουσιάσεων. Επίσης παρουσιάστηκαν το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος. Οι διαλέξεις αναζωογόνησαν καθοριστικά τις συζητήσεις περί του υπέρτατου Μνημείου της Αθηναϊκής Ακροπόλεως. 

Για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες παρέστησαν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές και, επιπλέον, ανανεώθηκε -μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο- η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση και Επιστροφή των Γλυπτών, γνωστή ως IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures).

Σκιαδάς Ελευθέριος Προϊστάμενος Τμήματος Αρχειακών Μελετών και Εκδόσεων του "Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία"

Ο δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής και επί 8ετία Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Εργάζεται από 25ετίας σε καθημερινές αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Διευθύνει το Τμήμα Αρχειακών Μελετών & Εκδόσεων του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου Ευταξία», το οποίο εκδίδει και την εφημερίδα «Ο Μικρός Ρωμηός». Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., ισόβιο μέλος της International Society of Olympic Historians και Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων».

Έχουν εκδοθεί 24 ιστορικές μελέτες του και δημοσιευτεί εκατοντάδες άρθρα του με ανέκδοτο υλικό, κυρίως για την Αθήνα. Έργα του, όπως οι «Συνοικίες των Αθηνών» και το «Ιστορικό Διάγραμμα των Δήμων της Ελλάδος 1833-1912», το οποίο εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών το 1993, χρησιμοποιήθηκαν για μείζονες θεσμικές παρεμβάσεις στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Έχει ιστορήσει τους σημαντικότερους φορείς των Αθηνών, ενώ ίδρυσε και οργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων.

Τα έργα του «Ολυμπιακή Φλόγα» και «Νεώτερη Ελληνική Ολυμπιακή Ιστορία», έκδοση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, εκπροσώπησαν επισήμως την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Με την έκδοση «Ληξιαρχείον Αθηνών 1836-2006» άνοιξε νέους ορίζοντες για την αρχειακή έρευνα, την τοπική ιστορία και τη διοικητική οργάνωση. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με «ΕΠΑΙΝΟ» της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Σχετικές ομιλίες