Παπαθανασίου Θανάσης
Ζουμπουλάκης Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/10/2014
Διάρκεια
61:22
Εκδήλωση
Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο (Κύκλος διαλέξεων)
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Άρτος Ζωής
Κατηγορία
Θρησκεία
Ετικέτες
Χριστιανισμός, θρησκεία, διαθρησκειακές σχέσεις
Οι εκδηλώσεις του Κύκλου «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο» του Megaron Plus συνεχίζονται με την ομιλία του Διδάκτορος Θεολογίας και αρχισυντάκτη του περιοδικού Σύναξη Θανάση Ν. Παπαθανασίου, ο οποίος παρουσιάζει το θέμα «Χριστιανισμός και διαθρησκειακές σχέσεις». Ο Κύκλος των διαλέξεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Θρησκευτικό Εκπαιδευτικό και Φιλανθρωπικό Λυμπεροπούλειο Ίδρυμα «Άρτος Ζωής».
Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ο οποίος αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα σχετικά με τον νέο αυτό Κύκλο του Megaron Plus: «Η παράδοξη επιμονή του θρησκευτικού φαινομένου στον σύγχρονο κόσμο και η καθοριστική […] επιρροή του, αντίθετα από τις ιστορικές προβλέψεις, καθιστά αναγκαία την ανοιχτή και αδογμάτιστη επανασυζήτησή του. Αυτό ακριβώς θα αποπειραθούμε […], μακριά πάντως από τις σχετικές αφορμές της επικαιρότητας. Ο διάλογος της θρησκείας (περισσότερο της χριστιανικής αναπόφευκτα) με τη σύγχρονη φιλοσοφία, ο διάλογος των θρησκειών μεταξύ τους, καθώς και η σχέση της με την εκκοσμίκευση και τη δημοκρατία είναι οι πτυχές που διαλέξαμε […] να συζητήσουμε». Σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό στηρίζεται η διοργάνωση του νέου κύκλου διαλέξεων του Megaron Plus με τίτλο «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο», στη διάρκεια του οποίου τέσσερις εξέχοντες ομιλητές, άνθρωποι του πνεύματος, πανεπιστημιακοί, καθηγητές φιλοσοφίας, θεολόγοι και νομικοί που έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αντικείμενο, δίνουν ισάριθμες διαλέξεις.
Στην εισήγησή του με θέμα «Χριστιανισμός και διαθρησκειακές σχέσεις» ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Ποικίλα ρεύματα και ομάδες του χριστιανικού χώρου έχουν διαμορφώσει ένα μεγάλο εύρος σχέσεων με τις θρησκείες: από την απόρριψη και τη σύγκρουση μέχρι τη συνύπαρξη και την αναμέτρηση μέσα από τον διάλογο. Οι στάσεις αυτές εντοπίζονται, με διαφορετική ένταση, σε όλο τα διάβα της ιστορίας, ιδιαίτερα όμως ο σχετικός θεολογικός προβληματισμός αναπτύχθηκε τον 20ό αιώνα, οπότε και διαμορφώθηκε η λεγόμενη "θεολογία των θρησκειών”, με πολλές συνηγορίες και αμφισβητήσεις».
O Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, διδάκτωρ Θεολογίας και πτυχιούχος Νομικής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό θεολογικό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη και είναι καθηγητής στο Λύκειο Ζεφυρίου Δυτικής Αττικής. Μεταξύ των έργων του είναι τα βιβλία Η Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται. Η ιεραποστολή ως ελπίδα και ως εφιάλτης (εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2008) και Κανόνες και Ελευθερία (εκδ. Επέκταση, Κατερίνη 2005).
O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία». Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο Υπό το φως του μυθιστορήματος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη.