Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Διάρρηξη του Ρήγματος

Σεβαστάκης Δημήτρης

15 Απριλίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 30:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2605
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Πολιτιστικά και αφηγηματικά πυκνώματα όπως οι εικαστικές τέχνες αλλά και παραγωγικές εφαρμογές τους όπως είναι οι διαφημιστικές αναπαραστάσεις, οι βιομηχανικές απεικονιστικές εφαρμογές , οι αφίσες, τα κόμιξ, η διαδικτυακή εικονοαφήγηση κ.α, ορίζουν τις κυρίαρχες αντιληπτικές επικράτειες. Άραγε αυτές οι έσχατες περιοχές των κοινόκτητων εννοιών του ορατού θεμελιώνονται κάπου, σε κάποιο κανονιστικό, αιτιοκρατικό, σύστημα; Και ακόμα μια από τις κεντρικές προβληματικές του μοντέρνου για την αυτοπροσδιοριστία της μορφής, για τους μαθηματικούς ή άλλους κώδικες που θεμελιώνουν, διιστορικά μάλιστα, το οφθαλμικά προσλήψιμο , έχει καμιά εφαρμογή μέσα στην καταιγίδα από αναπαραστάσεις; Ή μήπως η χειμαρρώδης εικονογραφία, δημιουργεί ένα χάος αδιάστατο και μη δομήσιμο; Η διατύπωση του ορατού, η κατασκευή μιας εικόνας σε ποια γραμματική, σε ποιο συντακτικό, με ποιά λογική ακολουθία συστήνεται; Πού και πώς τεκμηριώνονται έννοιες όπως η ισοδυναμία , ή αναλογία, ή η ταυτότητα;

Η σύγχρονη τέχνη μέσα από το τέχνασμα της μορφικής, εννοιολογικής, ηθικής και συντακτικής αποδόμησης, οργανώνει μια ηγεμονική και ανελαστική ανακωδικοποίηση: προαποφασισμένη ακαδημαϊκή και πολιτικά ορθή ρήξη με το παρελθόν. Να η συντριπτικά υπέρτερη σύγχρονη παραδοχή. Η προαποφασισμένη «επανάσταση» με ιδιαίτερη ένταση μάλιστα στον ελληνικό χώρο, οδήγησε το συλλογικό βλέμμα, από την νεωτερικότητα στη σύσταση ενός χρονικού προτύπου που κατηγοριοποιεί το «παλαιό» και το «καινούριο», ως ηθικές κατηγορίες και όχι ως οντολογικές ποιότητες χρόνου. Σ' αυτό το θεωρησιακό περιβάλλον η συγκεκριμένη ομιλία θέτει ορισμένα καιρία ερωτήματα.

Σεβαστάκης Δημήτρης Ζωγράφος - Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ - τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δημήτρης Α. Σεβαστάκης, γεννήθηκε το 1960.

Διετέλεσε βουλευτής νομού Σάμου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπήρξε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ μετείχε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Μετείχε ως επικεφαλής στην ελληνική κοινοβουλευτική-επιστημονική ομάδα για θέματα παιδείας-έρευνας-επιχειρηματικότητας στα πλαίσια της τριμερούς επιτροπής για τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Επίσης, ήταν μέλος των επιτροπών της Βουλής: Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, Επιτροπή της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Ζωγράφος, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ).

Δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά από τη δεκαετία του 1980 με πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μουσείο Μπενάκη, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, Αθηναϊκές γκαλερί, Πεκίνο, Μιλάνο κλπ).

Αρθρογραφεί στον ημερήσιο, περιοδικό Τύπο και ειδικές εκδόσεις, με θεματολογία την πολιτική, την παιδεία και τον πολιτισμό.

1. Gombrich E.H. Τέχνη και ψευδαίσθηση ,εκδόσεις  Νεφέλη, Αθήνα 1995
 
2. Gombrich E.H. Το χρονικό της Τέχνης, εκδόσεις Μ.Ι.Ε.Τ.Αθήνα 1999
 
3. Grosenick Uta (Edit.) Art Now, Taschen, Cologne, Germany, 2008
 
4. Heidegger Martin Η Τέχνη και ο Χώρος, εκδόσεις Ίνδικτος,Αθήνα, 2006
 
5. Leinz, Cottlieb, Die Malerei:Des 20  Jahrhunderts. Karl Muller Verlag, 1990
 
6. Smith, Edward Lucie, Art Today, Phandon 1995
 
7. Wasserman, Jack, Leonardo da Vinci,Harry N. Abrams,inc.N.Y.1984
 
8. Aναπολιτάνος Διονύσιος, Εισαγωγή στην Φιλοσοφία των Μαθηματικών, εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα, 2009
 
9. Βίνκελμαν Ι.Ι. Σκέψεις για την μίμηση των ελληνικών έργων στην ζωγραφική και την γλυπτική, εκδόσεις Ίνδικος, Αθήνα, 2001
 
10. Γκούντμαν Νέλσον, Γλώσσες της Τέχνης, εκδόσεις Εκκρεμές, Αθήνα 2005
 
11. Κλεε, Πάουλ, Η εικαστική σκέψη:τα μαθήματα στην σχολή Μπαουχάουζ,Ι,ΙΙ, εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 1989
 
12. Οξφόρδη, Πανεπιστήμιο, Λεξικό Τέχνης και Καλλιτεχνών Ι,ΙΙ, εκδόσεις Νεφέλη Αθήνα, 1997
 
13. Ρηντ, Χέρμπερτ, κ.α. Λεξικό Εικαστικών Τεχνών, εκδόσεις Υποδομή, Αθήνα 1986
 
14. Φλωρένσκυ ΠαύλουΗ αντίστροφη προοπτική, εκδόσεις Ίνδικτος, Αθήνα 2002
 
15. Χούσερλ, Έντμουντ, Η προέλευση της Γεωμετρίας, εκδόσεις Εκκρεμές, Αθήνα, 2003
 
16. Χριστοδουλίδης, Παύλος, Η Φιλοσοφία των Μαθηματικών: από τον  Frege ως τον  Kreise 1884-1979,Ι,ΙΙ, εκδόσεις Εγνατία, Θεσσαλονίκη, 1980

Σχετικές ομιλίες