Kondo James
Διαμαντοπούλου Άννα
Βλάχος Παναγιώτης
Δοξιάδης Αρίστος
Καραγιάννης Τάκης
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
26/09/2016
Διάρκεια
117:15
Εκδήλωση
The 4th industrial revolution: Humans VS Machines
Χώρος
Impact Hub Athens
Διοργάνωση
Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Κατηγορία
Επικοινωνία, Πληροφορική, Τεχνολογία
Ετικέτες
4η βιομηχανική επανάσταση, τεχνητή νοημοσύνη, ρομπότ, παραγωγική διαδικασία, Ελλάδα, ψηφιοποίηση της οικονομίας, e-commerce, ηθική, δίκαιο, προστασία δεδομένων
Το ΔΙΚΤΥΟ πραγματοποίησε ακόμα μια από τις πιο διαδεδομένες δράσεις του, «working breakfast» με τον James Kondo, πρ. Αντιπρόεδρο του Twitter και Πρόεδρο του Twitter Ιαπωνίας, ο οποίος μίλησε για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τις τεράστιες ανατροπές και ευκαιρίες στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και της Ελλάδος.
Ο κ. Kondo αναφέρθηκε στην έκρηξη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλές και διάφορες μορφές της καθημερινότητας μας (αυτοκίνηση χωρίς οδηγό κλπ). Η χρήση των ρομπότ επίσης έχει αρχίσει να επεκτείνεται στην οικονομία και την παραγωγή, ακόμα και στις...διαπροσωπικές σχέσεις καθώς ήδη σε χώρες όπως η Ιαπωνία η χρήση ρομπότ έχει αποκτήσει "φιλικές" διαστάσεις ανάμεσα στις μηχανές και τους ανθρώπους!
Χώρες που αντιμετωπίζουν κυρίως πρόβλημα δημογραφικού έχουν πολλά να επωφεληθούν από τη χρήση ρομπότ, καθώς όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι προστίθενται με ανάγκες φροντίδας, ενώ όλο και λιγότεροι νέοι διαθέτουν πλέον τον απαραίτητο χρόνο. Τεράστια η συνεισφορά τους και σε ζητήματα υγείας και περίθαλψης, όπως και στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ο James Kondo, υπογράμμισε ότι η σχέση ανάμεσα σε ρομπότ και την παραγωγική διαδικασία είναι μία σύνθετη σχέση. Δεν θα είναι μόνο μία σχέση αναπλήρωσης, αλλά συνεργασίας.
Πού βρίσκεται η Ελλάδα απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις;
Είμαστε (σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ) στην ομάδα κρατών-μελών ΕΕ που έχει μείνει πίσω στην ψηφιοποίηση της οικονομίας. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η διαφορά σε αυτή την ομάδα μεγαλώνει. Μερικά παραδείγματα:
Στην Κύπρο ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το e-commerce, ισοδυναμεί με 7,3% του συνολικού τους τζίρου.
Στην Πορτογαλία (στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 10 υπαλλήλους) ο τζίρος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αγγίζει το 13% .
Στην Εσθονία, την πρωταθλήτρια των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, η νέα γενιά fiberσυνδέει το 86% των νοικοκυριών.
Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ελλάδα:
Ο τζίρος του e-commerce ισοδυναμεί με 1,2% του συνολικού τζίρου, τελευταίοι στην ΕΕ. Ο τζίρος ηλεκτρονικής τιμολόγησης (πάλι στις επιχειρήσεις με πάνω από 10 υπαλλήλους), αγγίζει το 4.1 % τελευταίοι στην ΕΕ.
Το ίδιο και στο New Generation Access (fiber), όπου αφορά μόνο στο 36% των νοικοκυριών - και πάλι ουραγοί στην ΕΕ.
Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Kondo, έχει πολλά να δώσει στην εν εξελίξει συζήτηση για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ένωση όλων των τεχνολογιών επικοινωνίας με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, η πλήρης αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση και αλληλοεπίδραση με τον άνθρωπο (cyber-physical systems, internet of things, cloud computing), μπορούν να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα εργαλεία στον Τουρισμό, στην τεχνολογία παραγωγής τροφίμων κλπ.
Τέλος, ο James Kondo υπογράμμισε τα νέα ζητήματα ηθικής και δικαίου που προκύπτουν για την προστασία των δημόσιων δεδομένων τα οποία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Ο James Kondo είναι πρώην Αντιπρόεδρος του Twitter Inc. και Πρόεδρος του Twitter Ιαπωνίας. Ο James είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hitotsubashi. Έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου της ιαπωνικής κυβέρνησης, και έχει ασχοληθεί με την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία της G8.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.
Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Καρπενήσι Ευρυτανίας, όπου αποφοίτησε από το Γενικο Λύκειο. Είναι ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, δημόσιων πολιτικών και επικοινωνίας. Εχει σπουδάσει Νομικά, Δίκαιο της Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο), στο Ηνωμένο Βασίλειο (LSE) και στις Η.Π.Α (Harvard Kennedy School of Government) και είναι υπ. Δρ. Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Έχει εργαστεί ως σύμβουλος και επικεφαλής πολιτικής και πολιτικής επικοινωνίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ έχει συνεργαστεί με εταιρίες, πολιτικά κόμματα, ερευνητικά ινστιτούτα, την ελληνική Κυβέρνηση (2009-2011), το Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών. Κατά τη θητεία του στη δημόσια διοίκηση ασχολήθηκε με τη δημόσια επικοινωνία, την αστική αναγέννηση, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την ανοιχτή διακυβέρνηση, τη διαφάνεια, τα εργασιακά, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ έχει υλοποιήσει αρκετές προεκλογικές καμπάνιες σε τοπικο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Είναι ιδρυτικό μέλος της κίνησης «Μπροστά» και εκπρόσωπος του «Προοδευτικού Φόρουμ». Είναι συνιδρυτής και υπεύθυνος στρατηγικής της πρωτοβουλίας «Vouliwatch», ενεργό μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Διάζωμα” για την αναγέννηση των αρχαίων θεάτρων και ένας από τους ενεργούς υποστηρικτές του κινήματος για την ανοιχτή διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Συμμετέχει σε διεθνή ακαδημαϊκά συνέδρια και αρθρογραφεί συστηματικά για θέματα πολιτικής οικονομίας, δημοκρατικών θεσμών και διαγενεακής δικαιοσύνη στον ελληνικό Τύπο και στο Διαδίκτυο.
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι οικονομολόγος. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και οικονομικά στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με μελέτες δημόσιας πολιτικής για το ελληνικό κράτος και για διεθνείς οργανισμούς. Συμμετείχε σε πιλοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη την Ευρώπη, και στη συνέχεια διοίκησε εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων. Από το 1995 εργάζεται σε Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital) για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Έχει αξιολογήσει εκατοντάδες επιχειρηματικά σχέδια, και έχει συνεργαστεί από κοντά με δεκάδες επιχειρηματίες. Από το 2010 γράφει άρθρα για την κρίση και τους θεσμούς στην ελληνική οικονομία. Ιστολογεί στο aristosd.wordpress.com.
Ο Τάκης Καραγιάννης είναι δημοσιογράφος.