Τόλιας Γιώργος
Μαλούτας Θωμάς
Μίχα Κατιάννα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
09/05/2019
Διάρκεια
00:51:05
Εκδήλωση
Χαρτογραφία: Η δύναμη της απεικόνισης
Χώρος
Πολυχώρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής", Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Κατηγορία
Γεωγραφία
Ετικέτες
χαρτογραφία, απεικόνιση, χάρτης, κοινωνική έρευνα, κοινωνική γεωγραφία, Αθήνα
Η ημερίδα με θέμα "Χαρτογραφία: Η δύναμη της απεικόνισης" διοργανώθηκε από την Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Την ημερίδα συντόνισε η Πρόεδρος της Εταιρείας Σπουδών, Κατιάννα Μίχα.
Στο πρώτο μέρος μίλησαν ο Γιώργος Τόλιας, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα "Ανάμεσα στο αόρατο και το ορατό: ο χάρτης" και ο Θωμάς Μαλούτας, Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με θέμα "Οι χάρτες στην κοινωνική έρευνα".
Γιώργος Τόλιας, Ανάμεσα στο αόρατο και το ορατό: ο χάρτης
Ο χάρτης, ως κατ’ αναλογία αναπαράσταση ποικίλων και μη ορατών χωρικών σχέσεων, είναι ένα σύνθετο και διόλου ανώδυνο εργαλείο: είναι ταυτόχρονα μέσο οργάνωσης και κατανόησης πληροφοριών αλλά και πεδίο προβολής πολιτιστικών, πολιτικών και ιδεολογικών αξιών. Την εποχή που οι χάρτες επέστρεψαν δυναμικά στο προσκήνιο, η δύναμη της νοητικής προβολής εντυπωσίασε τόσο τους κατασκευαστές όσο και τους χρήστες τους. Η σύντομη παρέμβαση επιχειρεί να υπενθυμίσει τις πρώτες αυτές αντιδράσεις, τότε που οι χάρτες δεν είχαν γίνει ακόμη κοινότοπα και τετριμμένα στοιχεία της καθημερινότητας.
Θωμάς Μαλούτας, Οι χάρτες στην κοινωνική έρευνα
Η κοινωνική έρευνα γίνεται συχνά χωρίς χωρική αναφορά, κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικής κριτικής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Όπου η χωρική διάσταση είναι παρούσα στην έρευνα, οι χάρτες δεν χρησιμεύουν μόνο για να αποτυπώσουν τα αποτελέσματά της, αλλά και για να λειτουργήσουν ως ερμηνευτικό εργαλείο μέσω της ανάδειξης της χωρικής δομής των φαινομένων που αναπαριστούν. Η ανακοίνωση αναφέρεται στη χρήση χαρτών που συνέβαλαν στην πληρέστερη κατανόηση της κοινωνικής γεωγραφίας της Αθήνας τα τελευταία χρόνια.
Ο Γιώργος Τόλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris III, 1982), διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV, 1993), και Habilité à diriger des recherches του Πανεπιστημίου της Νίκαιας (Sophia Antipolis, 2000). Εργάσθηκε στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (1993-1995) και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (1995-), όπου είναι διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τμήμα Νεοελληνικών Ερευνών (2003-). Είναι υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος ''Γεωγραφική παιδεία και ιστορία της χαρτογραφίας'', αφιερωμένο στην ιστορική μελέτη των προσλήψεων και των αναπαραστάσεων του χώρου, αφηγηματικών και εικονικών, και στην επίδρασή τους στην πολιτική, πολιτιστική και τεχνολογική ιστορία. Είναι, επίσης, διευθυντής σπουδών στην École Pratique des Hautes Études.
Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα γύρω από την πρόσληψη του ελληνικού χώρου, την ιστορία της αρχαιολογίας και των ελληνικών σπουδών, την ιστορία της χαρτογραφίας, του περιηγητισμού και της γεωγραφικής σκέψης. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου του Princeton (Program in Hellenic Studies, 1997), του Πανεπιστημίου του Madison-Wisconsin (Institute for Research in the Humanities, 2001-02). Ήταν Γενικός Γραμματέας του 18ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ιστορία της Χαρτογραφίας (Αθήνα 1999), υπεύθυνος του προγράμματος και συνεκδότης του τόμου Στα βήματα του Παυσανία: η αναζήτηση της ελληνικής αρχαιότητας, Αθήνα, Κότινος για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, 2007. Είναι κάτοχος του βραβείου της Association pour l'Encouragement des études Grecques (1999) και του βραβείου Imago Mundi (2006).
Ο Θωμάς Μαλούτας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστικής & Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (EKKE), Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας. Το έργο του αφορά τις κοινωνικές δομές στις μεγάλες πόλεις και τις μεταβολές τους στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης. Επικεντρώνεται σε ζητήματα κοινωνικού διαχωρισμού σε συνάρτηση με τα στεγαστικά και ευρύτερα προνοιακά συστήματα, κυρίως στη Νότια Ευρώπη και, ιδιαίτερα, στην Αθήνα.
Σπουδές
Δίπλωμα Αρχιτεκτονικής, École Spéciale d'Architecture, Παρίσι, 1977
Diplôme d'Études Approfondies (DEA) στη Γεωγραφία, Université de Paris-X - Nanterre, 1978
Διδακτορικό δίπλωμα στη Γεωγραφία, Université de Paris-X - Nanterre, 1982
Τομείς Ερευνητικού Ενδιαφέροντος
Κοινωνικός Διαχωρισμός, Κοινωνική Πόλωση, Προνοιακές Πολιτικές και Δομές Στέγασης, Ελληνικές Πόλεις - Αθήνα
Η Κατιάννα Μίχα είναι Ιστορικός και εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ καθώς και του Ινστιτούτου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόννης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο συνέχισε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές, με ευρύτερο αντικείμενο την ιστορία των διεθνών σχέσεων. Το 1986 στράφηκε στην εκπαίδευση, διδάσκοντας κυρίως στο Λύκειο, στο τμήμα GCE και στο τμήμα ΙΒ της Σχολής Μωραΐτη. Από το 1999, ως μέλος της διεύθυνσης της Σχολής Μωραΐτη, ασχολήθηκε με έργο διοικητικό και παιδαγωγικό. Το ενδιαφέρον της εντοπίστηκε, ως επί το πλείστον, σε θέματα διδακτικής, στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πιλοτικών μαθημάτων και εκπαιδευτικού υλικού.