Τσακλόγλου Πάνος
Νεκτάριος Μιλτιάδης
Παπαρηγοπούλου Πατρίνα
Ράπανος Βασίλης
Κυριαζής Χάρης
Αργείτης Γιώργος
Γιαννίτσης Τάσος
Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος
Πελεκάνος Γρηγόρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/05/2016
Διάρκεια
132:53
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αίγλη Ζαππείου - Διαδικτυακές εκδηλώσεις
Διοργάνωση
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα, Οικονομία
Ετικέτες
σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ασφαλιστικό, οικονομία, ανεργία, οικονομική κρίση, αγορά εργασίας, δημογραφικό
Το «ασφαλιστικό» ψηφίστηκε μεν, αλλά δεν έκλεισε...
Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνηση Πολιτών για Ανοιχτή Κοινωνία θεωρεί ότι η συζήτηση δεν έκλεισε και επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια ενός άλλου διαλόγου για το ασφαλιστικό, με εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016, στον Πολυχώρο των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Σύμφωνα με μελέτη που κατέθεσε το Υπ. Εργασίας, σε επίπεδα οριακής οικονομικής βιωσιμότητας θα κινείται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη. Τα ταμεία παραμένουν ελλειμματικά.
Η «ισότητα» και η «αλληλεγγύη» είναι κατάλληλες αξίες για οικονομική ανάπτυξη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, δημοσιονομικών περιορισμών και υψηλής ανεργίας και αλλαγής παραγωγικού μοντέλου;
Υπήρξε σύνδεση των παρεμβάσεων στην κοινωνική ασφάλιση με το δημογραφικό;
Υπήρξε ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος; Γιατί δεν κατατέθηκαν συνεκτικές προτάσεις από την κοινωνία και τα κόμματα;
Ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου παρουσίασε τις ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες διαφόρων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και θα θέσει τα αξιακά θεμέλια κάθε μιας: Εμείς σαν πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ιδεολογικές/πολιτικές προτιμήσεις δεν έρχονται χωρίς κόστος. Πρέπει να υπάρχει συνέπεια μεταξύ των «πιστεύω» μας και των πράξεών και διεκδικήσεών μας.
Ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος, πρώην Διοικητής του ΙΚΑ, μίλησε για τα αξιακά αίτια της κατάρρευσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης: Να διδαχθούμε από τα λάθη μας.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρηγοπούλου μίλησε για το νέο ασφαλιστικό. Οδηγεί στην ανάπτυξη, στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, βοηθάει στο δημογραφικό; Είναι εφικτή η ενοποίηση ταμείων; Θα υπάρξει ρόλος για τα επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση;
Τέλος, ο Χάρης Κυριαζής Πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιομηχανικής και Επαγγελματικής Επιμόρφωσης - ΣΕΒ και ο καθηγητής Γιώργος Αργείτης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ συζήτησαν με συντονιστή τον καθηγητή. Βασίλη Ράπανο Πρόεδρο ΔΣ της Alpha Bank, τις προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου για να ανιχνευθούν τα θεμέλια και οι προϋποθέσεις διαλόγου που θα οδηγήσουν σε συναίνεση για αυτό το κρίσιμο θεσμό της κοινωνίας μας.
Η εκδήλωση έκλεισε με παρέμβαση του καθηγητή και πρώην Υπουργού Τάσου Γιαννίτση, καθώς και με την ανάγνωση του κειμένου συμπερασμάτων από τον δικηγόρο Γρηγόρη Πελεκάνο, Μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών.
Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Είναι Καθηγητής (σε αναστολή άσκησης καθηκόντων) στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και στο Hellenic Observatory (LSE, London).
Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικής Ανισότητας, Φτώχειας, Κοινωνικού Αποκλεισμού, Οικονομικών Αποδόσεων της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής (κυρίως Αναδιανεμητικού Ρόλου του Κράτους).
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (μεταξύ των οποίων και στα Quarterly Journal of Economics, Economic Journal, Journal of Development Economics, Journal of Policy Analysis and Management, Review of Income and Wealth, Economics of Education Review και Journal of European Social Policy) και συλλογικούς τόμους, έχει παρουσιάσει εργασίες του σε περίπου 200 συνέδρια και ημερίδες και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα. Είναι μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Journal of Economic Inequality και Politica Economica - Journal of Economic Policy.
