Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η αναγέννηση μιας πόλης – 100 χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (1917 – 2017)

Μπουτάρης Γιάννης, Μπλιάτκας Κώστας, Γούναρης Βασίλης, Καλογήρου Νίκος, Χεκίμογλου Ευάγγελος, Hislop Victoria, Καιρίδης Δημήτρης

5 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:22:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 937
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης έγινε από τους διοργανωτές. Το Blod ευχαριστεί το Δίκτυο Ναυαρίνο για την παραχώρηση του video.

Επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Η αναγέννηση μιας πόλης – 100 χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (1917 – 2017)» πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης»  του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση, την οποία προλόγισαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Γενικός Διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος Κώστας Μπλιάτκας, συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Κολλέγιο Ανατόλια και η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος με ομιλητές τον Βασίλειο Κ. Γούναρη, Καθηγητή Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων / Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ, τον Νίκο Καλογήρου, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων / ΠΣ ΑΠΘ, τον Ευάγγελο Χεκίμογλου, Διδάκτορα Οικονομικής Ιστορίας και Έφορο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και τη βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο, Victoria Hislop.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο.

Μπουτάρης Γιάννης τ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 και υπήρξε ο 60ος Δήμαρχος της πόλης με την οποία συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του από τα μαθητικά του χρόνια. Ήταν πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος και άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1992) της «Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης» που πρωτοστάτησε στην αποτροπή του μπαζώματος της παλιάς παραλίας της πόλης. Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2002 με τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Τώρα” του Αγάπιου Σαχίνη. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το 2004, στην τελευταία, μη εκλόγιμη τιμητική θέση, μετά από πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Στις 7 Ιουλίου 2005 δημιούργησε τη δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, με το ψηφοδέλτιο της οποίας εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 2006. Τον Μάρτιο του 2009 μαζί με τον Στέφανο Μάνο εμφανίστηκε ως ιδρυτικό μέλος του βραχύβιου κόμματος «Δράση», ενώ τον Οκτώβριο του 2010 υπήρξε ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε διακριθεί ως Ενεργός Πολίτης. Ήταν πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος (1992) της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρκτούρος», που έχει ως σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής. Ήταν επίσης πρόεδρος της επιτροπής «Φύση 2000» και μέλος της διοίκησης του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης», όπως και ιδρυτικό μέλος και μέλος της διοίκησης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2003 του αποδίδεται η διάκριση του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το διεθνούς ακτινοβολίας περιοδικό “ΤΙΜΕ” για την προσφορά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και ήταν ο πρώτος οινοποιός που υλοποίησε τον στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα κρασιά ονομασίας προέλευσης. Τιμώντας τη μνήμη των γονέων του δημιούργησε το ομώνυμο ίδρυμα για τη μελέτη και την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού και χρηματοδότησε συνέδρια και εκδηλώσεις. Τιμήθηκε ως «οινοποιός της χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα, από την Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου.

Μπλιάτκας Κώστας Δημοσιογράφος - Γενικός Διευθυντής Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος
Γεννήθηκε στη Νάουσα το 1957. Πτυχιούχος βιολογίας του ΑΠΘ. Σπούδασε επίσης οργάνωση και διοίκηση Μέσων Ενημέρωσης. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στις εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη", ενώ διετέλεσε διευθυντής του 102 FΜ της ΕΡΤ-3 (1994-96) και υποδιευθυντής του τμήματος Διεθνών Παραγωγών (1999-2001) της ΕΤ-3. Εργάστηκε επίσης στην ιδιωτική τηλεόραση και στον αθηναϊκό Τύπο, ενώ συνεργάστηκε με το ΒΒC και με ελληνικά και ξένα περιοδικά. Δημιουργός γνωστών εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση ("Με Μια Τρίτη Ματιά" της ΕΤ-3, την οποία παρουσίαζε επί 12 χρόνια [1995-2006], "Εκ του Πλησίον", "Οι Παρέες της θεσσαλονίκης" κ.ά.). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-θ. Βιβλία του: "Τιτανικός, ψίθυροι από το βυθό" (2012), "Λυπάμαι χάσατε!" (2010), "Ο Ψηλός: Η επίσημη αυτοβιογραφία του Αντώνη Αντωνιάδη", (Μοτίβο, 2007), "Γιώργος Κούδας: Της ζωής μου το παιχνίδι" (Ιανός, 2005), "Εισαγωγή στο Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ" (Ιανός, 2002), "Διονύσης Σαββόπουλος: Υπόγεια Διαδρομή" (Ιανός, 1999).
Γούναρης Βασίλης Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων - Πρόεδρος, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, ΑΠΘ

