Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χρήμα και Τέχνη

Σταμπολίδης Νίκος, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, Ιωάννου Δάκης, Γιαννόπουλος Γεράσιμος, Παπαδημητρίου Μπάμπης

1 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 77:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2069
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εκδήλωση "Χρήμα και Τέχνη" πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2018 στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών "Χρήμα" που συνδιοργανώνουν – με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης - το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Alpha Bank.


Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Ανάμεσα στην αυτονομία (της τέχνης) και την αναγκαιότητα (του χρήματος). Ο Δίας χρειάστηκε να γίνει χρυσή βροχή για να φτάσει στη Δανάη. Μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο ισχύει και για την τέχνη; Χρειάζεται η τέχνη το χρήμα ή μήπως το χρήμα αλλοτριώνει το νόημα της τέχνης και επηρεάζει την αυτονομία της. Θα προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε κάποια βασικά ερωτήματα για την δυσκολία αλλά και την αναγκαιότητα αυτής της σχέσης μέσα από παραδείγματα που θα αντλήσουμε κυρίως από την ιστορία της τέχνης.

(από το εισαγωγικό κείμενο της ομιλίας του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου)


Σταμπολίδης Νίκος Διευθυντής, Μουσείο Ακρόπολης

Πτυχίο με άριστα (10) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Διδακτορικό δίπλωμα στην Αρχαιολογία με άριστα από το Α.Π.Θ. Από το 1984 έως το 1991 εξελέγη διαδοχικά Λέκτορας, Επίκουρος, Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 1994 και εξής Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος (1991-1993). Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (1994-1997). Συνδιευθυντής του Προγράμματος μεταπτυχιακών Σπουδών «Ο Αρχαίος Ελληνικός Κόσμος» και Διευθυντής από το 2005 κ.εξ. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή) στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας επτά (7) βιβλίων, π.χ. Ο βωμός του Διονύσου στην Κω (1981 και 1987), Τα σφραγίσματα της Δήλου (1992), Ελεύθερνα ΙΙΙ.1, 2, 3 (1993-1995), Reprisals (1996), Aegean Olympic Victors (2001) κλπ. Έχει επιμεληθεί την έκδοση δεκατεσσάρων (14) διαφορετικών βιβλίων και τόμων: Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων και Συμποσίων, Καταλόγων μεγάλων Αρχαιολογικών Εκθέσεων και Τιμητικούς Τόμους. Σε 9 από τους παραπάνω τόμους πέραν της επιμέλειας έχει συγγράψει εισαγωγικά και άλλα κείμενα και λήμματα. Άρθρα του (συνολικά 56) έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις, όπως π.χ. Ανατολική Μεσόγειος (1998 και 2001), Η πόλη κάτω από την πόλη (2000), Πλόες: σχέσεις λαών της Μεσογείου 16ος-6ος αι. π.Χ. (2003), Μεγάλη Ελλάς – Magna Grecia (2004), Ελεύθερνα: Πόλη-Ακρόπολη-Νεκρόπολη (2004/5), Αριστουργήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού (2006) στην Κρήτη, την Αθήνα και τη Ρώμη. Έχει ανασκάψει στην Βεργίνα, την Άκανθο της Χαλκιδικής, τη Ρόδο και την Κρήτη. Έχει επισκεφθεί, ερευνήσει και μελετήσει μια σειρά από αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και αποθήκες Μουσείων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Μάλτα, η Ιταλία συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας και της Σαρδηνίας, του Βατικανού, της Ισπανίας, του Μαρόκου κλπ. Έχει διοργανώσει σειρά Διεθνών Αρχαιολογικών Συνεδρίων και Συμποσίων και έχει εκδώσει, ορισμένες φορές και με άλλους συναδέλφους, τα πρακτικά τους. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στα ακόλουθα γνωστικά πεδία: Σχέσεις λαών της Μεσογείου στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου, Ομηρική αρχαιολογία, Γεωμετρική και αρχαϊκή περίοδος, Ελληνιστική πλαστική και αρχιτεκτονική. Από το 1985 πραγματοποιεί συστηματικές ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Ελεύθερνα, στον Δυτικό Τομέα ΙΙΙ. Τιμητικές διακρίσεις: Μέλος του D.A.I. (Γερμανία), Αργυρό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επίτιμος Δημότης Ελεύθερνας, Σταυρός του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών από την Εκκλησία της Κρήτης, Premio Teocle Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της Σικελίας, Α΄ βραβείο από Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το έργο του στην Ελεύθερνα.

Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Α. Παπαγεωργίου είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η σχέση του δικαίου με την πολιτική και την ηθική, ο Φιλελευθερισμός και ο Ρεπουμπλικανισμός, καθώς και η δυνατότητα εναρμόνισης της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στη δημοκρατία. Όταν του δίνεται η ευκαιρία γράφει για θέματα που αφορούν τη θεωρία και πράξη της τέχνης. Μέσα στο 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ισότητα και αλληλεγγύη. Το τελευταίο του βιβλίο είχε τον τίτλο Οι πρόσφυγες και τα καθήκοντά μας απέναντί τους (Πόλις, 2017).

Ιωάννου Δάκης Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ

Ο Δάκης Ιωάννου γεννήθηκε το 1939 στην Λευκωσία της Κύπρου. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Cornell University, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia στις Η.Π.Α. και ανακηρύχθηκε διδάκτορας αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Ο Δάκης Ιωάννου ηγείται του Ομίλου J&P, που ασχολείται με την κατασκευή μεγάλων έργων διεθνώς και έχει γραφεία στην Λευκωσία, την Αθήνα, το Λονδίνο και την Μέση Ανατολή.

Ασχολείται επίσης με τον ξενοδοχειακό τομέα, μέσω των εταιρειών της Αθήναιον Τουριστικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ξενοδοχείου Αθήναιον Inter-Continental, καθώς και της Υes! Hotels, μίας αλυσίδας μικρών μονάδων. Συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια πολλών εταιρειών με διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο Δάκης Ιωάννου είναι συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης με διεθνή αναγνώριση και ιδρυτής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Συμμετέχει στα συμβούλια Μουσείων ανά τον κόσμο. Είναι μέλος του Board of Trustees του New Museum of Contemporary Art της Νέας Υόρκης, μέλος του Committee of Painting and Sculpture του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου του Solomon R. F. Guggenheim Foundation της Νέας Υόρκης και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου της Tate στο Λονδίνο.

Ο Δάκης Ιωάννου είναι ενεργό μέλος μη κερδοσκοπικών οργανισμών με ποικίλη κοινωνική προσφορά. Το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, που εδρεύει στην Λευκωσία από το 1981 στοχεύει στην αποκατάσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες και το Ίδρυμα Αγίου Χριστοφόρου αποτελεί Στέγη για Άτομα με νοητική υστέρηση.

Με την πρόσφατη χορηγία της οικογένειας του Δάκη Ιωάννου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου ιδρύθηκε η Σχολή Στέλιου Ιωάννου για Έρευνα στις Κλασσικές & Βυζαντινές Σπουδές, ο Δάκης Ιωάννου τιμήθηκε ως μέλος του Chancellor’s Court of Benefactors.

Τέλος, ο Δάκης Ιωάννου συγκαταλέγεται στους ευεργέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου αφού συνεχίζοντας το όραμα της μητέρας του, της αείμνηστης Έλλης Ιωάννου, συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση του στόχου ανέγερσης του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη “Στέλιος Ιωάννου”. Το εν λόγω έργο, σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean Nouvel θα αποτελεί αρχιτεκτονικό ορόσημο στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως.

Γιαννόπουλος Γεράσιμος Partner, Ζέπος & Γιαννόπουλος - Μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Μπενάκη

Ο Γεράσιμος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε νομικά στην Θεσσαλονίκη και δημόσια οικονομικά και φορολογικό δίκαιο στο Παρίσι.

Είναι επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της δικηγορικής εταιρείας Ζέπος & Γιαννόπουλος.

Δίδαξε (2003-2011) διεθνές φορολογικό δίκαιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την Φορολογία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με την σύγχρονη τέχνη και τα οικονομικά του πολιτισμού ασχολείται από προσωπικό ενδιαφέρον και μόνο. Υπήρξε μέλος της ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2005-2009) και μέλος της συντακτικής επιτροπής της Λευκής Βίβλου για τον Πολιτισμό για το Υπουργείο Πολιτισμού (2010-2011).

Είναι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Παπαδημητρίου Μπάμπης Δημοσιογράφος, Οικονομολόγος

Γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1954, όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε το Ε΄ Γυμνάσιο Εξαρχείων και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre) με μεταπτυχιακά στην οικονομική ιστορία (École des hautes études en sciences sociales) και στα χρηματοοικονομικά (Paris X – Nanterre).

Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1983, όταν επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας, καθηγητή Κωστή Βαΐτσου. Συνέχισε να εργάζεται στο υπουργείο και μετά την αποχώρηση του Βαΐτσου, αναλαμβάνοντας το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κώστα Σημίτη. Έχει επίσης εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Σήμερα εργάζεται στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εφημερίδα Η Καθημερινή.

Σχετικές ομιλίες