Αρχοντής Στάμος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/05/2019
Διάρκεια
00:13:14
Εκδήλωση
Pint of Science Festival 2019
Χώρος
MoMix
Διοργάνωση
Pint of Science
Κατηγορία
Επικοινωνία
Ετικέτες
Pint of Science, fake news, ψευδείς ειδήσεις, εγκέφαλος, εξαπάτηση
Το BLOD βιντεοσκόπησε 2 ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Pint of Science Festival 2019, τη Δευτέρα 20 Μαΐου στο MoMix Bar. Ακολουθούν η σύνοψη της ομιλίας και το Δελτίο Τύπου των διοργανωτών για το Pint of Science Festival:
Η ανατομία των fake news: Γιατί ο εγκέφαλος μας είναι ευάλωτος στις ψευδείς ειδήσεις;
Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς τη φράση "fake news"; στο πλαίσιο της διάδοσης παραπλανητικών ή πλήρως ψευδών ειδήσεων. Ωστόσο σπάνια κάνουμε ένα βήμα πίσω για να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους η παραπληροφόρηση είναι τόσο διάχυτη στην εποχή της πληροφορίας. Συγκεκριμένα, τείνουμε να εστιάσουμε στις τεχνολογικές παραμέτρους του προβλήματος, παραβλέποντας τον ανθρώπινο παράγοντα. Για ποιο λόγο είμαστε τόσο επιρρεπείς στο να εξαπατηθούμε από ένα άρθρο ή ένα βίντεο, ποιες παγίδες στήνει η φυσιολογία μας και γιατί; Σε αυτή την ομιλία θα βάλουμε τον εγκέφαλο στο μικροσκόπιο προσπαθώντας να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα καθώς και στο πιο βασικό ερώτημα όλων: Πως μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις παγίδες;
Αυτό τον Μάιο, η γνώση ξεχείλισε από τα ποτήρια μας… Σε πέντε από τα πιο κεντρικά bars της Αθήνας, για 3 συνεχόμενες μέρες συζητήσαμε και θα ήπιαμε στην υγειά της Επιστήμης!
Pint of Science! Η «εναλλακτική» μορφή επικοινωνίας της Επιστήμης, ένα πρωτότυπο και τολμηρό μέσον διάδοσης της γνώσης, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Σήμερα πραγματοποιείται σε 24 χώρες και 400 πόλεις παγκοσμίως.
Τι είναι όμως το Pint of Science και από πού ξεκίνησε;
Ένα μεγάλο κίνημα στα πλαίσια της διάχυσης της επιστήμης με ‘αντισυμβατικό’ αλλά και ελκυστικό τρόπο. Ξεκίνησε το 2012 από μια παρέα φίλων ερευνητών στα εργαστήρια του Imperial College of Science, Technology and Medicine στο Λονδίνο υιοθετώντας την φιλοσοφία των pubs. Σκοπός είναι να φέρει κοντά τους επιστήμονες και την κοινωνία με τρόπο απλό και άμεσο, στο οικείο και φιλικό περιβάλλον ενός bar. Όραμα της ομάδας να διαδοθεί το πάθος για τη γνώση και την επιστημονική έρευνα. Από το 2015 πραγματοποιείται ανά την υφήλιο, μέσα σε μια κανάτα μπύρα και κερδίζει συνέχεια τις καρδιές όλων…
Από τις 20 έως τις 22 Μαΐου, 42 εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζήτησαν στην Αθήνα για τα μικρά και μεγάλα «θαύματα» της επιστήμης και τεχνολογίας που απασχολούν την καθημερινότητά μας και μοιραστήκαμε τις «ανησυχίες» μας με ένα πότο στο χέρι.
Λίγα από τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν τα:
–Ενσυνειδητότητα vs φλερτ, αξίζει το debate;
–Ταξίδι στο Κέντρο της γης, στο χάος και στις μαύρες τρύπες
–Κοινωνία ώρα μηδέν:Bαck to basics
–Καράβια και χαμένοι θησαυροί στον χάρτη του βυθού
–Drones και έξυπνες μηχανές, μας απειλεί ή τεχνητή νοημοσύνη;
-Technology, Science and Business or just the future?
-Tweet και βγαίνω, ο γρίφος των χαμένων πληροφοριών
Μια ποικιλία έξι συναρπαστικών επιστημονικών θεματικών κυριάρχησαν στις συζητήσεις:
Beautiful Mind - νευροεπιστήμη, ψυχιατρική και ψυχολογία.
Atoms to Galaxies - φυσική, χημεία, μαθηματικά.
Our Body - ανθρώπινη βιολογία, υγεία και ιατρική.
Planet Earth- επιστήμες της γης, ζωολογία, φυτική επιστήμη.
Tech Me Out - τεχνολογία, μηχανική και πληροφορική και
Our Society - κοινωνιολογία, δίκαιο, ιστορία, πολιτική.
Η Επιστήμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή μας, δίνει λύσεις, όμως γεννά προβληματισμούς, αγωνίες και ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις. Από τα αρχαία θερμοπώλια, τα καφενεία, τα καφέ, μέχρι τα σύγχρονα και πολυσύχναστα μπαρ, η ανάγκη για επικοινωνία και συζήτηση παραμένει ζωτική. Η κοινωνία και η επιστημονική κοινότητα έχουν ανάγκη για εξωστρέφεια, διάλογο, και ουσιαστική επικοινωνία ώστε να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Το Pint of Science προτείνει έναν σύγχρονο και διαφορετικό τρόπο για να έρθουν πιο κοντά οι επιστήμονες και το κοινό, συνθλίβοντας τα στερεότυπα.
Pint of Science: Όταν η επικοινωνία της επιστήμης γίνεται διασκέδαση.
Ο Στάμος Αρχοντής είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ και επικοινωνιολόγος της επιστήμης στο YouTube όπου διατηρεί το κανάλι εκλαϊκευμένης επιστήμης με τον τίτλο "The Mad Scientist". Είναι, επίσης, αρθρογράφος-ερευνητής στη σελίδα Ellinika Hoaxes.