Τσέλιος Χαρίλαος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/12/2022
Διάρκεια
00:18:40
Εκδήλωση
Ηeinrich Schliemman, Χρήστος Τσούντας, Παναγιώτης Σταματάκης. Πρωτοπόροι της Προϊστορικής Αρχαιολογίας
Χώρος
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Διοργάνωση
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
Ερρίκος Σλήμαν, Heinrich Schliemann, Χρήστος Τσούντας, Παναγιώτης Σταματάκης, προϊστορική αρχαιολογία, Αρχαιομετρία, 19ος αιώνας, φυσικές επιστήμες
Η συμβολή των φυσικών επιστημών στην μελέτη του υλικού πολιτισμού της αρχαιότητας, κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, έχει έρθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιστορία της έρευνας, μόλις τα τελευταία χρόνια. Αποσπασματική αρχικά, συχνότερη όσο προχωρούσε η αρχαιολογική έρευνα, η εργαστηριακή εξέταση των καταλοίπων του απώτερου παρελθόντος είχε διάφορες, ανεξάρτητες μεταξύ τους, θεωρητικές αφετηρίες. Ειδικοί των φυσικών επιστημών με κλασική παιδεία και ενδιαφέρον για τις απαρχές τις επιστήμης τους, άλλοι αφοσιωμένοι στην εκμετάλλευση της επιστημονικής παρακαταθήκης και των καταλοίπων της αρχαιότητας προς όφελος του νεοσύστατου κράτους και αρχαιολόγοι αντιμέτωποι με την ανάγκη συντήρησης των εντυπωσιακών ευρημάτων των ανασκαφών της εποχής, χάραξαν διαφορετικά, συχνά διασταυρούμενα, μονοπάτια στην έρευνα. Το τελευταίο, όμως, τέταρτο του αιώνα, όλα συνέτειναν σε δυο, παράλληλες, κατευθύνσεις: στην επιστημονική συντήρηση των αρχαιοτήτων και στην μελέτη της τεχνολογίας των υλικών, προς όφελος της αρχαιολογική επιστήμης. Την δεύτερη κατεύθυνση έδειξε ο Heinrich Schliemann και χάραξε, προσδίδοντάς της το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο, ο Χρήστος Τσούντας, στο βαθμό που μπορούμε να μιλάμε πρόωρη γέννηση της αρχαιομετρίας στην ταραγμένη Ελλάδα του τέλους του 19ου αιώνα.
Ο Χάρης Τσέλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1997), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (2000) και Διδακτορικής Διατριβής στην Προϊστορική Αρχαιολογία (2013) από το ίδιο Πανεπιστήμιο, και το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ‘’Δημόκριτος’’, όπου έχει ειδικευθεί στη χρήση αναλυτικών τεχνικών για τη μελέτη των αρχαίων μεταλλικών τεχνέργων. Εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 2005, κατόπιν γραπτού διαγωνισμού και υπηρετεί στη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έχει εργασθεί στο παρελθόν σε Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία στην Αττική και την Θεσσαλία. Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και έχει παραδώσει μαθήματα σεμιναριακού χαρακτήρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Ελληνικό Διεθνές Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ως προσκεκλημένος ομιλητής.
Κύριο πεδίο της έρευνάς του είναι η αρχαία τεχνολογία και ειδικότερα η διεπιστημονική μελέτη της προϊστορικής μεταλλευτικής, της μεταλλουργίας και της μεταλλοτεχνίας του χαλκού στο χώρο του Αιγαίου. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με τις τεχνολογικές, ιστορικές και κοινωνικές συνιστώσες της αρχαίας τεχνολογίας.