Φαραντάτος Παναγιώτης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/10/2011
Διάρκεια
26:13
Εκδήλωση
17η Επιστημονική Συνάντηση Ιδρύματος Le Corbusier. "Μάτια που βλέπουν... την Ακρόπολη" Εκατό χρόνια από το Ταξίδι της Ανατολής του Le Corbusier
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς
Διοργάνωση
Ίδρυμα Le Corbusier
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Μουσείο Μπενάκη
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
"Ταξίδι της Ανατολής", Άθως, Le Corbusier, Jeanneret
Ανάμεσα στους σταθμούς του Ταξιδιού της Ανατολής, η εμπειρία του Άθω διαφοροποιείται αισθητά. Οθωμανική κτήση αλλά εξολοκλήρου ορθόδοξη, η χερσόνησος απέχει από τις απολαύσεις της Πόλης όσο κι από την κλασικιστική Αθήνα. Μετεωρισμένη στο ενδιάμεσο δυο κόσμων, μοιάζει να είναι μια άλλη Ελλάδα. Εκεί, ο Charles Edouard Jeanneret θα περάσει τις δύο πλέον ιδιόρρυθμες εβδομάδες του ταξιδιού του. Καταβεβλημένος από μια τροφική δηλητηρίαση θα επιχειρήσει να αντεπεξέλθει με τη συνεχή κατανάλωση κρασιού και μαστίχας, βιώνοντας μια κατάσταση εκτός λογικής.
Παρόλα αυτά, ο Le Corbusier, θα παραδώσει για τον Άθω το πιο μεγάλο και ιδιοσυγκρασιακό κεφάλαιο του “Ταξιδιού της Ανατολής”, κείμενο με εξαιρετικές αντιφάσεις που φτάνουν από τον θαυμασμό ως την αποστροφή, αλλά και 43 ολόκληρες σελίδες με σημειώσεις και σχέδια στο carnet του και αρκετές φωτογραφίες.
Η παρούσα έρευνα ανασυντάσσει τις σημαντικότερες εντυπώσεις του Le Corbusier από την παραμονή του στον Άθω και το πέρασμα του από τη Θεσσαλονίκη, με βάση δημοσιευμένο αλλά και αδημοσίευτο υλικό, εστιάζοντας σ' αυτήν την άλλη Ελλάδα και στην συνάντηση με έναν τόπο μυστικό, σχεδόν μη αντιληπτό. Επιπλέον, εντοπίζει αναδρομικές επανεμφανίσεις του Άθω, στον γραπτό λόγο και το χτισμένο έργο του αρχιτέκτονα και υποστηρίζει μια ουσιαστική ενσωμάτωση του ως εσωτερικού τοπίου που επανέρχεται στις προσωπικές επιλογές του αρχιτέκτονα, μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.
Ο Παναγιώτης Φαραντάτος είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. (2007) με μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία αρχιτεκτονικής (ΔΠΜΣ “Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός”, Ε.Μ.Π., 2010, υπότροφος ΙΚΥ) . Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην μοντέρνα αρχιτεκτονική, την Μεσόγειο και τον ερωτισμό ως εργαλείο κατανόησης του αρχιτεκτονικού χώρου. Εργάστηκε προσφέροντας επικουρικό διαδακτικό έργο στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. (2009-2010). Από το 2009 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα ασχολούμενος με ιδιωτικά έργα μικρής κλίμακας ενώ έχει συμμετάσχει σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και συνέδρια.