Ilıcak Şükrü
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
29/11/2016
Διάρκεια
00:38:56
Εκδήλωση
Η Αθήνα αποκαλύπτει το οθωμανικό και οθωνικό της παρελθόν (σειρά ομιλιών)
Χώρος
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Διοργάνωση
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Αθήνα, οθωμανική αυτοκρατορία, οθωμανικά έγγραφα, ελληνική επανάσταση, πολιορκία της Ακρόπολης, οθωμανική διπλωματία, οθωνική Αθήνα
Με έναν κύκλο ομιλιών και θεματικές ξεναγήσεις στο κέντρο της Αθήνας εγκαινιάζεται φέτος η συνεργασία του Ιδρύματος Λασκαρίδη με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία. Σημαντικοί επιστήμονες μιλούν στο ευρύ κοινό για τα νεότερα δεδομένα της σύγχρονης έρευνας σχετικά με την Αθήνα στα τελευταία χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας και κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα (18ος-19ος αιώνας).
Αφορμή για αυτήν την «αποκάλυψη» της Αθήνας αποτελεί ο ιστότοπος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Travelogues-Με το βλέμμα των περιηγητών, όπου προβάλλεται για πρώτη φορά, τεκμηριωμένα από ομάδα επιστημόνων, το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που περιέχεται στις εκδόσεις των περιηγητών από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα. Το υλικό, κατηγοριοποιημένο και ταξινομημένο, εμπλουτίζεται συνεχώς και είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Η έκτη και τελευταία διάλεξη του κύκλου, με τίτλο "Η Αθήνα στα οθωμανικά έγγραφα στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης" και ομιλητή τον τούρκο ιστορικό Şükrü Ilıcak, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2016 στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Η Αθήνα στα οθωμανικά έγγραφα στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης
Ο ιστορικός Şükrü Ilıcak (Σουκρού Ιλιτζάκ) παρουσίασε Οθωμανικά έγγραφα για την επανάσταση και ειδικότερα για την πόλη της Αθήνας και την πολιορκία της Ακρόπολης. Θέματα που αναπτύχθηκαν είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στο εσωτερικό της οθωμανικής στρατιωτικής μηχανής, τα ζητήματα που προέκυπταν, η διπλωματία και η κατάσταση στην πόλη υπό πολεμικό κλοιό όπως αυτά αντανακλώνται στα διατάγματα του Σουλτάνου και στις αναφορές των Οθωμανών αξιωματούχων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα.
Ο Şükrü Ilıcak (Χ. Σουκρού Ιλιτζάκ) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άγκυρα. Επηρεάστηκε πολύ από την ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» όταν ήταν στο λύκειο, και άρχισε να αναπτύσσει ένα σοβαρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Αποφάσισε να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα και να ειδικευτεί στα λεγόμενα «τρία έθνη» της οθωμανικής αυτοκρατορίας δηλαδή τους Έλληνες, τους Αρμενίους και τους Εβραίους. Συνέχισε τις σπουδές του στην Τουρκία, την Ελλάδα και τις Η.Π.Α. Αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ το 2011, με τίτλο διατριβής “A Radical Rethinking of Empire: Ottoman State and Society during the Greek War of Independence (1821--1826) [Μία ριζοσπαστική αναθεώρηση της Αυτοκρατορίας: Οθωμανικό κράτος και κοινωνία στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης]”. Η διατριβή του εξετάζει την Ελληνική Επανάσταση ως μία οθωμανική εμπειρία, εξερευνώντας συγκεκριμένα πώς ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄ (1808-1839) και η κεντρική κρατική ελίτ προσπάθησαν να εξηγήσουν και να αντιδράσουν στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω τους. Ένα κεφάλαιο της διατριβής του μεταφράστηκε στα ελληνικά και δημοσιεύτηκε το 2010 από τις εκδόσεις του ΣΚΑΪ μαζί με την σειρά ντοκιμαντέρ. Ο Σουκρού Ιλιτζάκ είναι επίσης συγγραφέας του πρώτου εγχειριδίου αυτοδιδασκαλίας της αρμενικής γλώσσας για το τουρκικό κοινό. Μετακόμισε στην Ελλάδα το 2016 και εργάζεται πάνω σε διάφορα εκδοτικά έργα.