Khan-Dossos Navine G.
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
30/11/2017
Διάρκεια
15:29
Εκδήλωση
ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΩΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Διαφορετικότητα, Προσβασιμότητα και Ενσωμάτωση
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)
Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη
US Embassy Greece
British Council
British Embassy Athens
Κατηγορία
Μουσειολογία, Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
μουσεία, φορέας αλλαγής, διαφορετικότητα, προσβασιμότητα, ενσωμάτωση
Τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Είναι πυλώνες υγιών κοινοτήτων και ιδανικοί χώροι για την επικοινωνία και τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων. Καθώς κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με θέματα μετανάστευσης, θρησκευτικής έκφρασης, πολιτιστικής ποικιλομορφίας, διακρίσεων, ταυτότητας φύλου και ίσης μεταχείρισης, η δέσμευση των μουσείων για σεβασμό της διαφορετικότητας, για ισότητα, προσβασιμότητα και κοινωνική ενσωμάτωση δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.
Στο έβδομο ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία, επαγγελματίες των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών συζητούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μουσείων, τον ρόλο τους στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής, και για το πώς η διαφορετικότητα και η προσβασιμότητα συνδέονται άμεσα με την προσέλκυση κοινού, τη χρηματοδότηση, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητά των πολιτιστικών οργανισμών.
Οι ομιλίες του συνεδρίου εξετάζουν πώς τα μουσεία μπορούν να προσελκύσουν διαφορετικά κοινά πέρα από διακρίσεις - φυλετικές, εθνοτικές, ηλικίας, κοινωνικής τάξης, ικανοτήτων, γλώσσας και φύλου - και πώς θα μπορούσαν να δώσουν φωνή σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και να γίνουν χώροι δημιουργικής ανταλλαγής και ανοιχτού διαλόγου. Τέλος, οι ομιλίες αναδεικνύουν πώς οι επαγγελματίες του πολιτισμού μπορούν να κάνουν την προσβασιμότητα μια δια βίου διαδικασία για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, και πως οι οργανισμοί μπορούν να προσεγγίσουν το ζήτημα της προσωπικής ισορροπίας και ταυτόχρονα να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή των κοινοτήτων τους.
Η Navine G. Khan-Dossos (γεν. 1982, Λονδίνο) είναι εικαστική καλλιτέχνις με έδρα την Αθήνα. Τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τον Οριενταλισμό σε ψηφιακά περιβάλλοντα, τη γεωμετρία ως πληροφορία και διακόσμηση, τη βαθμονόμηση εικόνας και τον Ανεικονισμό στο σύγχρονο πολιτισμό.
Η Khan-Dossos σπούδασε Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Αραβικά στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ, Ισλαμική Τέχνη στο Prince’s School of Traditional Art στο Λονδίνο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Καλές Τέχνες από το Chelsea College of Art & Design, Λονδίνο. Το 2014-2015 συμμετείχε στην Ακαδημία Βαν Άυκ στο Μάαστριχτ (Ολλανδία). Έχει συνεργαστεί και οργανώσει εκθέσεις με διάφορα ιδρύματα, όπως το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Ντόχα), το μουσείο Witte de With (Ρόττερνταμ), το Ίδρυμα Delfina (Λονδίνο), τη Βιβλιοθήκη της Αμιέν (Αμιέν), το Μουσείο Leighton House (Λονδίνο), το Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα) και το Ίδρυμα A.M. Qattan (Ραμάλα). Έχει εκδώσει δουλειά της στο “The White Review” και το “The Happy Hypocrite”.