Διετέλεσε Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, Μέλος της Economic and Financial Committee (EFC) της ΕΕ και του Eurogroup Working Group (EWG), αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014), μέλος της Economic Policy Committee (EPC) της ΕΕ (2010-2011), Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005), του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (2001-2002) και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2006-2009).
Έχει Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, M.A. in Economics και Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Warwick.
Έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Warwick, Bristol, Charles (Prague) και στο London School of Economics. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά Προγράμματα και δίκτυα.
Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου TEMPLE (Philadelphia USA), έχει ειδικευθεί στην ιδιωτική και κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια οικονομική. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στη Χρηματιστηριακή Β. Ελλάδος (1991-93) και στην Εθνική Ασφαλιστική (1993-99), Διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) καθώς και Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (1993-96) και της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004). Πρ. Μέλος της επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος (2015). Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τις περιοχές των εφαρμογών της θεωρίας διαχείρισης των κινδύνων, της σύγκλισης ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών αγορών, της κοινωνικής ασφάλισης για συντάξεις και των συστημάτων υπηρεσιών υγείας.
Η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο δημόσιο δίκαιο με έμφαση στο δίκαιο της κοινωνικής προστασίας. Είναι μέλος του ΔΣΑ, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ασχολείται κυριως σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου και ειδικότερα δικαίου της υγείας και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου.
Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στο οποίο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα Ενδεικτικά, αναφέρονται τα βιβλία Η εξέλιξη στο δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης, περισσότερη αγορά και περισσότερο κράτος, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2004, «Η επικουρική κοινωνική ασφάλιση στο ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2002, Το Δημόσιο δίκαιο της υγείας, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη 2009, Δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης, Νομική Βιβλιοθήκη 2013.
Έχει υπηρετήσει ως: Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνη για τις υποθέσεις κοινωνικής προστασίας (2003-2008), Μέλος της Επιτροπής των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών για την νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που αργότερα ψηφίσθηκε ως Ν. 3029/2002, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Κοινωνικών Εταίρων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (Ν. 3863/2010), αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), αναπληρωματικό μελος της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εμπειρογνώμονας για την ΟΚΕ κ.λπ.
Γεννήθηκε στην Κω το 1947. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2016 Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) (1975) και είναι κάτοχος Master’s στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά (1977) και διδακτορικού (Phd) από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά.
Έχει διατελέσει Υποδιοικητής και Διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας (1995-1998), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε) (1998-2000), Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (2000-2004) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (2009-2012).
Από τον Μάιο του 2014 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank.
Ο Χάρης Κυριαζής σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και είναι κάτοχος ΜΒΑ από το INSEAD και Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στη βιομηχανία (1982-1991), ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1992-1993), και ως σύμβουλος σε θέματα φορολογίας και διοίκησης επιχειρήσεων. Η διαδρομή του στον συμβουλευτικό κλάδο ξεκίνησε από την Arthur Andersen (1994-2000, ως επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος) και συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα ως partner στην Pricewaterhouse Coopers, όπου διετέλεσε επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος. Ο Χάρης Κυριαζής, τόσο από τη θέση του φορολογικού συμβούλου όσο και από την θέση του συμβούλου επιχειρήσεων, έχει συνεργαστεί με ευρύτατο φάσμα πελατών, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών και ξένων βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, τραπεζών, μεγάλων ΔΕΚΟ και του ίδιου του Δημοσίου. Είναι σήμερα Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, με αντικείμενο τα φορολογικά, τα κοινωνικά και τα θέματα δημόσιας διοίκησης. Στο παρελθόν διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και Πρόεδρος ΣΕΣΜΑ.
