Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χαρισματικά Άτομα και Ηγεσία

Στεφανής Αλκιβιάδης, Φορτσάκης Θεόδωρος, Παπαδάτος Γιάννης

22 Ιουνίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:09:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 640
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στην Αθήνα από 21-23 Ιουνίου 2019, στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση θεωρητικής όπως και εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα εκπαίδευσης, ψυχολογίας και ψυχιατρικής, όπως επίσης, η διατύπωση προτάσεων για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας και η παρουσίαση ερευνητικών και παιδαγωγικών εμπειριών από διακεκριμένες προσωπικότητες. Κεντρική θεματική του Συνεδρίου ήταν: «Η εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών χαρισματικών μαθητών στην Ελλάδα».

Μερικές από τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου:
• Διεθνείς εμπειρίες εκπαίδευσης χαρισματικών μαθητών,
• Ανίχνευση και επιλογή χαρισματικών παιδιών,
• Εκπαίδευση νηπιαγωγών και δασκάλων χαρισματικών μαθητών,
• Εκπαίδευση καθηγητών μέσης εκπαίδευσης χαρισματικών μαθητών,
• Προγράμματα εκπαίδευσης χαρισματικών μαθητών,
• Η χρήση της ιδεολογίας της Ισότητας ως άρνηση της Ελευθερίας στην εκπαίδευση,
• Πολιτικές αντιστάσεις στην εκπαίδευση χαρισματικών ατόμων: Η ελληνική περίπτωση,
• Συνειδητοί και υποσυνείδητοι φόβοι εκπαίδευσης χαρισματικών ατόμων,
• Κοινωνικά στερεότυπα αμφισβήτησης της εκπαίδευσης χαρισματικών ατόμων,
• Γενετικοί παράγοντες και ευρήματα νευροεπιστημών για την ευφυΐα,
• Πόσο αρνητικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι οι πολιτικές αντιστάσεις στην εκπαίδευση χαρισματικών ατόμων;
• Οικογενειακοί παράγοντες και υψηλή ευφυΐα,
• Ψυχολογικές παράμετροι εκπαίδευσης χαρισματικών ατόμων κ.τ.λ.

Υπήρξε ένα πλήθος 150 εισηγήσεων με βάση τις ανωτέρω θεματικές όπως και άλλες εισηγήσεις με θέματα Μαθησιακών Δυσκολιών κ.τ.λ.

Το στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Χαρισματικά Άτομα και Ηγεσία" πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019.

Στεφανής Αλκιβιάδης Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 και αποφοίτησε το 1982 ως Ανθυπίλαρχος.

Ως κατώτερος Αξιωματικός, υπηρέτησε σε Μονάδες Τεθωρακισμένων, ως Ουλαμαγός και Διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων, καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως εκπαιδευτής.

Το 1994 παρακολούθησε το Προκεχωρημένο Σχολείο Αξιωματικών Τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ (US Armored Advanced Course) στο Fort Knox και στη συνέχεια υπηρέτησε για δύο χρόνια ως εκπαιδευτής, στη Σχολή Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής.

Το 1997 φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου.

Από το 1998 έως το 2000 διοίκησε την 98 Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (98 ΕΑΡΜΕΘ) στη Λέσβο.

Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως Υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέση από την οποία απέκτησε εμπειρία στρατιωτικής διπλωματίας. Την περίοδο αυτή, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διαχείριση Κρίσεων» (MBA in Crisis Response Operations).

Τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι το 2005, υπηρέτησε ως Επιτελής Επιχειρήσεων στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θέση από την οποία χειρίσθηκε εθνικά θέματα στο πλαίσιο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ανέλαβε Διευθυντής του Γραφείου Μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΓΕΕΘΑ, στο οποίο υπηρέτησε μέχρι το 2007. Παράλληλα, φοίτησε με αλληλογραφία και αποφοίτησε από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας.

Το 2007 προήχθη σε Συνταγματάρχη και τοποθετήθηκε Επιτελάρχης στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, στην Αλεξανδρούπολη.

Το 2008 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (National Defense University - NDU) στην Ουάσιγκτον και αποφοίτησε ως Διακεκριμένος Απόφοιτος αποκτώντας MBA στις «Στρατηγικές Ασφαλείας».

Το 2009 τοποθετήθηκε Υποδιοικητής της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, στο Σουφλί.

Το 2010 προήχθη σε Ταξίαρχο και τοποθετήθηκε Διευθυντής στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Το 2011 τοποθετήθηκε Διοικητής της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη.

Με την προαγωγή του σε Υποστράτηγο το 2013, τοποθετήθηκε Διευθυντής του Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ, υπεύθυνος για τον αμυντικό σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη του Στρατού Ξηράς, καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού των Σχηματισμών και Μονάδων του.

