Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Hotels in Times of War and Crisis

Δεσποτοπούλου Άννα, Moore Robbie, Tomkinson Fiona, Δημάκης Αθανάσιος

9 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:00:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 269

Το διεθνές συμπόσιο “Literary Hotels” πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2021 με υβριδική μορφή στον χώρο του Impact Hub Athens και διαδικτυακά μέσω Zoom. Σκοπός του ήταν να διερευνήσει τον χώρο του ξενοδοχείου ως κατεξοχήν τόπο της νεωτερικότητας, καθώς και ως ευρύτερο πολιτισμικό φαινόμενο που συντέλεσε στη διαμόρφωση του νεωτερικού υποκειμένου στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα και τις αρχές του εικοστού. Από την δεκαετία του 1890 έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ξενοδοχείο ως λογοτεχνικό σκηνικό εκφράζει τον σύγχρονο και μεταβαλλόμενο τρόπο ζωής, ο οποίος υπαγορεύεται από το εμπόριο, την τουριστική βιομηχανία, τις τεχνολογικές εξελίξεις στις μεταφορές, και τις νέες μορφές εργασίας, φαινόμενα που οδηγούν στην ολοένα αυξανόμενη κινητικότητα ή/και τον εκτοπισμό. Οι χώροι του ξενοδοχείου αναδεικνύονται σαν μεταβατικά σκηνικά της μοντέρνας λογοτεχνίας, περιπλέκοντας αντιθετικά δίπολα όπως η ιδιωτική και δημόσια σφαίρα, η κινητικότητα και η αίσθηση του ανήκειν, η ασφάλεια και ο κίνδυνος, ο κοσμοπολιτισμός και ο εθνικισμός, ο συντηρητισμός και η πρόοδος. Οι ομιλητές του συνεδρίου διερευνούν τα “λογοτεχνικά ξενοδοχεία” όπως αυτά απαντώνται σε Βρετανούς, Αμερικανούς, και Ευρωπαίους συγγραφείς την περίοδο 1890-1940. Το συνέδριο χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας» και σχετίζεται με το ερευνητικό έργο “Το Ξενοδοχείο και το Σύγχρονο Υποκείμενο: 1890-1940” (Αρ. Έργου 1653) με ίδρυμα υποδοχής το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το BLOD δημοσιεύει τα 2 πρώτα πάνελ της 1ης ημέρας του συμποσίου.

Πάνελ 1: Hotels in Times of War and Crisis
Το πρώτο πάνελ εστιάζει στις αναπαραστάσεις λογοτεχνικών ξενοδοχείων σε περιόδους πολέμου, συρράξεων, κρίσεων και κοινωνικοπολιτικής αποσταθεροποίησης. Οι ανακοινώσεις εστιάζουν στην καχυποψία και επιτήρηση που επιχειρείται εντός των καταλυμάτων κατά τον Ά Παγκόσμιο πόλεμο (Robbie Moore), στις εντάσεις και την προβληματική συνύπαρξη ετερόκλιτων φωνών εντός των μεγαλοαστικών ξενοδοχείων του Λονδίνου (Fiona Tomkinson), καθώς και στην αποικιοκρατική δόξα και μετέπειτα κατάρρευση της Βρετανικής αυτοκρατορίας μέσα από το πρίσμα της παρακμής (decadence) των ξενοδοχείων της Αλεξάνδρειας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Αθανάσιος Δημάκης) στα κείμενα των Katherine Mansfield, May Sinclair, Arnold Bennett και Lawrence Durrell. Το πάνελ συντονίζει η Άννα Δεσποτοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνη του ερευνητικού έργου “Hotels and the Modern Subject, 1890-1940”, που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ).

Ομιλητές:
Robbie Moore
Λέκτορας, School of Humanities, University of Tasmania
“Katherine Mansfield and May Sinclair in the Wartime Grand Hotel”

Fiona Tomkinson
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Graduate School of the Humanities, Nagoya University
“The Politics and Poetics of Space in Arnold Bennett’s Hotels and Boarding Houses”

Αθανάσιος Δημάκης
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Αγγλικής και Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
“‘No Longer a Hotel’: Colonial Hotel Decadence in Lawrence Durrell’s The Alexandria Quartet”

Δεσποτοπούλου Άννα Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Άννα Δεσποτοπούλου είναι Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Moore Robbie Λέκτορας, School of Humanities, University of Tasmania

O Robbie Moore είναι Λέκτορας στο School of Humanities του University of Tasmania.

Tomkinson Fiona Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Graduate School of the Humanities, Nagoya University

H Fiona Tomkinson είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Graduate School of the Humanities του Nagoya University.

Δημάκης Αθανάσιος Διδάσκων Αγγλόφωνης Λογοτεχνίας, Hellenic American University

Ο Αθανάσιος Δημάκης διδάσκει Αγγλόφωνη Λογοτεχνία στο Hellenic American University. Υπήρξε εντεταλμένος διδάσκων (Εαρινό Εξ. 2024), καθώς και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μεταδιδακτορική του έρευνα (2020-2023) αφορούσε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ξενοδοχεία και το Σύγχρονο Υποκείμενο: 1890–1940» (χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (με διάκριση) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths College). Υπήρξε μεταπτυχιακός υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Διδακτορικές Σπουδές). Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τους E. M. Forster, Lawrence Durrell, Langston Hughes και Iris Murdoch (Studies in the Literary Imagination, Deus Loci: The Lawrence Durrell Journal, The Iris Murdoch Review). Έχει συνεισφέρει άρθρα στους συλλογικούς τόμους The Palgrave Encyclopedia of Urban Literary Studies, Palgrave Macmillan (2021) και Hotel Modernisms, Routledge (2023) μεταξύ άλλων. Τον Ιούνιο του 2020, του απονεμήθηκε το Βραβείο William Godshalk Prize (International Lawrence Durrell Society). Ορίστηκε επίσης πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου “Dark” Durrell. Πρόσφατα εξελέγη αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας εταιρείας.

Σχετικές ομιλίες