Schmemann Serge
Faigle Philip
Wilson Simon
Antoine Prune
Τέλλογλου Τάσος
Μακρή Ελίνα
Grzeszyk Tabea
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
12/09/2017
Διάρκεια
88:02
Εκδήλωση
Η Δημοσιογραφία υπό αμφισβήτηση. Πώς μπορεί η δημοσιογραφία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού;
Χώρος
Impact Hub Athens
Διοργάνωση
Oikomedia
Hostwriter
Κατηγορία
Επικοινωνία
Ετικέτες
ΜΜΕ, τύπος, δημοσιογράφοι, δημοσιογραφία, διαπλοκή, διαφθορά, προπαγάνδα, κοινωνικά δίκτυα
Σκοπός της εκδήλωσης, είναι η εξέταση των λόγων απαξίωσης της δράσης των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ από την Κοινωνία και η αναζήτηση λύσεων.
"Διαπλεκόμενοι... Διεφθαρμένοι... Προπαγάνδα...
Υπεύθυνοι για τις ψευδείς ειδήσεις"
Οι προτιμήσεις των "φίλων" και οι αλγόριθμοι, αντικαθιστούν την επιλογή μας να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τη "ματιά" των μέσων ενημέρωσης.
Πότε η λήψη θέσης από το δημοσιογράφο είναι απαραίτητη και πότε βλάπτει την αξιοπιστία του;
Ομιλητές:
Serge Schmemann,,Δημοσιογράφος, μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times
Jochen Wegner, Αρχιστυντάκτης ηλεκτρονικής έκδοσης της Die Zeit (Zeit Online)
Simon Wilson, Eπικεφαλής του γραφείου του BBC News στις Βρυξέλλες
Tάσος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος, ΣΚΑΙ και Καθημερινή
Την εκδήλωση συντονίζουν:
Ελίνα Μακρή, Δημοσιογράφος και συνιδρύτρια Oikomedia
Ο Serge Schmemann, είναι μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times και μία από τις κεντρικές μορφές της αμερικανικής εφημερίδας. Το 1991, κέρδισε το βραβείο Pulitzer (Pulitzer Prize for International Reporting) για το ρεπορτάζ του σχετικά με τη Γερμανική επανένωση, βραβείο που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή για έναν δημοσιογράφο στην Αμερική. Το 2003, κέρδισε το βραβείο Emmy (Outstanding Individual Achievement in a Craft: Writing) για το ντοκιμαντέρ του Discovery Channel, Mortal Enemies. Στο παρελθόν έχει εργαστεί και για το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.
Ο Philip Faigle έγινε μέλος της ZEIT ONLINE το 2007. Έχει εργαστεί στην ερευνητική ομάδα της εφημερίδας και ηγείται του εγχειρήματος #D17 που στοχεύει στην «εξήγηση της Γερμανίας στους Γερμανούς» κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών το 2017. Ο Philip Faigle αναπτύσσει και συντονίζει έρευνες τόσο για την έντυπη DIE ZEIT όσο και για τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, ZEIT ONLINE. Οι ιστορίες και οι συνεντεύξεις του έχουν βραβευτεί με το βραβείο Holtzbrinck για τη δημοσιογραφία που καλύπτει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, το Βραβείο Ernst-Schneider, καθώς και το German Reporter’s Prize.
Ο Simon Wilson, είναι επικεφαλής του γραφείου του BBC News στις Βρυξέλλες και υπεύθυνος για άλλα τμήματα του BBC που ασχολούνται με ευρωπαϊκά θέματα όπως το γραφείο του Βερολίνου, του Παρισιού και της Ρώμης. Δουλεύει στο δημοσιογραφικό οργανισμό για πάνω από 20 χρόνια, κυρίως για τις ξένες ανταποκρίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Υπήρξε επικεφαλής του γραφείου του BBC στην Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ όπου από το 2001 και για έξι χρόνια κάλυψε τον πόλεμο στο Ιράκ, τις διαμάχες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, καθώς και όλες τις εξελίξεις που οδήγησαν στην Αραβική Άνοιξη. Μεταξύ 2007/2008 υπήρξε υπότροφος του Nieman Journalism Lab στο Πανεπιστήμιο Harvard, ενός πρωτοπόρου ινστιτούτου που καταπιάνεται με τις εξελίξεις, τα προβλήματα και το μέλλον της δημοσιογραφίας.
Η Ελίνα Μακρή είναι δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Έχει σπουδάσει Νομική στη Γαλλία και Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο. Είναι συνιδρύτρια της oikomedia.com, ενός παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου για επαγγελματίες από τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.
Το 2014, μαζί με την τεχνολογική εταιρία SciFY, ίδρυσαν το C.A.R.L. (Computer Assisted Reporting Laboratory), ένα εργαστήριο με κύρια δραστηριότητα τη δημιουργία ενός ψηφιακού οπλοστασίου, χρήσιμου για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την αναζήτηση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων αλλά και γενικότερα με το Computational Reporting. Ακόμα, ιδρύσε το βραβείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για Νέους, με σκοπό να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει τους νέους επαγγελματίες που εργάζονται για το κοινό, δημόσιο συμφέρον, ερευνούν και εποπτεύουν το έργο και τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των νομικών και φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο των δράσεων τους.
Τον Μάιο του 2012, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο Charlemagne Youth Prize για το πρωτότυπο δημοσιογραφικό εγχείρημα “Europe on the Ground”.
Σήμερα, εργάζεται ως δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Ειδικεύεται στη Δημοσιογραφία Δεδομένων και το Διεθνές ρεπορτάζ.
Αναγνωρίζοντας τα κενά στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ και εμπνεόμενη από το ακαδημαϊκό debate "Did the West Make Newspapers, or Did Newspapers Make the West?" ψάχνει πρακτικούς τρόπους για να καλλιεργήσει στα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης, μία ευρωπαϊκή συντακτική γραμμή και ένα μέσο ενημέρωσης που δε θα είναι ελληνικό, γαλλικό, ιταλικό, γερμανικό κτλ, αλλά πρώτα ευρωπαϊκό.
H Tabea Grzeszyk είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος της τηλεόρασης & του ραδιοφώνου με έδρα το Βερολίνο. Είναι συνιδρύτρια και διευθύντρια του hostwriter.org, ενός παγκόσμιου δικτύου για δημοσιογράφους, μπλόγκερ και κινηματογραφιστές. Από το 2014 πάνω από 2.000 δημοσιογράφοι από 110 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία για την παροχή συμβουλών, συνδημιουργίας άρθρων και φιλοξενία. H Tabea Grzeszyk είναι απόφοιτος του Vocer Innovation Medialab και Middle East Fellow (Bυρρητός, Λίβανος /2013). Διδάσκει International και Online Journalism στο Hannover University of Applied Sciences and Arts.