Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χρήμα και Τράπεζες

Θωμαδάκης Σταύρος, Ξαφά Μιράντα, Λοΐζος Κωνσταντίνος, Παπαδημητρίου Μπάμπης

29 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 55:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 683
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εκδήλωση με τίτλο  "Χρήμα και Τράπεζες" πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών "Χρήμα" που συνδιοργανώνουν – με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης -  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Alpha Bank.

Το χρήμα είναι στοιχείο της καθημερινότητας. Κοινωνία χωρίς χρήμα τοποθετείται στα όρια του φανταστικού. Το χρήμα είναι πανάρχαια θεσμική καινοτομία πολλών πολιτισμών: απελευθερώνει το εμπόριο, πολλαπλασιάζει την εμβέλεια των αγορών, υποστυλώνει και ωθεί την ανάπτυξη της πίστης. Αναγορεύεται σε γενικό σύμβολο της αξίας.

Ιδιώτες και επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν για ανταλλαγές ή συσσώρευση. Τράπεζες το διαχειρίζονται και το διαχέουν. Το κράτος το εγγυάται, το χρησιμοποιεί στις συναλλαγές του, ενίοτε τροποποιώντας την αξία του. Κοινωνικά ήθη και κανόνες συγκροτούνται σύμφωνα με την εκάστοτε αντίληψη της ‘δίκαιης’ χρήσης του. Ολόκληρα επαγγέλματα συγκροτούνται ανάλογα με τις εκάστοτε νεωτερικές του χρήσεις.

Την αρχαιότητα του θεσμού πιστοποιεί η ιστορική του πολυμορφία. Από τα αρχαία νομίσματα (περιεκτικό χρήμα) ως το παραστατικό χρήμα - χαρτονόμισμα, επιταγές, πλαστικό χρήμα - οι μορφές του χρήματος εξελίσσονται διαρκώς.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Eισηγητής

Σταύρος Θωμαδάκης

Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών -

Πρόεδρος International Ethics Standards Board for Accountants

Σχολιαστές

Μιράντα Ξαφά

Οικονομολόγος, Ερευνήτρια του Center for International GovernanceInnovation (CIGI)

Κώστας Λοΐζος

Εντεταλμένος διδασκαλίας στο ΕΚΠΑ (Οικονομικό Τμήμα) 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Θωμαδάκης Σταύρος Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος International Ethics Standards Board for Accountants

Ο Σταύρος B. Θωμαδάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής χρηματοοικονομικής επιστήμης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Χρηματοοικονομικής και Εφαρμοσμένης Οικονομικής του ίδιου Τμήματος.

Η διδασκαλία του περιλαμβάνει τα μεταπτυχιακά μαθήματα «Χρηματοοικονομική Ανάλυση», «Μικροοικονομική Τραπεζική», «Θεσμοί και Ρύθμιση των Αγορών Κεφαλαίου».

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται σε θέματα ρύθμισης των αγορών με σκοπό την αποτελεσματικότητα και την σταθερότητα, ανάπτυξης διεθνών προτύπων και υποδομών για την διακυβέρνηση των αγορών, εταιρικής διακυβέρνησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ιστορίας των κρίσεων και των θεσμικών διαρρυθμίσεων στις αγορές κεφαλαίου, τραπεζικής ανάλυσης και εποπτείας.

Εκτός από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα έχει μακρά θητεία ως δημόσιος λειτουργός σε εθνικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς με κυριότερες την προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την περίοδο συγκρότησης του θεσμού 1996-2004 και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής της IOSCO (Διεθνούς Οργανισμού Εποπτικών Αρχών της Κεφαλαιαγοράς). Κατέλαβε επίσης τη θέση του πρώτου προέδρου του Public Interest Oversight Board που δημιουργήθηκε το 2005 υπό την αιγίδα των οργανισμών IOSCO, Basel Committee, European Commission, World Bank και IFAC για την εποπτεία των διεθνών προτύπων ελέγχου, εκπαίδευσης και δεοντολογίας των ορκωτών ελεγκτών.

Σήμερα είναι πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Ανώτερης Συμβουλευτικής Επιτροπής της ESMA (Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας των Αγορών Κεφαλαίου) και μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Ιστότοπος του Σταύρου Θωμαδάκη

Ξαφά Μιράντα Διευθύνουσα Σύμβουλος της E.F. Consulting - Ερευνήτρια, Center for International Governance Innovation (CIGI)

Η Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον το 1980, όπου επικεντρώθηκε στα σταθεροποιητικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Το 1991-1993 εργάστηκε ως Διευθύντρια του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα και, εν συνεχεία, εργάστηκε ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-2009 και εν συνεχεία στέλεχος της I.J. Partners με έδρα την Γενεύη, είναι τώρα διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI). Έχει διδάξει οικονομικά στο πανεπιστήμιο Pennsylvania των ΗΠΑ, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και στο Princeton και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε διεθνή οικονομικά θέματα.

Λοΐζος Κωνσταντίνος Ερευνητής ΚΕΠΕ

Ο Κωνσταντίνος Λοΐζος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και είναι Ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με αντικείμενο την Αναπτυξιακή Χρηματοοικονομική και την Τραπεζική Ρύθμιση. Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες, Κοινωνιολογία και Δημόσια Διοίκηση και έχει λάβει διπλώματα MSc in Financial Economics (University of London), MPhil in Economics και DPhil in Economics (ΕΚΠΑ). Έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τραπεζική οικονομική, χρηματοοικονομική ρύθμιση, μακροοικονομική θεωρία, ιστορία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ιστορία των επιχειρήσεων και μεθοδολογία των οικονομικών επιστημών. Ως ερευνητής έχει επίσης συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΣΕΕ. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται άρθρα, μονογραφίες και συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους με έμφαση στην ελληνική εμπειρία σε αντικείμενα όπως η αναπτυξιακή τραπεζική, η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, η τραπεζική ρύθμιση και η θεωρία και ιστορία των οικονομικών θεσμών.

Παπαδημητρίου Μπάμπης Δημοσιογράφος, Οικονομολόγος

Γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1954, όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε το Ε΄ Γυμνάσιο Εξαρχείων και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre) με μεταπτυχιακά στην οικονομική ιστορία (École des hautes études en sciences sociales) και στα χρηματοοικονομικά (Paris X – Nanterre).

Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1983, όταν επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας, καθηγητή Κωστή Βαΐτσου. Συνέχισε να εργάζεται στο υπουργείο και μετά την αποχώρηση του Βαΐτσου, αναλαμβάνοντας το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κώστα Σημίτη. Έχει επίσης εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Σήμερα εργάζεται στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εφημερίδα Η Καθημερινή.

Σχετικές ομιλίες

Τα χρυσόβουλλα και το κανονιστικό τους περιεχόμενο στο βυζαντινό δίκαιο (9ος-12ος αιώνας). Σύγχρονη νομολογιακή θεώρηση και εφαρμογή βυζαντινών τίτλων κυριότητας 01:01:25

Ιαν 25, 2024

Τα χρυσόβουλλα και το κανονιστικό τους περιεχόμενο στο βυζαντινό δίκαιο (9ος-12ος αιώνας). Σύγχρονη νομολογιακή θεώρηση και εφαρμογή βυζαντινών τίτλων κυριότητας

Αποστολίδης Χρήστος Κόλλιας Βασίλης Παπαγιάννη Ελευθερία Παπαρρήγα Λυδία

Γλώσσα: Ελληνική