Λεφαντζής Μιχάλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/02/2020
Διάρκεια
01:40:23
Εκδήλωση
Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής - Διαλέξεις της Πέμπτης
Χώρος
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Διοργάνωση
Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
τύμβος Καστά, Αμφίπολη, τύμβος, διεπιστημονική προσέγγιση, τάφος, ταφικά μνημεία, μνημείο
Ο Αρχιτέκτων Μηχανικός Δρ Μιχάλης Λεφαντζής ο οποίος υπήρξε ο Αρχιτέκτων της ανασκαφής του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη - από το 2011 ως το 2014 - και στη συνέχεια και μέχρι σήμερα είναι επιβλέπων και μελετητής στο έργο στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών "Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής".
Αντικείμενο της διάλεξης ήταν η εννεαετής διαδρομή της αρχιτεκτονικής έρευνας και μελέτης του μνημειακού συνόλου του Τύμβου Καστά, από την ανακάλυψη του περιμετρικού αναλημματικού τοίχου και του Ταφικού Μνημείου μέχρι σήμερα.
Στην παρουσίαση περιλαμβάνονται:
• η εξέλιξη των κατασκευαστικών φάσεων και επεμβάσεων επισκευής του οικοδομικού συνόλου του Τύμβου
• τα τεχνικά και μορφολογικά ζητήματα που προέκυψαν από την τεκμηρίωση των αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών
• η διεπιστημονική προσέγγιση μέσα από την οποία εξήχθησαν συμπεράσματα για την μόρφωση του Τύμβου βασισμένη σε γεωτεχνικά, γεωστατικά, γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα
• η έρευνα, ταύτιση και απόδοση διάσπαρτων μαρμάρινων μελών στον περιμετρικό αναλημματικό τοίχο και το Ταφικό Μνημείο.
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ (1993) και Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, στην «Πολιτιστική Κληρονομιά και Διαχείριση» (2000). Επιβλ. Καθ.: Γ. Π. Λάββας, Ακαδημαϊκός.
(Βοηθός και συνεργάτης του Γεωργίου Λάββα από το 1994 έως το 2006 )
- Εργάζεται στην Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, σε αναστηλωτικά έργα αρχαίων μνημείων και συνόλων στην Ελλάδα.
- Αρχιτέκτων της ανασκαφής του Τύμβου Καστά Αμφιπόλεως (2011-2014) και εν συνεχεία επιβλέπων και μελετητής στο έργο στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (2015-σήμερα).
- Εργάστηκε στην Εφορεία Ακροπόλεως και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών του Υπουργείου Πολιτισμού στις Κλιτύες της Ακρόπολης ως μελετητής και επιβλέπων των αναστηλωτικών και τεχνικών έργων στην Βόρεια και Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, σε μνημεία όπως η Στοά του Ευμένους, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ο Βωμός και ο Περίβολος του Ασκληπιείου (Νότια Κλιτύς) και η Κλεψύδρα και τα Ιερά Σπήλαια του Διός και του Απόλλωνος Υποακραίου (Βόρεια Κλιτύς) (2000- 2015).
Ακαδημαϊκή Δραστηριότητα
- Έχει διδάξει στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών «Πολιτιστική Κληρονομιά και Διαχείριση» (2001-2004), στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιστορία της Πόλης και της Πολεοδομίας και Αστικό Σχεδιασμό (2003-2014) και Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολεοδομίας και Ιστορία Τέχνης (ΕΛΠ12) στο τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2014-2016).
- Υπήρξε συνεργάτης του Γραφείου Ερευνών Αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Αθηνών (2004 – 2006).
- Έχει δώσει σειρά διαλέξεων για την Ιστορία Αρχιτεκτονικής και την Προστασία Μνημείων, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μιλάνου, στο Κέντρο Βιτρουβιανών Σπουδών στην πόλη Φάνο της Ιταλίας, στις Αρχαιολογικές Σχολές της Φλωρεντίας και της Κοπενχάγης (Saxo Institute), στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, στο Μεταπτυχιακό Προστασίας Μνημείων του ΑΠΘ, στους Φίλους της Ακρόπολης, στους Φίλους του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, στον «Κύκλο» κ.α.
Αναστήλωση και Προστασία Μνημείων
- Έχει μελετήσει τμήμα του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως (τον Γολγοθά και τις οικοδομικές φάσεις του Ναού) όπως και του Ναού του Καθίσματος στην Ιερουσαλήμ κατά την ανακάλυψη και ταύτισή του ως συνεργάτης του Γ. Π. Λάββα (πρόγραμμα ΥΠΕΞ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, 1996-2003), τον Αγ. Νικόλαο Οχιάς μια βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα στη Μάνη που αναστηλώσε πρόσφατα, το Θέατρο και το ιερό της Καλυδώνος με τους Soren Dietz και Jesper Jensen (2004-2006), την αρχαία Πλευρώνα με την εποπτεία του Λάζαρου Κολώνα, την αναπαράσταση της κεραμικής ανωδομής του Αρχαϊκού Ναού του Απόλλωνα του Θέρμου με την Gerhild Huebner, όπως και την αρχιτεκτονική μελέτη του αρχαίου Γυμνασίου της Αμφίπολης με την αρχαιολόγο Κ. Λαζαρίδου. Συνεργάζεται επίσης με την Αρχαιολόγο Ελένη Κόρκα στην ανασκαφή της αρχαίας πόλης της Τενέας, της οποίας το κέντρο, μόλις ανακαλύφθηκε.
- Το 2017, ανακάλυψε τμήματα της μηχανής, τους λέβητες και τα κανόνια από τα πρώτα πολεμικά τροχήλατα ατμόπλοια της παγκόσμιας ιστορίας που πήραν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά την Ελληνική Επανάσταση, το «Καρτερία» και το «Επιχείρησις» τα οποία βρέθηκαν ενσωματωμένα σε κτίρια και εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος.
- Ως εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης του Κοσσόβου μετά τον πόλεμο, πήρε μέρος στην καταγραφή, εκτίμηση και αποκατάσταση των καταστροφών Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Συνόλων του Κοσσυφοπεδίου (2004-2005).
Άλλες δραστηριότητες
- Διατέλεσε Γραμματέας της Εταιρείας Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας την περίοδο 2000-2006 και ενεργό μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού «Αρχιτέκτονες» του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων από το 2000 έως το 2011.
- Επιμελητής 3 αρχαιολογικών εκθέσεων με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, έχει επίσης λάβει 3 βραβεία και διακρίσεις σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και 1 σε διεθνή διαγωνισμό της UIA (Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων).
- Έχει δημοσιεύσει το ερευνητικό έργο και τις μελέτες του σε πάνω από 80 επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και αρχιτεκτονικά περιοδικά και 12 άρθρα σε διεθνείς εκδόσεις, όλα επικεντρωμένα σε θέματα ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής και Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας.