Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η αποκατάσταση της αφασίας

Παπαθανασίου Ηλίας

25 Μαΐου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 72:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3408
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Παπαθανασίου Ηλίας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
25/05/2012

Διάρκεια
72:54

Εκδήλωση
Γλώσσα και Εγκέφαλος. Αφασία: Από τη θεωρία στην αποκατάσταση

Χώρος
Κεντρικό κτίριο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμίου Αθηνών, Αμφιθέατρο Ι. Δρακόπουλος

Διοργάνωση
Τομέας Γλωσσολογίας - Τμήμα Φιλολογίας - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατηγορία
Γλωσσολογία / Γλωσσικά Θέματα

Ετικέτες
αφασία

Η ομιλία αυτή έχει σαν στόχο να παρουσιάσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν οι λογοθεραπευτές στην κλινική πράξη για την διαχείριση των  ατόμων με αφασίες. Ξεκινώντας από τις διαφορετικές σχολές που έχουν αναπτυχθεί για να ορίσουν και να περιγράψουν το άτομο με αφασία όπως η νευρολογική, η γλωσσολογική, η κοινωνική κλπ, και κάνοντας αναφορά στις αρχές του μοντέλου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), θα οριστεί και θα περιγραφτεί το τι είναι η θεραπεία της αφασίας. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί πως οι διάφορες αυτές προσεγγίσεις είναι σημαντικές στο να καθορίσουν τις στρατηγικές που χρησιμοποιεί ο λογοθεραπευτής στην κλινική πράξη, για να θέσει  τους  στόχους που πρέπει να έχει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα για να γίνει ένα άτομο με αφασία λειτουργικό στις καθημερινές του δραστηριότητες και να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Παραδείγματα θα αντληθούν από μελέτες θεραπευτικών προγραμμάτων  τροπικοτήτων και λειτουργιών του λόγου σε όλες τις διαστάσεις του μοντέλου του ΠΟΥ.

Παπαθανασίου Ηλίας Λογοθεραπευτής - Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Λογοθεραπείας, ΑΤΕΙ Πάτρας

Ο Δρ Ηλίας Παπαθανασίου είναι Λογοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πάτρας και επιστημονικός συνεργάτης και ιδρυτής του Ιατρείου Φωνής και Κατάποσης της  Α' ΩΡΛ Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει 20ετή εμπειρία στο χώρο της αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης. Είναι Διδάκτωρ Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνουκαι έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στην Mayo Clinic στην Αμερική και στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Queensland, Αυστραλίας. Πριν έρθει στην Πάτρα το 2002, ήταν προϊστάμενος του τμήματος Λογοθεραπείας στην μονάδα αποκατάστασης εγκεφαλικού το νοσοκομείου Homerton του Λονδίνου και υφηγητής έρευνας στον Ινστιτούτο Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου όπου ήταν υπεύθυνος της κλινικής της Νευρολαρυγγολογίας. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία (Acquired Neurogenic Communication Diosrders, 2000; The Sciences of Aphasia, 2002; Aphasia and Related Neurogenic Communication Disorders, 2012; Η ανθρώπινη επικοινωνία και οι διαταραχές της, 2012), δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά άρθρα και μελέτες και έχει πάνω από εκατό διεθνείς συμμετοχές με παρουσιάσεις σε διεθνή συνεδρία. Έχει διατελέσει κύριος ομιλητής σε πολλά διεθνή συνεδρία και έχει οργανώσει το 11th International Aphasia Rehabilitation Conference στη Μήλος το 2004 και την 48η ετήσια Συνάντηση του Academy of Aphasia το 2010 στην Αθήνα. Ο Δρ Παπαθανασίου ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου του International Association of Logopedics and Phoniatrics (Διεθνή οργανισμό Λογοπεδικών και Φωνιάτρων) που έγινε στη Αθήνα το 2010. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών Aphasiology, Communication Disorders Quarterly, Acta neuropsychological και υπεύθυνος του τομέα ανασκόπησης επιστημονικών συγγραμμάτων του  International Journal of language and Communication Disorders.  Το 2008, το Βασιλικό Κολλέγιο των Λογοθεραπευτών της Μεγάλης Βρετανίας του απένειμε τον τιμητικό τίτλο του Fellow (η υψηλότερη τιμητική διάκριση για Λογοθεραπευτή στην Μεγάλη Βρετανία), για την διεθνή του συνεισφορά και αναγνώρισης του στο επάγγελμα της Λογοθεραπείας.

Είναι Επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Κλινικής ΩΡΛ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι, ακόμα, Faculty member για το μάθημα "Αφασίες" στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Κλινική Νευροψυχολογία που οργανώνεται από την Πανεπιστημιακή Κλινική Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το University of Texas Medical School, Houston, USA. Έχει πολύχρονη εμπειρία σε νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας και της Αμερικής ενώ είναι μέλος πολλών επαγγελματικών και ερευνητικών Οργανισμών. Μεταξύ των ερευνητικών του ενδιαφερόντος περιλαμβάνονται και οι νευρογενείς διαταραχές λόγου, ομιλίας, φωνής και κατάποσης, οι νευροεπιστήμες στην αποκατάσταση λόγου και ομιλίας, η διάγνωση και αποκατάσταση διαταραχών φώνησης και διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης μετά από χειρουργική κεφαλής και τραχήλου και η οργάνωση και ανάπτυξη υπηρεσιών λογοθεραπείας στο νοσοκομείο.

Σχετικές ομιλίες