Τσιτσώνης Στάμος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/03/2018
Διάρκεια
63:51
Εκδήλωση
Hub Science
Χώρος
The HUB Events
Διοργάνωση
The HUB Events
Κατηγορία
Μαθηματικά
Ετικέτες
Hub Science, μαθηματικά, χιούμορ, λογική, Άρθουρ Κέσλερ, Arthur Koestler, Τζον Άλλεν Πάουλος, John Allen Paulos, θεωρία των καταστροφών
Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έβδομη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.
Την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, έλαβε χώρα η ένατη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του μαθηματικού και συγγραφέα Στάμου Τσιτσώνη με θέμα «Χιούμορ και Μαθηματικά: Μια ερμηνευτική προσέγγιση των μαθηματικών στην ψυχολογία του χιούμορ».
Χιούμορ και Μαθηματικά
Μια ερμηνευτική προσέγγιση των μαθηματικών στην ψυχολογία του χιούμορ
• Τι είναι εκείνο που κάνει ένα αστείο απολαυστικό;
• Τα μαθηματικά είναι διασκεδαστικά;
• Το χιούμορ έχει μαθηματική ερμηνεία;
• Είναι δυνατόν τα μαθηματικά να βοηθούν στην κατανόηση του χιούμορ;
• Η λογική και οι κανόνες της λογικής (άρα και των μαθηματικών) είναι απαραίτητα και στο χιούμορ;
• Υπάρχουν κανόνες που ισχύουν και κανόνες που παρερμηνεύονται;
Στη διάλεξή του, ο μαθηματικός και συγγραφέας Στάμος Τσιτσώνης απαντά τα παραπάνω ερωτήματα και παράλληλα συζητά τις ερμηνείες του Άρθουρ Κέσλερ και του Τζον Άλλεν Πάουλος που συνδέουν το χιούμορ με τη θεωρία των καταστροφών. Πρόκειται για μία συζήτηση, η οποία παρά το «καταστροφικό» της περιεχόμενο, γίνεται ευχάριστα ανατρεπτική, επομένως, αναπόδραστα,έχει χιούμορ!
Ο Στάμος Τσιτσώνης σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου και ζει. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Σχολή Μωραΐτη και στο Κολλέγιο Αθηνών. Έχει οργανώσει λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων και νέων σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει γράψει και μεταφράσει Πανεπιστημιακά βιβλία μαθηματικών και βιβλία που γεφυρώνουν τη λογοτεχνία με τα μαθηματικά, συμμετέχοντας στην ανάπτυξη του δικτύου της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ. Άρθρα και ομιλίες του έχουν δημοσιευτεί στο site Bodossaki Lectures on Demand όπως και στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Χωρίς Απόδειξη (Κριτική 2015), Πετεινός Νοτίων Προαστίων (Κριτική 2016), Μια Διαφορετική Μέρα (Κριτική 2018), Απειροστικός λογισμός (Πανεπιστημιακό Συλλογικό έργο) (Κριτική 2018), Μπράντι με Πάγο (Κριτική 2019), Οι Συνωμότες του Παραλιακού Πάρκου (Έναστρον 2021).
Έχει μεταφράσει τα βιβλία: Το Παιχνίδι της Μίμησης – Graphic Novel, Jim Ottaviani (Κριτική 2017), Επιστολές σε μια νεαρή μαθηματικό, Ian Stewart (Τραυλός 2008), Ο πρίγκιπας των μαθηματικών, M. B. Tent (Τραυλός 2006) e: Η ιστορία ενός αριθμού, Eli Maor (Κάτοπτρo 2005), Ο Σατανάς, ο Cantor και το Άπειρο, Raymond Smullyan (Κάτοπτρο 2003),Ο άνθρωπος που μετρούσε, Malba Tahan (Κάτοπτρο 2002).