Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η διατροφή στο επίκεντρο της ψυχιατρικής

Δημητρακόπουλος Στέφανος

19 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:33:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 231
Ομιλητές
Δημητρακόπουλος Στέφανος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
19/03/2022

Διάρκεια
00:33:00

Εκδήλωση
2ο Διεπιστημονικό Συνέδριο "ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ"

Χώρος
Διαδικτυακη Εκδήλωση

Διοργάνωση
OBRELA Neuroscience and Mental Health Hub

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής

Ετικέτες
εγκέφαλος, φροντίδα του εγκεφάλου

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση των βίντεο και δημοσιεύει 4 ομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο του 2ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 18 και 19 Μαρτίου 2022, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» (Brain awareness week) και της διεθνούς πρωτοβουλίας I care for my brain.

[...]  Γνωρίζουμε ότι η υγεία του εγκεφάλου δεν είναι αρκετή για την ψυχική υγεία, αλλά αποτελεί σίγουρα την προϋπόθεση για αυτήν. Πιο χρήσιμη μάλλον, πέραν της συνεχούς επιστημονικής εμβάθυνσης, θα ήταν η ανάπτυξη στις κοινωνίες μιας κουλτούρας «φροντίδας του εγκεφάλου» που θα περιλαμβάνει την ειλικρινή ενημέρωση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η επιτυχία για την περαιτέρω κατανόηση της λειτουργίας αλλά και των διαταραχών του εγκεφάλου απαιτεί τη σταθερή συνεργασία επιστημόνων από τους χώρους της νευρολογίας, της ψυχιατρικής, της ψυχολογίας, της βιολογίας, της φαρμακολογίας, της γενετικής, της προηγμένης τεχνολογίας, κ.ά. Στη σταθερότητα όμως αυτής της προσπάθειας θα συμβάλει ο συνεχής διάλογος και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους νευροεπιστήμονες και τις διάφορες ομάδες του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού. Θεωρούμε ότι η έγκυρη ενημέρωση σε θέματα υγείας και η παροχή πιστοποιημένων υπηρεσιών υγείας αποτελεί πλέον βασικό δικαίωμα του πολίτη κάθε σύγχρονης χώρας. Η ενημέρωση αυτή μάλιστα οφείλει να εκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως οι συνθήκες διαβίωσης, το περιβάλλον και η διατροφή.

Στο συνέδριο αυτό εκλεκτοί ομιλητές από τους τομείς της νευροεπιστήμης και των ανθρωπιστικών επιστημών συμβάλλουν στην κατανόηση και προώθηση της ιδέας για την ανάγκη φροντίδας του εγκεφάλου [...] 

(Απόσπασμα από κείμενο του ψυχίατρου Ορέστη Γιωτάκου, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου)

Δημητρακόπουλος Στέφανος Ψυχίατρος, Επιμελητής Ψυχιατρικής Κλινικής 414 ΣΝΕΝ, επιστημονικός συνεργάτης Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, Αθήνα

O Δημητρακόπουλος Στέφανος είναι ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής και στρατιωτικός ιατρός. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2004. Tο 2013 ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στην Ψυχιατρική στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Είναι επιμελητής Ψυχιατρικής στην Ψυχιατρική Κλινική του 414 ΣΝΕΝ και παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο. Από το 2015 είναι επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, συμμετέχοντας σε ερευνητικά πρωτόκολλα όπως η «Ανίχνευση Αλληλεπιδράσεων μεταξύ Γενετικών και Περιβαλλοντικών Παραγόντων Κινδύνου σε Ασθενείς με Πρώτο Ψυχωσικό Επεισόδιο» και «European Long-acting Antipsychotics in Schizophrenia Trial». Επίσης, αποτελεί μέλος της ομάδας του εργαστηρίου Μοριακής Γενετικής (MGene Lab) του Αιγινητείου Νοσοκομείου, συμμετέχοντας σε αντίστοιχες ερευνητικές μελέτες. Παράλληλα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τα νοητικά ελλείμματα σε ασθενείς με πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο.

Μετεκπαιδεύτηκε το 2016-2017 στο Melbourne Neuropsychiatry Center του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στη νευροαπεικόνιση της σχιζοφρένειας έχοντας λάβει ερευνητική υποτροφία με τίτλο «Greek-Australian Fellowship in Neuropsychiatry» (University Of Melbourne – Melbourne Health). Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη «Γενετική του Ανθρώπου», στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Από το 2011 έως σήμερα είναι εκπαιδευτής στο σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Από το 2017 είναι συνυπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της ψυχιατρικής κλινικής του 414 ΣΝΕΝ. Από το 2018 συμμετέχει ως εκπαιδευτής στο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο του ΕΠΙΨΥ με τίτλο «Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση».

Πεδία του επιστημονικού του ενδιαφέροντος είναι η προληπτική ψυχιατρική, η ψυχιατρική γενετική και επιδημιολογία, κυρίως στο αντικείμενο των Ψυχωσικών Διαταραχών με έμφαση στο Α’ Ψυχωσικό επεισόδιο, την έγκαιρη αναγνώριση, παρέμβαση και θεραπεία. Εργασία του έχει βραβευτεί στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, το 2018. Συμμετέχει στη δημοσίευση ξενόγλωσσων και ελληνικών άρθρων και βιβλίων, πραγματοποιώντας παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Σχετικές ομιλίες