Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Αθήνα όπως την είδαν ζωγράφοι και χαράκτες του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών

Αρχοντίδου-Αργύρη Αγλαΐα

30 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 73:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1732
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Κύκλος διαλέξεων στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης

«Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας»


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου διοργανώνει κύκλο πέντε διαλέξεων, οι οποίες θα φωτίσουν διαφορετικές πτυχές των «υπέροχων ερειπίων» του ιστορικού παρελθόντος της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκαν στην τέχνη και τη φωτογραφία. 

Οι επισκέπτες του μουσείου εκτός από τον νοερό περίπατο που τους προτείνει η περιοδική έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας», αλλά και η έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στο Καφέ του Μουσείου «Άνθρωποι στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών, από τον 19ο στον 20ό αιώνα», θα μπορέσουν να εκτιμήσουν την αξία της εικαστικής μαρτυρίας που τα παρουσιαζόμενα εκθέματα φέρουν για τις αρχαιότητες της πόλης μέσα από μια σειρά επιστημονικών παρουσιάσεων εστιασμένων σε επιλεγμένα αθηναϊκά μνημεία, στις μεταμορφώσεις τους μέσα στον χρόνο, αλλά και στον εμβληματικό ρόλο που κατέχει το αρχαιολογικό τοπίο στην πρόσληψη της Αθήνας και της Ελλάδας.

Η Αθήνα όπως την είδαν οι ζωγράφοι και οι χαράκτες του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών 

Οι ζωγράφοι  και χαράκτες , έργα των οποίων κοσμούν τις Συλλογές του   Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών , ήταν  περιηγητές από τη Δυτική Ευρώπη,που ακολούθησαν τις διαδρομές και τα βήματα, όσων  έφθαναν στην Ελλάδα από τον δέκατο πέμπτο έως ως τον εικοστό αιώνα  με τελικό προορισμό τους Αγ.Τόπους και την Κωνσταντινούπολη.

Η  Αθήνα κατέκτησε  συνείδηση των δυτικοευρωπαίων το 1674-5 μετά από την χαρτογράφηση της πόλης και των μνημείων της από ομάδα περιηγητών. Από τότε  το ενδιαφέρον μεγαλώνει και η Αθήνα γίνεται ό  προορισμός του ταξιδιού.

Παρακολουθώντας και αναλύοντας τους Πίνακες και τα χαρακτικά του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, διαπιστώνουμε ότι οι καλλιτέχνες σχεδίαζαν και αποτύπωναν τα μνημεία της κλασικής Αθήνας με επιμέλεια. Οι απεικονίσεις αυτές αποτελούν σήμερα τεκμήρια για την ιστορία των μνημείων, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ιστορικούς και αρχαιολόγους  να παρακολουθήσουν με ασφάλεια την πορεία των μνημείων στον χρόνο, έτσι ώστε η αναπαράσταση ή ακόμα και η αποκατάσταση τους να γίνεται πιστότερη.



Αγλαΐα Αρχοντίδου 
Αρχαιολόγος - Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών



Το "Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία" βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος και στεγάζεται σε δύο ιστορικά κτίρια. Αντικείμενό του έχει την Πόλη των Αθηνών, αφότου έγινε πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού κράτους έως σήμερα. Στο Μουσείο εκτίθενται το πρόπλασμα της Πόλεως των Αθηνών του 1842, ζωγραφικοί πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, ιστορικά έπιπλα και άλλα αντικείμενα, χαλιά, μουσικά όργανα, φωτογραφίες, ιστορικά κείμενα, σπάνια βιβλία και ενθυμήματα.

Αρχοντίδου-Αργύρη Αγλαΐα Αρχαιολόγος - Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων - Επίτιμη Διευθύντρια Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών του Ιδρύματος Βούρου- Ευταξία

Η Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη καταγόταν από τη Λέσβο. Ήταν κόρη ενός εκ των κορυφαίων διανοητών και διδασκάλων του Λεσβιακού Λαού, κατά τον διαρρεύσαντα αιώνα από της Απελευθερώσεως της Λέσβου, του αειμνήστου Βασιλείου Αρχοντίδη. Παντρεύτηκε τον αείμνηστο Παντελή Αργύρη και απέκτησαν μια κόρη, την Άννα–Μαγδαληνή. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την Μουσειολογία και την υποβρύχια αρχαιολογία. Διωργάνωσε Αρχαιολογικά Συνέδρια στην Αθήνα, στην Μυτιλήνη και στη Χίο. Είχε συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε πολλά συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος. Εργάσθηκε ως έκτακτη αρχαιολόγος στην αρχαιολογική Εφορεία της Ρόδου και ως Επιμελήτρια και Έφορος Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα εργάσθηκε στις Εφορείες Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, Εναλίων, Ναυπλίου, Μυτιλήνης και στις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Είχε μεγάλο ανασκαφικό και μουσειακό έργο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Ψαρρά. Οργάνωσε έξι αρχαιολογικούς χώρους, πέντε Μουσεία, Συλλογές και πολλές περιοδικές εκθέσεις στα νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου και στο εξωτερικό. Είχε δώσει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, Καναδά και Αιγύπτου, σε Μουσεία και σε πολιτιστικούς Συλλόγους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είχε δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και είχε επιμεληθεί πολλών αρχαιολογικών εκδόσεων. Χρημάτισε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επί πολύ. Ήταν μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της Ενώσεως Aρχαιολόγων της Ευρώπης και του European Museum Awards. Η Προεδρεία της Ιταλικής Δημοκρατίας τίμησε το έργο της με την απονομή σ’εκείνην του τίτλου «Grande Ufficiale (Prima Classe) Dell’ Ordine Della Stella Solidarieta Italiana». Διετέλεσε Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία.

Σχετικές ομιλίες