Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η αποκατάσταση της νομιμότητας του τηλεοπτικού τοπίου - Συζήτηση

Τσίμας Παύλος, Γεραπετρίτης Γιώργος, Δρόσος Ιωάννης, Κιμπουρόπουλος Κώστας, Δημητρόπουλος Παναγιώτης, Παπαουλάκης Νικόλαος, Ευαγγέλου Αλέκος

28 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 676

Οι βιντεοσκοπήσεις των ομιλιών έγιναν από τους διοργανωτές. Το Blod ευχαριστεί θερμά τη «Νομική Βιβλιοθήκη» για την παραχώρηση του οπτικοακουστικού υλικού. 
 
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης & Επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 & το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, στη Νομική Βιβλιοθήκη, με θέμα: «Πνευματικά δικαιώματα και πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ο νέος Κανονισμός Προσωπικών Δεδομένων και η επίδρασή του στα ηλεκτρονικά δίκτυα και υπηρεσίες - Η αποκατάσταση της νομιμότητας του τηλεοπτικού τοπίου - Ελευθερία της έκφρασης και δυσφημιστικός λόγος». Το συνέδριο διοργάνωσε το περιοδικό Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης & Επικοινωνίας (ΔiΜΕΕ), σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη και την Economia υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Το Blod δημοσιεύει τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Όσοι επιθυμούν να δουν όλες τις ομιλίες του διήμερου συνεδρίου μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα της Νομικής Βιβλιοθήκης www.nb.org
 


Τσίμας Παύλος Δημοσιογράφος, ΤΑ ΝΕΑ & ΣΚΑΪ

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1953.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε για λίγο ως δικηγόρος και από το 1980 δημοσιογραφεί. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, παρουσιάζει ενημερωτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και είναι σύμβουλος έκδοσης της Huffington Post Greece.

Διετέλεσε επί χρόνια συντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ στον Ριζοσπάστη και ήταν διευθυντής της εφημερίδας Πρώτη, του περιοδικού Ταχυδρόμος και του ραδιοφωνικού σταθμού "902 Αριστερά στα FM".

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε το 1993 με την εκπομπή Μετρό, που προβαλλόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Mega Channel παρουσιάζοντας τις εκπομπές Το μήλον της έριδος και Video. Αμέσως μετά εργάστηκε στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ) και επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στο Mega με την εκπομπή Έρευνα. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 όπου παρουσίαζε την εκπομπή Ημερολόγιο Σαββάτου.

Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Κατερίνα Πουλοπούλου και έχει δύο κόρες.

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Ο φερετζές και το πηλήκιο" (εκδόσεις Μεταίχμιο) ένα πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης. Ο δημοσιογράφος συγκέντρωσε τεκμηριωμένο υλικό, μέσα από το οποίο καταγράφει την ιστορία και την σχέση της πολιτικής με την τηλεόραση.

Γεραπετρίτης Γιώργος Υπουργός Επικρατείας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι Υπουργός Επικρατείας.

Γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών. Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Έχει πτυχίο από το Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ, LL.M. Δημοσίου Δικαίου από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και Διδακτορικό Δίπλωμα Δικαίου από Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Δρόσος Ιωάννης Ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών

Γεννήθηκε το 1951 - Δικηγόρος Α.Π., δικηγόρος Αθηνών από το 1977. Συζευγμένος με την δημοσιογράφο κριτικό-λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά πατέρας ενός τέκνου ηλικίας 18 ετών.

Σπουδές
Visiting Scholar στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (1992-1993).
Διδάκτωρ στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1982).
Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1981) 
Πτυχίο Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (1975)
Γερμανική Σχολή Αθηνών (1963-1969).

Ξένες γλώσσες: Γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά.

Πανεπιστημιακή σταδιοδρομία
1983 - σήμερα: λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής και Καθηγητής (από το 1997) Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. 
Με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα συμμετέχει ή συντονίζει ακαδημαϊκά προγράμματα σε διάφορες χώρες, όπως Ινδία, Λατινική Αμερική, Αρμενία, Τουρκία και άλλες.

Κυριότερο συγγραφικό έργο
-Η νομική θέση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα (1982)
-Ελληνική συνταγματική τάξη και Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις διεθνείς σχέσεις (1987)
-Το δικαίωμα ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων. Η δυνατότητα μιας νομοθετικής ρύθμισης (1990)
-Δημόσια τάξη και δημόσια ασφάλεια ως έννοιες του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου (1991)
-Δοκίμιο ελληνικής συνταγματικής θεωρίας (1996)
-Συνταγματικοί περιορισμοί της ιδιοκτησίας και αποζημίωση (1997)
-Πολυάριθμα άρθρα σε θέματα Συνταγματικού, Διοικητικού, Ευρωπαϊκού Δικαίου

Άλλες δραστηριότητες
Δικηγόρος, εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Καλλιμόπουλος -Λουκόπουλος - Χιωτέλλης _KLC"
Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του European Law Research Center του Πανεπιστημίου του Harvard (1994-1997)
Μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου (1997 - σήμερα)
Σύμβουλος των Υπουργών Εμπορίου (1984-1989), Σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης (1995), Βιομηχανίας Ενέργειας & Τεχνολογίας (1995), Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών (1993-1994) και Εσωτερικών Προεδρίας Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1994-1996).
Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή 113της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, με αυτή την ιδιότητα, συντονιστής για την συμμετοχή της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την Mid Term Review του Γύρου της Ουρουγουάης της GATT (1989), Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε (Επιτροπή 113) που είχε την ευθύνη του συντονισμού των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. στα πλαίσια του Γύρου της Ουρουγουάης της GATT (1994), και με αυτήν την ιδιότητα συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και στην διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Μαρακές, Μαρόκο 1994)
Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ((1998-2001) και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1997-2001).

Κιμπουρόπουλος Κώστας Διευθύνων Σύμβουλος ΣΚΑΪ

Ο Κώστας Κιμπουρόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Είναι Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Από το 1974 έως και το τέλος του 1989 έκανε οικονομικό, πολιτικό ρεπορτάζ στον Ημερήσιο Τύπο. Από το 1990 έως και το 2002 ήταν Διευθυντής και Γενικός Διευθυντής Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης σε ηλεκτρονικά μέσα. Έχει διατελέσει Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Από το 2005 έως και το 2007 υπήρξε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.


Σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Δημητρόπουλος Παναγιώτης Δικηγόρος, ΔΜΣ
Παπαουλάκης Νικόλαος Αντιπρόεδρος ΕΕΤΤ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μηχανικός Η/Υ

Ο Δρ. Νικόλαος Παπαουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1977. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ). Έλαβε το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 2002. Το 2007 εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα «Τεχνικές αποσυμφόρησης και βελτιστοποίησης δικτύων κινητών επικοινωνιών 2ης, 3ης γενιάς και ασύρματων τοπικών δικτύων WLAN», στο ΕΜΠ.

Από το 2001 έως το Δεκέμβριο του 2013 ήταν επικεφαλής ερευνητής στο Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα ως τεχνικός διαχειριστής με γνωστικό αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες και ειδικά την περιοχή των Δικτύων Κινητών-Προσωπικών Επικοινωνιών και Δικτύων Η/Υ.

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στο χώρο των ασύρματων δικτύων, όπως GSM 900, DCS 1800, WCDMA 2100, WLAN, WiMax, DVB-T/H και LTE, με έμφαση στη βέλτιστη σχεδίαση του ραδιοδικτύου, τις τεχνικές βέλτιστης διαχείρισης ραδιοπόρων και τη διαδικτύωση ετερογενών δικτύων.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 73 εργασίες σε έγκυρα διεθνή συνέδρια και αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, έχει λάβει βραβείο για την καλύτερη δημοσίευση στο «15ο IST Mobile & Wireless Communication Summit 2006» με τίτλο «Congestion Avoidance Control Mechanism for Mobile Cellular Networks». Έχει συμμετάσχει στην ομάδα εργασίας του ΙΕΕΕ 802.11k για τεχνικές διαχείρισης ραδιοπόρων σε δίκτυα ΙΕΕΕ 802.11.

Ως Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχεδίασε και ανέπτυξε το αναγνωρισμένο σύστημα μέτρησης των ευρυζωνικών ταχυτήτων και χαρακτηριστικών, «ΥΠΕΡΙΩΝ» (www.hyperiontest.gr). Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα με το οποίο οι πολίτες μετρούν, ελέγχουν και συγκρίνουν την απόδοση, την πραγματική ταχύτητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρυζωνικής σύνδεσής τους ανά γεωγραφική περιοχή στην ελληνική επικράτεια. Το «ΥΠΕΡΙΩΝ», που χρησιμοποιείται ήδη από χιλιάδες πολίτες, πρόκειται να υλοποιηθεί και για τα κινητά τηλεπικοινωνιακά συστήματα 3G και 4G-LTE.

Επίσης, συμμετείχε στην συμβουλευτική επιστημονική ομάδα του τελικού χάρτη ψηφιακής τηλεόρασης.

Από το Δεκέμβριο του 2013, είναι Αντιπρόεδρος για τον τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ΕΕΤΤ, ενώ έχει διατελέσει Μέλος της από το Σεπτέμβριο του 2009.

Ευαγγέλου Αλέκος Πρόεδρος Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Αρχής για την Πνευματική Ιδιοκτησία, ο πρώτος Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και ο πρώτος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εντατικής Θεραπείας. Διετέλεσε επίσης ως Πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής Καλαθοσφαίρισης και για περίπου 25 χρόνια Πρόεδρος της Ανώτατης Δικαστικής Επιτροπής Αθλητισμού.

Σχετικές ομιλίες

Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής 01:31:41

Απρ 04, 2014

Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής

Limbourg Peter Μεμής Χρήστος Μπακογιάννη Ντόρα Παπαδημούλης Δημήτρης Fuchtel Hans-Joachim Κολανιάν Ιάκωβος Μοσκόβου Σπύρος

Γλώσσα: Ελληνική, Γερμανική (με ελληνικούς υποτίτλους)