Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η δεύτερη γενιά των δασκάλων του δημοτικισμού: Η περίπτωση του Γεωργίου Δάνου (1904-1977)

Αθανασιάδης Χάρης

31 Ιανουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:18:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 224
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον ιστορικό της εκπαίδευσης Αλέξη Δημαρά, πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Λόγος 6». Τις εκδηλώσεις Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

Χαιρετισμός:
Κατιάννα Μίχα, Πρόεδρος Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη).

Ομιλητές:
Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής του μεταπτυχιακού «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου: Η δεύτερη γενιά των δασκάλων του δημοτικισμού: Η περίπτωση του Γεωργίου Δάνου (1904-1977).

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ: Η ιστοριογραφία της ανώτατης εκπαίδευσης και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν.

Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως πολιτικό και επιστημονικό διακύβευμα.

Αλεξάνδρα Πατρικίου, Ιστορικός, Ερευνήτρια στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος: Ένας μικρόκοσμος στο κέντρο της Αθήνας: Το δημόσιο εβραϊκό σχολείο (1940-47).

Αθανασιάδης Χάρης Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Διευθυντής του ΠΜΣ «Δημόσια Ιστορία», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Δημόσια Ιστορία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στην Ιστορία της Εκπαίδευσης, την Ιστορία του εργατικού κινήματος και τη Δημόσια Ιστορία. Πριν στραφεί στην Ιστορία είχε σπουδάσει Παιδαγωγικά (στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κρήτης) και Κοινωνιολογία (στο Πάντειο Πανεπιστήμιο). Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εργάστηκε αρχικά στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2002-04) και κατόπιν στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2005-σήμερα). Συνεργάστηκε επίσης -ως επισκέπτης ερευνητής- με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (Graduate School of Education, εαρινό εξάμηνο 2001) και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου (Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, εαρινό εξάμηνο 2009). Παράλληλα είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, διευθυντής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου Ιωαννίνων (το οποίο οργανώνει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της περιφέρειας Ηπείρου και Ιονίων νήσων) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχετικές ομιλίες