Γιαννουλοπούλου Γιαννούλα
Γούτσος Διονύσης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
08/06/2019
Διάρκεια
01:11:20
Εκδήλωση
Συζητήσεις για το Λόγο στο Αιγινήτειο
Χώρος
Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου
Διοργάνωση
Μονάδα Νευροψυχολογίας και Παθολογίας του Λόγου, Α΄ Νευρολογική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Γλωσσολογία / Γλωσσικά Θέματα
Ετικέτες
συναισθήματα, έκφραση των συναισθημάτων, γλώσσα, έννοια, μεταφορά, μετωνυμία
Η σχέση των συναισθημάτων με τη γλώσσα μπορεί να εντοπιστεί σε τρία σημεία:
α) πώς τα συναισθήματα γίνονται έννοιες;
β) πώς τα συναισθήματα εκφράζονται στις διάφορες γλώσσες;
γ) πώς η γλώσσα θεμελιώνεται – και – στα συναισθήματα;
Στην παρουσίασή μας θα διατρέξουμε και τις τρεις διαστάσεις, επιμένοντας ιδιαίτερα στη δεύτερη. Η έκφραση των συναισθημάτων στις γλώσσες εντοπίζεται σε όλα τα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης (από τη φωνολογική μορφή έως τη σύνταξη), ενώ οι κυριότερες στρατηγικές για την έκφραση των συναισθημάτων στο λεξιλόγιο είναι η μεταφορά και η μετωνυμία.
(Σημείωμα των ομιλητών)
Η Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988) και διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1999). Έχει διδάξει μαθήματα Γλωσσολογίας στα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2008 διδάσκει στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είναι καθηγήτρια Γλωσσολογίας.
Οι έρευνές της επικεντρώνονται σε ζητήματα σύγκρισης της ελληνικής και της ιταλικής γλώσσας. Μέρος αυτών των ερευνών έχει διεξαχθεί στα ιταλικά Πανεπιστήμια του Σαλέρνο, της Παβίας, του Λέτσε. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, επίσης, ανήκει η ιστορική μελέτη των γλωσσικών ζητημάτων αλλά και των γλωσσολογικών θεωριών. Οι εργασίες της –δημοσιευμένες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων– κινούνται εντός των λειτουργιστικών γλωσσολογικών προσεγγίσεων και πιο συγκεκριμένα εντός της «θεωρίας της γραμματικοποίησης» και της «αναδυόμενης γραμματικής». Το 2016 εκδόθηκε το βιβλίο της «Ζητήματα Σύγκρισης Γλωσσών: Η ανάδυση του οριστικού άρθρου στην ελληνική και την ιταλική» (εκδόσεις Γρηγόρη) , ενώ από το 2017 είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού Languages in Contrast (Benjamins).
Ο Διονύσης Γούτσος είναι Καθηγητής Κειμενογλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει γράψει άρθρα για την κειμενογλωσσολογία και την ανάλυση λόγου, τις μεταφραστικές σπουδές, τη γλωσσολογία των σωμάτων κειμένων κ.ά. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Modeling Discourse Topic (1997), Κείμενο και Επικοινωνία (1999/2011, με την Αλεξάνδρα Γεωργακοπούλου), Ο Λόγος της Μετάφρασης (2001) και Γλώσσα: Κείμενο, Ποικιλία, Σύστημα (2012). Ασχολείται με την ανάπτυξη και επεξεργασία ηλεκτρονικών σωμάτων κειμένων και είναι επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων για την ανάπτυξη των σωμάτων Σώμα Ελληνικών Κειμένων και Διαχρονικό σώμα ελληνικών κειμένων 20ού αιώνα, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αριστεία», αλλά και ειδικευμένων σωμάτων κειμένων προφορικού λόγου από καθημερινές συνομιλίες και λόγου αφασικών ομιλητών.