Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χωρο-Χρόνος: Η συνεχιζόμενη αναζήτηση

Μπιτσάκης Ευτύχης

17 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2432
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Athens Science Festival, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Αθήνα, διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 17 έως τις 22 Μαρτίου 2015. 

Με θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία: από τη θεωρία στην πράξη», το 2ο Athens Science Festival περιέλαβε δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις, οι οποίες απευθύνονταν τόσο σε μαθητές  και φοιτητές όσο και στο ευρύ κοινό: εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα, επιμορφωτικά παιχνίδια, επιστημονικές παρουσιάσεις, συζητήσεις, παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Στην εναρκτήρια επιστημονική ομιλία της εκδήλωσης, μετά από μιά σύντομη επισκόπιση των αντιλήψεων για το χώρο και το χρόνο, o διακεκριμένος θεωρητικός φυσικός και ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας Ευτύχης Μπιτσάκης επιχειρεί να ανασκευάσει τα a priori του Κάντ. Ταυτόχρονα επιχειρεί να θεμελιώσει την ύπαρξη ενός διαφορετικού a priori, στη βάση της σύγχρονης νευροφυσιολογίας. Η άποψη αυτή συμφωνεί με τη φιλοσοφική θέση ότι ο χώρος και ο χρόνος είναι μορφές ύπαρξης της ύλης. Δεχόμενοι τήν ύπαρξη τοπικά απόλυτων συστημάτων αναφοράς, είναι δυνατόν να εξηγήσουμε ορισμένα παράδοξα της σχετικότητας και να ανασκευάσουμε τον σχετικισμό ο οποίος συνδέεται με τις θεωρίες του Αϊνστάιν.



Διόρθωση: Ο καθηγητής κ. Ευτύχης Μπιτσάκης, ο οποίος παρακολούθησε το video της ομιλίας του πριν αυτή δημοσιευθεί στο Blod, εντόπισε μια λεκτική παραδρομή (στο 24΄05΄΄). Συγκεκριμένα, στο video ακούγεται η φράση "Η ύλη ήταν συγκεντρωμένη σε μία ιδιομορφία, δηλαδή σε μηδενικό όγκο και άπειρη ταχύτητα", ενώ η σωστή φράση είναι:  "Η ύλη ήταν συγκεντρωμένη σε μία ιδιομορφία, δηλαδή σε μηδενικό όγκο και άπειρη πυκνότητα".


Μπιτσάκης Ευτύχης Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Κόδρος της Κρήτης. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεωρητική φυσική και φιλοσοφία στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Parris VII και διδάκτωρ επικρατείας της Γαλλίας (Φιλοσοφία των Επιστημών). Εργάστηκε στο Πυρηνικό Κέντρο του Saclay στo Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του College de France. Από το 1970 ως το 1976 δίδαξε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο XI του Παρισιού και Φιλοσοφία των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο VIII. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα (1976) εργάστηκε ως κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το 1981 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην Έδρα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επί έξι έτη ήταν κοσμήτορας της φιλοσοφικής σχολής. Παλαιός υφηγητής θεωρητικής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε στο φυσικό τμήμα το μάθημα "Εισαγωγή στις Φυσικές Θεωρίες". Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του Ε. Μπιτσάκη είναι τα θεμέλια των επιστημών (Σχετικότητα, Κβαντική Μηχανική), ή Οντολογία, η Γνωσιοθεωρία και η Φιλοσοφική Ανθρωπολογία. Βιβλία και άρθρα του σ'αυτά τα γνωστικά πεδία κυκλοφορούν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο Ε. Μπιτσάκης εντάχθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στο αριστερό κίνημα. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση. Στη διάρκεια της δικτατορίας μετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα της Ευρώπης, ως μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Ο Μπιτσάκης έχει αναπτύξει πολύμορφη κοινωνική δραστηριότητα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επιστημόνων, της Ουνέσκο, του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών του Παρισιού, κλπ. Επίσης μετείχε στην οργάνωση του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου του Παρισιού και ήταν μέλος της Ομάδας του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία των Ανοικτών Πανεπιστημίων. Είχε την πρωτοβουλία της οργάνωσης του Σεμιναρίου "Θεμέλια των Επιστημών" (Φυσικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και την ευθύνη της οργάνωσης πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Τέλος, είχε την ευθύνη της δημιουργίας του περιοδικού "Σύγχρονα Θέματα", μετείχε στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Διαλεκτική" και από το 1992 είναι εκδότης του θεωρητικού περιοδικού "Ουτοπία". Ο Ε. Μπιτσάκης είναι μέλος της Συντ. Επιτροπής του περιοδικού "Physics Essays", Πανεπιστημίου του Toronto, επίτιμος Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης και Ιππότης του Φοίνικα (Γαλλία).

Σχετικές ομιλίες