Ο Γιώργος Αργείτης είναι Επιστημονικός Διευθυντής στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και Αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο αντικείμενο στα Πανεπιστήμια Λονδίνου (MSc) και Κέιμπριτζ (Ph.D). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ξένα περιοδικά,όπως Journal of Post Keynesian Economics, Cambridge Journal of Economics, Review of Political Economy, Contributions to Political Economy, the European Journal of Economics and Economic Policies, και τα παρακάτω βιβλία: Παγκοσμιοποίηση, ΟΝΕ και Οικονομική Προσαρμογή. Η Περίπτωση της Ελλάδας (Τυπωθήτω - Γ.Δαρδανός 2002). Οικονομικές Αλλαγές και Κοινωνικές Αντιθέσεις στην Ελλάδα. Οι Προκλήσεις του 21ου Αιώνα (επιμ.) (Τυπωθήτω- Γ.Δαρδανός 2005). Οικονομική Πολιτική Σταθεροποίησης και Αστάθεια στην ΟΝΕ (Παπαζήσης 2011), Χρεοκοπία και Οικονομική Κρίση: Αποτυχία και Κατάρρευση του Ελληνικού Μοντέλου Καπιταλισμού (Αλεξάνδρεια, 2012).
Ο Τάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές-Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ξανά το 1993-1994 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-1995, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000, και διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2000-2001), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-2004), Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και Υπουργός Εσωτερικών (2011- 2012). Μέλος περισσότερων Διοικητικών Συμβουλίων σε Οργανισμούς και επιχειρήσεις σε διάφορα έτη.
Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα (σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εκδόσεις) για θέματα ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, διεθνών επενδύσεων, την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά της τεχνολογίας, τη βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ΟΝΕ.
Πιο πρόσφατα βιβλία του: "Το ασφαλιστικό και η κρίση" (2016, εκδ. Πόλις), "Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης" (2016, εκδ. Πόλις, με Στ. Ζωγραφάκη). Πρόσφατα άρθρα: "Reflections on Banking Union", "Fiskalkonsolidierung und Einkomensverteilung", "Industrial Policy in Times of Crisis: The Case of Greece" (με I. Kastelli).
Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία -με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το 1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.
Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.
Γεννημένος το 1960 στο Λονδίνο, είναι Senior Partner στην δικηγορική εταιρεία «Μπάλλας, Πελεκάνος και Συνεργάτες ΑΕΔΕ» και επιβλέπει τις Ομάδες Εργασίας Ανταγωνισμού, Αντιπροσωπείας και Διανομής, Διανομής Αυτοκινήτων και Δημοσίων Προμηθειών/ Έργων και Άμυνας. Ο Γρηγόρης είναι μέλος του ΔΣΑ από το 1984 και είναι δικηγόρος στο Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας.
Ο Γρηγόρης σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος διπλώματος Master of Laws (LL.M) του University College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού, Δίκαιο Βιομηχανικής και Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Δίκαιο Εταιρειών και Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο. Έχει παρακολουθήσει το Μακροχρόνιο Φορολογικό Σεμινάριο του ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ και εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό του King's College London με θέμα “Economics of Competition”.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαίου και Πληροφορικής της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Υ/Η και Πληροφορικής (ΕΠΥ), μέλος της επιτροπής συγγραφής των Κανονισμών του Χρηματιστηρίου Παραγώγων, Καθηγητής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College), μέλος του ΔΣ των “ΕΚΟ Χημικά-Διυλιστήρια ΑΕ”, “ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ” και “ΔΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ”. Έχει εργαστεί με πάγια αντιμισθία στην “MobilOilΕλλάς ΑΕ” και έχει διατελέσει Γενικός Νομικός Σύμβουλος της TOYOTA ΕΛΛΑΣ ΑΕ».
Επιπλέον της συμβουλευτικής δικηγορίας, παρίσταται σε δικαστήρια όλων των βαθμών αλλά και σε ελληνικές και διεθνείς διαιτησίες. Δεκάδες αποφάσεις δικαστηρίων επί υποθέσεων που έχει χειριστεί έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά. Έχει συγγράψει άρθρα, επιμεληθεί εκδόσεις και συγγράψει κεφάλαια επί ελληνικού δικαίου σε διεθνείς εκδόσεις επί διαφόρων θεμάτων δικαίου σημάτων, προστασίας λογισμικού, αντιπροσωπείας και διανομής, δικαίου ανταγωνισμού, πτωχευτικού δικαίου και διεθνούς οικονομικού δικαίου. Επιπλέον συμμετέχει τακτικά σαν ομιλητής σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια δικαίου ανταγωνισμού, δημοσίων προμηθειών, αποκρατικοποιήσεων και βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας. Ομιλεί και γράφει στα ελληνικά και αγγλικά.