Τον Ιούλιο του 2013 επιλέχθηκε ως Επιχειρησιακός Διοικητής (Operational Commander), στην άσκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης MILEX 13.

To 2014 τοποθετήθηκε Διοικητής της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) στη Ρόδο.

Το 2015 τοποθετήθηκε Διευθυντής του Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ.

Τον Μάρτιο του 2016 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής του Γ ΄ Σώματος Στρατού / NRDC GR, στη Θεσσαλονίκη.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 16 Ιανουαρίου 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Στρατού.

Στον Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή έχουν απονεμηθεί παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, ως ακολούθως:
• Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής.
• Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα.
• Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως.
• Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου.
• Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής.
• Διαμνημόνευση Σταυρού Αξίας και Τιμής Α' Τάξης.
• Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματιμού Α' Τάξης.
• Διαμνημόνευση Ευδόκιμης Διοίκησης Α' Τάξης.
• Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α΄Τάξεως.
• Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής του Λουξεμβούργου.

Ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής γνωρίζει αγγλικά και είναι λάτρης της διά βίου μάθησης και του αθλητισμού.

Φορτσάκης Θεόδωρος Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ

O Θεόδωρος Π. Φορτσάκης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών (Δημόσιο Δίκαιο, κυρίως Διοικητικό και Φορολογικό). Υπήρξε για πολλά χρόνια Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου, Πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών και μετά διετέλεσε Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επισκέπτης Καθηγητής Νομικής για 15 χρόνια στη Σορβόννη (Paris 1 και Paris 2) και στο Πανεπιστήμιο Paul Cézanne Aix-Marseille.

Δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο.

Παλαιότερα Μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Παλαιότερα Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Εσόδων, Πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Διετέλεσε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όπως επίσης, διεθνής εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, με πολλές αποστολές στην ανατολική Ευρώπη και κεντρική Ασία.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 10 βιβλία και 150 επιστημονικές μελέτες στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά. Εισηγητής σε περισσότερα από 90 ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Πρόεδρος ή Μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών φορέων.

Έχει τιμηθεί με τα Γαλλικά Παράσημα του Αξιωματικού της Λεγεώνας τιμής και του Αξιωματικού του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα, ενώ του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Άρχοντος Δικαιοφύλακα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ (2015-2019) και ήταν Υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Παπαδάτος Γιάννης Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχοφυσιολογίας και Ψυχικής Υγιεινής, ΕΚΠΑ

Ο Γιάννης Παπαδάτος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο Vanderbilt των Η.Π.Α. με υποτροφία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής και Ομότιμος Καθηγητής Ψυχοφυσιολογίας και Ψυχικής Υγιεινής Ε.Κ.Π.Α.

Υπήρξε Επιστημονικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, ιδρύοντας 40 νέες υπηρεσίες πανελλαδικά. Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος και διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης Ε.Κ.Π.Α. Υπήρξε, επίσης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και Γραμματέας του τομέα Ενημέρωσης και Διαφώτισης του Ε.Γ. Υπήρξε δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Αιγάλεω, βουλευτής Ζακύνθου και πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και μέλος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

Έχει εκπροσωπήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε διεθνή συνέδρια, όπως το 27ο Συνέδριο Κ.Κ.Σ.Ε. και υπήρξε ομιλητής στο παγκόσμιο συνέδριο της επετείου των 100 χρόνων από τον θάνατο του Κάρλ Μάρξ το 1983 στο ανατολικό Βερολίνο. Έχει τιμηθεί για την επιστημονική και πολιτική του δράση από το Ε.Κ.Π.Α. και έχει τιμηθεί με το βραβείο Γκεόργκι Δημητρώφ. Υπήρξε εκδότης - διευθυντής του περιοδικού: «Σοσιαλιστική Θεωρία και Πράξη». Είναι συγγραφέας εννέα βιβλίων και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Είναι πρόεδρος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εννέα μέχρι σήμερα διενεργηθέντων “Πανελληνίων Συνεδρίων Επιστημών Εκπαίδευσης”.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα εκπαίδευσης χαρισματικών ατόμων. Το 2018 εξέδωσε το βιβλίο «Ο φόβος της «Αριστείας», Δημοκρατία και εκπαίδευση χαρισματικών» . Το 2019 στο «Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης» επέλεξε ως θέμα του συνεδρίου την εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών χαρισματικών ατόμων στην Ελλάδα. Έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές, τέσσερις των οποίων αφορούσαν τις βιοψυχοκοινωνικές ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά χαρισματικών μαθητών καθώς και των κατάλληλων μεθόδων εκπαίδευσής τους.

Σχετικές ομιλίες