Ο Βασίλης Κ. Γούναρης είναι Καθηγητής της Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων και Πρόεδρος στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίαςˑ Διευθυντής του Εργαστηρίου Βοηθητικών Επιστημών της Ιστορίας και μέλος της ΜΟΔΙΠ του ΑΠΘ. Έλαβε πτυχίο και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών από το ΑΠΘ και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2009) και Senior Visiting Scholar του Onassis Foundation USA (2013). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα και κινούνται κυρίως στον χώρο της κοινωνικής ιστορίας και της ιστορίας των ιδεών. Είναι συγγραφέας οκτώ μονογραφιών, πολλών δεκάδων άρθρων σε περιοδικά με κριτές και συλλογικούς τόμους, επιμελητής και συν-επιμελητής επτά συλλογικών τόμων και άλλων τόσων με ιστορικές πηγές. Δύο μονογραφίες του βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών. Τιμήθηκε από το ΑΠΘ με Βραβείο Αριστείας για τη συμβολή του
στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Καλογήρου Νίκος Αρχιτέκτων - Ομ. Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Νίκος Καλογήρου γεννήθηκε το 1951 στη Βέροια. Το 1975 πήρε το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Παρίσι στην Ιστορία, Γεωγραφία και Δημογραφία των Πληθυσμών και Κοινωνικών Ομάδων (DEA, EHESS, 1976), στην Πολεοδομία (Certificat, 1976, Diplôme de Formation Supérieure, 1979, CRU) και στην Αστική και Περιφερειακή Ανάλυση (DEA, Univ. Paris l, 1977). Το 1979 πήρε το διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Paris 1 - Panthéon - Sorbonne. Θέμα της διατριβής ήταν n διερεύνηση της αστικοποίησης στους περιφερειακούς οικισμούς της Θεσσαλονίκης.

Είναι καθηγητής αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο οποίο διδάσκει από το 1983, και διευθυντής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού. Έχει επιβλέψει πολυάριθμες διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές. Την περίοδο 1991- 93 ήταν επισκέπτης καθηγητής στη μεταπτυχιακή σχολή της Architectural Association στο Λονδίνο.

Έχει δημοσιεύσει 250 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 120 δημοσιεύσεις αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού έργου σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά ή καταλόγους εκθέσεων. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί 36 βιβλία και τεύχη για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Ως ενεργός πολίτης συμμετέχει στο διάλογο για θέματα της ειδικότητάς του παρουσιάζοντας τακτικά τις απόψεις του στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, στην τηλεόραση, καθώς και από το ραδιόφωνο.

Το ερευνητικό και εφαρμοσμένο έργο του εκτείνεται στους τομείς της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, του αστικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας και της επανάχρησης συνόλων και κτισμάτων. Συμμετείχε ως υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής σε 30 ερευνητικά προγράμματα που ανατέθηκαν από διάφορους φορείς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργεία, Δήμοι, Πανεπιστήμια). Έχει μελετήσει πολυάριθμα ιδιωτικά και δημόσια έργα που περιλαμβάνουν κατοικίες, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, πανεπιστημιακά κτίρια, μελέτες αστικού σχεδιασμού-πολεοδομίας και αποκαταστάσεις. Το εφαρμοσμένο έργο του έχει δημοσιευθεί και παρουσιαστεί στον ειδικό τύπο και σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε ακόμη συμμετοχή στη διοργάνωση και επιμέλεια σημαντικών αρχιτεκτονικών εκθέσεων. Το συνθετικό έργο του έχει τιμηθεί με 32 βραβεία και διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Χεκίμογλου Ευάγγελος Διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας και Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών Α.Π.Θ. Συγγραφέας, αρθρογράφος και επιμελητής εκθέσεων και τηλεοπτικών εκπομπών. Ασχολείται συστηματικά με την κοινωνική και γεωγραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης και την φωτογραφική ιστορία του Αγίου Όρους. Για την ιστορική αρθρογραφία του στον Τύπο, έχει τιμηθεί με βραβείο Ιπεκτσί. Εργάστηκε ιδιαίτερα πάνω στην παρουσιάση της φωτογραφίας ως ιστορικού τεκμηρίου, επιμελούμενος εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο κυρίως επιστημονικό έργο του περιλαμβάνονται εξήντα ανακοινώσεις, με θέμα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Hislop Victoria Συγγραφέας

Η Victoria Hislop σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Οξφόρδη. Πριν γίνει συγγραφέας ασχολήθηκε με τις εκδόσεις, τις δημόσιες σχέσεις και τη δημοσιογραφία.

Έγραψε το μυθιστόρημα «Το Νησί» το 2005, εμπνευσμένη από μια επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία λεπρών. Το βιβλίο της έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, εκδόθηκε σε τριάντα γλώσσες, με πωλήσεις πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων για την ελληνική τηλεόραση. Η Victoria Hislop συμμετείχε επίσης ως σύμβουλος σεναρίου στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος στην Ελλάδα, η οποία κατέγραψε πρωτοφανή ύψη τηλεθέασης. Η ίδια ανακηρύχθηκε Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας της Χρονιάς στα βραβεία Galaxy British Book και αυτή τη στιγμή είναι πρέσβειρα για την αντιμετώπιση της λέπρας.

Στη συνέχεια, η αγάπη της για τη Μεσόγειο την οδήγησε στην Ισπανία και στο μυθιστόρημά της «Ο Γυρισμός», στο τρίτο της μυθιστόρημα, «Το Νήμα», η Victoria επιστρέφει στην Ελλάδα για να εξιστορήσει τη συγκλονιστική ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και το τέταρτό της βιβλίο είναι μια θαυμάσια συλλογή διηγημάτων με φόντο την Ελλάδα, «Ο Τελευταίος Χορός και Άλλες Ιστορίες». Τον Οκτώβριο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Η Ανατολή» με την ιστορία της να αναφέρεται στην Κύπρο.

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Η Victoria μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας.

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Σχετικές ομιλίες